«Velkommen etter, Blatter. Kom aldri tilbake til fotballen.»

KOMMENTAR: Presset på Sepp Blatter var for stort. Nå blir det spennende å se hva som er den egentlige grunnen til at fotballens diktator omsider styrtet seg selv.

FARVEL: Sepp Blatter forlater FIFA. Her forlater han pressekonferansen i Zürich.
Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger. Les mer her.

Dette er nesten ikke til å tro. Bare fire dager etter at Sepp Blatter ble gjenvalgt for en femte periode som president for FIFA, valgte han å trekke seg. Meldingen kom på en hastig sammenkalt pressekonferanse i hovedkvarteret i Zürich, der Blatter formelt og nokså kjølig erklærte at han var ferdig.

Les også

Hallén: - Blatter burde trukket seg før

Les også

Korrupsjon og skandaler: Her er veien til Blatters fall

Les også

Sepp Blatter trekker seg som FIFA-president

Fraskriver seg ansvar

Frode Bjerkestrand er kommentator i BT.

Meldingen var underlig timet og overraskende ydmyk, til ham å være. Her er en mann som konsekvent har latt være å ta personlig kritikk for at FIFA har utviklet seg til en skandaløs og lukket korrupsjonsfabrikk under hans 17 år som toppsjef. Men nå innrømmet han selv at mandatet han fikk på fredag, var nokså svakt og upopulært.Velkommen etter, Blatter. Kom aldri tilbake til fotballen.

Blatters tale var en studie i kunsten å ta ansvar, men likevel ikke å gjøre det. Han snakket noen fulle setninger om rystelsene forrige uke, om at 14 av hans nærmeste menn ble erklært utlevert av amerikanske FBI, for korrupsjon, underslag og for å ha hindret etterforskning.

Men han vasket likevel sine hender for alt ansvar for all dævelskapen tidligere visepresident og andre grådige menn har gjort. Det mener Blatter fremdeles har vært utenfor hans kontroll, og heller noe som de enkelte regionale organisasjonene må ta ansvaret for.

Drøyt

Dette er nokså drøyt å høre på. Helt siden Blatter svingte seg opp som arvtaker til FIFA-toppvervet for ca. 20 år siden, har hans bevisste strategi vært å spre cash og kontanter rundt om i den fattigere delen av verden. Gjerne til land der det er åpenbart at de nasjonale forbundene og organisasjonene verken har kapasitet eller kultur for å håndtere slike pengestrømmer på renslig måte.

Presidenten skal haæren for å ha gjort FIFA til en veritabel pengemaskin.

Blatters bevisste taktikk har vært å bruke FIFAs ressurser for å sikre støtte til sitt eget kandidatur. Dette er grunnen til at delegater fra FIFAs aller minste medlemsland har fått avgjørende makt i organisasjonen – og til at fotballens lederne i disse landene fremdeles verbalt sidestiller Blatter med selveste Jesus Kristus.

Presidenten skal haæren for å ha gjort FIFA til en veritabel pengemaskin. Men hans største formelle unnlatelse har altså vært at han aldri fikk etablert et kompetent kontrollregime for å hindre korrupsjon og underslag, der han visste at det var helt nødvendig.

Det er hans ansvar at den kriminelle aktiviteten har fått utfolde seg fritt, og det er derfor så mange mener det er utenkelig at han ikke kan ha visst noe om alle pengeoverføringene, om kurerene som har reist mellom kontinenter med fete og brune konvolutter, og om den plutselige personlige rikdommen til hans egne visepresidenter.

Hvorfor nå?

Det store spørsmålet nå er hva som er den egentlige grunnen til at han trekker seg, så kjapt etter at han innkasserte nok en gloriøs seier på den årlige FIFA-kongressen. Det er utenkelig at hans selvbilde har endret seg over helgen, og at det er først nå han har lest seg opp på seg selv i aviser og på nettet.

Fortsetter slik dokumentasjon å komme, vil FBIs behov for å kalle Blatter inn til avhør snart bli overveldende.

Det er nærliggende å tro at korrupsjonsskandalen nå begynner å nærme seg hans egne føtter, og at den vil fortsette å krype innpå ham i dagene som kommer.

I går ble det kjent at hans egen generalsekretær og personlige yndling Jerome Valcke, kan knyttes tett til pengeoverføringer på mange millioner dollar som gikk mellom Sør Afrika og den amerikanske konføderasjonen CONCACAF før VM i 2010. Fortsetter slik dokumentasjon å komme, vil FBIs behov for å kalle Blatter inn til avhør snart bli overveldende.

Blatters ettermæle

Blatters ettermæle vil for alltid være preget av de siste ukers utvikling. Han som toppsjef må ta ansvar for at organisasjonens rykte er besudlet, og vil være det i alle fall de neste syv årene, til VM i Russland og Qatar er over.

De to landene skulle aldri hatt fotball-VM. De stod aller nederst på en prioriteringsliste som nevnte Valcke fikk av sin organisasjon for noen år siden. Det var den skandaliserte eksekutivkomiteen på bare 24 medlemmer som skjenket de to landene mesterskapet. Foreløpig vet ingen hvor mye de tok under bordet for å gjøre det.

VM i fotball er blitt en kynisk og dødelig industri. Mens FIFA-pampene har levd en beskyttet tilværelse med sine frynsegoder og svarte penger, har The International Trade Union beregnet at ca. 1200 gjestearbeidere allerede han mistet livet på grunn av de brutale og uverdige arbeidsforholdene som råder under byggingen av Qatars nye VM-anlegg.

17 år med Sepp Blatter som president har ført verdensfotballen til dette punktet. Blatters regime har vært en tragedie for sporten. FIFA må nå redefinere seg selv, og lufte ut fra loft til kjeller. Det kan bli vondt, men er tvingende nødvendig.