Meninger

Brann-treneren har to avgjørende valg

BLOGG: Lars Tjærnås tror Brann spiller i eliteserien neste år. Her er hans tips til operasjon «Unngå nedrykk».

Så glad ble Rikard Norling og Brann etter seieren over Rosenborg tidligere i sesongen. Brann bør helst vinne begge sine gjenstående kamper for å unngå nedrykk.
 • Lars Tjærnås
  Fotballekspert

Vi som skriver om fotball beskyldes, sikkert av og til med rette, for å overdrive betydningen av den.

Derfor vil en overskrift som «Bergen skjelver» kunne møtes med at det er mange i Bergen som knapt bryr seg om hvordan det går med Brann.

Likevel: Jeg reiser rundt i Norge hver helg for å jobbe med fotball. Fortsatt er Brann stadion det eneste stedet der jeg kan ta meg selv i å undres på at det snakkes norsk rundt meg når det koker.

 • Hvem bør spille? Sett opp ditt eget Brann-lag før skjebnekampen mot Sogndal

Atmosfæren er internasjonal, engasjementet for laget sitt det samme. Spillet denne sesongen har derimot hatt særdeles lite til felles med La Liga eller Premier League.

Årsakene til det enorme gapet mellom forventninger og resultater har vært forklart mange ganger, også av undertegnede. Enkelt oppsummert:

 • Overdreven tro på egen styrke
 • Undervurdering av nivået på motstanderne
 • Undervurdering av forskjell i spillestil og kultur fra svensk til norsk fotball
 • Elendig spillerlogistikk, og svake kjøp
 • Nøkkelspillere har sviktet
 • For dristig spillestil offensivt
 • Gjentatte feil defensivt
 • Stahet, manglende vilje og evne til justering underveis
Les også

Denne vesten kan bety et sjokkuttak fra Norling

Det siste punktet er nå det viktigste.

Etter å ha spilt ren 4-4-2 hele sesongen, og slitt med det, la Rikard Norling for første gang om til 5-3-2 borte mot Bodø/Glimt i forrige kamp. Det satt langt inne for en som har tenkt forbedring før forandring lenge. Det er noe stoisk og beundringsverdig i den type ledelse også. Det signaliserer en fast kurs og tro på eget konsept.

FIASKO: Brann-sesongen har vært til å gjemme seg av. Søndag kan det hele utløses i et nedrykk.

Likevel var det knapt mulig å fortsette med å styre skuta rett fram når undervannsskjæret var synlig rett foran baugen. Kursen måtte dreies.Branns store problem har nemlig vært at de har spilt et fullstendig åpent forsvarsspill, der rommene mellom lagdelene og enkeltspillere i hver lagdel har vært så store at de har spilt på seg problemer.

Les også

«Det som gir meg håp er ikke Brann, men Branns publikum»

Spilt på seg problemer? Ja. Veldig mange av baklengsmålene har nemlig kommet etter å ha mistet ballen i det rolige og systematiske angrepsspillet, med mange spillere i eget lag høyt i banen. Konsekvens: Kontringer og baklengs.

Den andre delen de har slitt med er at de med egne kantspillere som går inn i banen har mistet ballen og havnet i undertall på sidene. Konsekvens: Innlegg og baklengs, også fordi de har vært svake i duellspillet foran eget mål.

Det er ikke feil å spille 4-4-2. Molde har spilt 4-4-2 og vunnet serien overlegent. Det er ikke feil å spille noe system. Du må bare spille det godt. Brann har ikke spilt det godt, og havnet i undertall sentralt, og ikke greid å beskytte egne midtstoppere.

Så hva nå, i kampen mot Sogndal? Tap er tur til Levanger og Grimstad neste sesong. Rikard Norling har to avgjørende valg:

1. Styre kampen eller tenke balanse i lage

Dette valget er trolig ikke vanskelig. Brann må vinne, om ikke i teori så i praksis. Det gir følgende svar: Ta risiko. Viktigere enn det er at den atmosfæren som møter spillerne vil gjøre det umulig å legge seg ned for å vente på Sogndal, selv om Brann har vært best i kamper de ikke har vært tvunget til å styre. Det får de ikke lov til nå.

Les også

13 lyspunkter ved at Brann rykker ned

Tenk deg «worst case» for klubben, at de taper og rykker ned. Da kan de ha tapt etter et hederlig forsøk, og marginer imot. Det vil være sårt. Eller de kan ha tapt etter en feig og forsiktig strategi. Det vil være «ulevelig» for supporterne.

Derfor blir Norlings viktigste taktiske valg å sørge for å angripe på en sånn måte at de også er forberedt på å forsvare seg tre sekunder senere. Angrep er nemlig også en forberedelse til forsvar.

Sørg for å ha balanse i laget, der de som ikke angriper hundre prosent forsvarer seg hundre prosent. En enkel tommelfingerregel , som stort sett gir suksess.

2. Hvem skal spille?

Det er ikke tilfeldig at punkt to kommer etter en, her også. En trener bestemmer alltid strategi, så setter han inn brikkene. Når det diskuteres om Huseklepp eller Karadas bør spille spiss er mitt motspørsmål: Hvordan skal de spille mot etablert forsvar?

Skal de slå langt opp og lage det til en duellkamp fra start bruker de Karadas. Skal de stole på at de får rom å utnytte, og vil ha en motstander som å flytte beina litt raskere bruker de Huseklepp.

Jeg ville gjort det siste, eller begge deler.

Jeg ville spilt med Karadas som stopper for å ha hans luftstyrke på innlegg og dødball. Der er Sogndal gode. Så ville jeg startet med Huseklepp på topp. Dette er en kamp som bør kle han.

Resten gir seg ikke selv, men Sævarsson og Askar på sidene, Hanstveit og Grønner sammen med Karadas i midten bak, Badji, Skaanes og Haugen på midten ville vært mine valg.

Det er et lag som, plass for plass, knapt uten unntak er bedre enn motstanderlaget.

Dette laget har likevel ett poeng mer etter 28 kamper. Dette laget gleder seg til kampen, er forberedt på å være i denne posisjonen, og har sine styrker der Brann har sine svakheter.

Det kan være nok til å sende Brann en etasje ned allerede søndag. Jeg tror det ikke, og tipper vi får utsatt dramatikken til siste runde.

Les også

 1. Tore Strand vil se dette laget mot Sogndal

 2. Brann-keeperen refser seg selv

Les mer om

 1. Fotball
 2. Sportsblogger
 3. Sogndal
 4. SK Brann