Et stygt innblikk i norsk fotballs pengebruk

Overgangssaken gir oss et innblikk i pengebruken i norsk fotball. Det er ikke noe pent syn.

HÅVET INN: Veigar Páll Gunnarsson fikk solide sluttpakker i Nancy (t.v.) og Vålerenga (midten). I Stabæk (t.h.) håvet han inn fete lojalitetsbonuser.
Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

KOMMENTAR: Det er ikke norsk fotball som sitter på tiltalebenken her i Asker og Bærum tingrett.

Der sitter tre ledere i Stabæk og en tidligere daglig leder i Vålerenga. De må svare for en alvorlig anklage om grovt bedrageri overfor den franske fotballklubben Nancy. Strafferamme: seks års fengsel.

Allikevel var det pengegaloppen i bærumsklubben som kom sterkest i fokus første rettsdag. Det som fremkommer, bekrefter våre bange anelser om norske fotballederes forhold til penger, eller rettere: penger klubbene ikke har.

To hovedpersoner

Ved siden av de fire på tiltalebenken, er det også to andre hovedpersoner i denne saken. Begge skal i vitneboksen.

Veigar Páll Gunnarsson bøttet inn mål i sin glansperiode i Stabæk. Han og Daniel Nannskog var et fryktet radarpar.

Men det var i Stabæk, det. Han floppet i Nancy. Han floppet i Vålerenga. Trøsten var at han fikk solide sluttpakker i begge klubber. Vi snakker om millioner. Med den lønnen han hadde, var det billigst for klubbene å betale ham ut.

Som Inge André Olsen, sportslig leder i Stabæk, sa det i retten: Veigar tjente gode penger på å gjøre en dårlig jobb i de to klubbene.

Olsen er en av de fire tiltalte.

Den andre hovedpersonen er stortalentet Herman Stengel. Høsten 2011 ble 15-åringen uforskyldt blandet inn i de voksnes lek med penger og kontrakter.

Ikke noe fransk eventyr

La oss ta et tilbakeblikk: Islendingen Gunnarson kom til Stabæk i 2006 og spilte ut 2008-sesongen. Han hadde en brutto månedslønn på 65 000 kroner pluss en bonus på 10 000 kroner for hver kamp som ble vunnet.

Gunnarson ville ut i verden, der de virkelig store fotballpengene ligger. I desember 2008 ble han solgt til den franske klubben Nancy for 1,2 millioner euro. Oppholdet ble ingen suksess. Et drøyt år senere, i januar 2010, kjøper Stabæk ham tilbake for 79 000 euro.

I kontrakten mellom klubbene er det tatt med et punkt som er særdeles viktig i den pågående straffesaken: Det er enighet om at Nancy skal ha 50 prosent av overgangssummen dersom Gunnarson selges videre fra Stabæk.

Stabæk er raus mot sin hjemvendte spiller. Han får en månedslønn på 90 000 kroner, bonus på 100 000 dersom han scoret 15 mål eller mer i serien, ytterligere 100 000 hvis han puttet fem mål til.

I tillegg får han 450 000 to ganger i året — i lojalitetsbonus for å gjøre jobben sin!

Lavtlønnet svenske

Er det underlig at Stabæk kommer i store økonomiske vanskeligheter?

Veigar Páll Gunnarsson var ikke alene om å heve millionlønn i klubben. Flere spillere kunne glede seg over at det trillet inn 2-3 millioner på bankkontoen årlig. En spiller som svenske Johan Andersson ble nærmest betraktet som lavtlønnet. Han tjente bare 800 000 kroner i året. Pluss bonus, selvsagt.

Selg! Selg!

Sommeren 2011 får sportslig leder Inge André Olsen beskjed fra styret: Selg unna spillere - de dyreste først. Og gjerne et par i slengen.

Det er nå viderverdighetene starter og fører til at fire mann er tiltalt. Rosenborg er interessert i å kjøpe Gunnarson, men vil visstnok ikke ha med en annen spiller på kjøpet. Vålerenga og manager Martin Andresen kommer på banen.

Det er mye frem og tilbake, det er mailer og det er møter på Gardermoen og Telenor Arena og Tjuvholmen. Millioner tilbys - og avslås.

Til slutt blir Gunnarson solgt til Vålerenga for 1 million kroner. Han får en månedslønn på 150 000 kroner og saftige bonuser. Samtidig får VIF en opsjon på 15-åringen Herman Stengel for 4 millioner.

Bedrageri?

Her er vi ved den strafferettslige kjernen i saken.

Påtalemyndigheten mener at avtalene med Vålerenga er en ren konstruksjon. De fem millionene Stabæk fikk, mener aktor er den reelle pris som ble betalt for Gunnarson. Nancy skulle ha halvparten, 2,5 millioner.

Klubben fikk en halv million. Den gikk glipp av to millioner.

Har aktor rett, er dette et grovt bedrageri overfor den franske klubben.

Ingen sammenheng

Forsvarerne har en annen oppfatning:

Det er aldeles ikke sammenheng mellom de to avtalene - og Gunnarson var ikke mer verd enn 1 million da han ble solgt.

De fire tiltalte har ikke selv tjent fem øre på transaksjonen.

Vi kommer til å høre mye om norsk fotballs indre liv de neste ukene.

Allerede nå kan vi trygt si at dette ikke er noe for barn.

Bakgrunn

Overgangssaken

Tre ledere i Stabæk og en tidligere leder i Vålerenga er i Asker og Bærum tingrett tiltalt for grovt bedrageri overfor den franske klubben Nancy.

Bedrageriet skal ha skjedd i forbindelse med Veigar Páll Gunnarsons overgang fra Stabæk til Vålerenga i 2011. Nancy hadde krav på halvparten av overgangssummen.

Aktoratet mener at den franske klubben ble snytt for 2 millioner kroner.

Stabæk Fotball og Stabæk Fotball A/S er også tiltalt fordi de nektet å vedta foretaksstraff.

Det er satt av fire uker til saken.

Administrator: Tingrettsdommer Nils Ole Bay.

Aktorer: Politiadvokatene Morten Stene og Iselinn Håvarstein.

Forsvarere: Advokatene Peder Morset, Ole Petter Drevland, Ellen Holager Andenæs, Berit Reiss-Andersen og John Chr. Elden.