Meninger

Mange spørsmål på reisen mot Champions League-triumf

BLOGG: Kun det beste er godt nok i verdens beste fotballprodukt, skriver Roar Stokke.

Kan Bayern München gjenta forrige sesongs triumf?
  • Champions League-blogger Roar Stokke

UEFA Champions League. Det du som tv-seer får ta del i er selve kampen, selvsagt det aller viktigste, og hvor Champions League hymnen — på mange måter - setter dere i den riktige stemningen. For alle som er glad i fotball så er det noe andektig, noe høytidelig og stort over øyeblikket rett før kampen blåses i gang. Tv-kameraene sveiper over det ene kjente fotballansiktet etter det andre. Fulle tribuner og forventningsfulle supportere som opplever øyeblikkene av magi -magien som flomlyset alene skaper når dagen har blitt til kveld.

Vi har etterhvert blir svært fotballfamiliære med navn og fjes som Messi, Xavi, Iniesta, Rooney og Van Persie, men vi har også blitt svært familiære med byer som Manchester, Barcelona, Madrid, Munchen, Lisboa, Milano og Torino.

Det ligger i detaljene

Champions League er et svært strømlinjeformet produkt. Planlagt til miste detalj hvor ingenting blir overlatt til tilfeldighetene. Til det er det for mange store penger i spill og for mye prestisje involvert. Her er kun det beste av det beste godt nok. Som kan oppleves fra vi lander på flyplassen før kampen og til vi drar videre igjen. Logistikken er nøye planlagt og tilrettelagt. Vi blir hentet på flyplassen og kjørt til hotellet vi bor, vi kan avtale transport til pressekonferanser og til og fra selve kampen.

Den samme servicen gjelder også etter kampen. Etter noe tids venting. Det tar ofte tid å få tømt en stadion som har hatt 70-80 000 gjester på besøk. Champions League skiller seg fra alle andre produkter- Kommenterer du annet tar du selv ansvar for alt, før og etter kampen. Det har også sin sjarm, bare så det er sagt.

Fantastisk stemning

Supporterkulturer og stemninger på stadion er vanskelig å rangere, så jeg skal ikke prøve på det men konstaterer at det er ulikt. Noen av de flotteste opplevelsene kan det være bortelagets supportere som står for. I fjor da Galatasarays fantastiske fans gjestet Old Trafford overdøvet de hjemmefansen fullstendig.

Fra de slapp inn på arenaen 90 minutter før kamp og til kampslutt så eide de stemningen. Det er ganske surrealistisk å registrere at tilreisende Manchester Unitedfans fra alle verdenshjørner sitter med smarttelefonen og filmer bortelagets fans. Under kamp. 4000 fans overdøver 70 000. Lydbildet på de ulike arenaene er også ulikt fra land til land. Noe er selvsagt kamprelatert (viktighet av kampen) men det er ulikt. Et av høydepunktene forrige sesong var Galatasaray hjemme mot Real Madrid. Det var glovarmt på tribunen. Og enda hetere ble det da hjemmelaget gjorde en flott kamp. En kamp for den velfylte minneboken.

Å sitte på tribuneplass i Tyrkia er en spesiell opplevelse så mye lyd og stemning er det sjeldent man opplever. Tyskland har opparbeidet seg en god supporterkultur. Riktig nok har både Borussia Dortmund og Bayern Munchen sine fans hatt mye å synge for de siste sesongene men jevnt over er det god stemning på tyske fotballareaner. Og fulle tribuner. Bayerns triumferd forrige sesong huskes også for et lydhørt og takknemlig publikum. Det var fest fra start til mål.

Tribunesliterne - både i Barcelona og Madrid - er bortskjemte og kravstore og det ligger heller ikke i den spanske eller katalanske kulturen å ta helt av. Da skal det i hvert fall noe spesielt til. Som når Barcelona slår Real Madrid eller omvendt. Derfor gleder jeg meg over Real Sociedads fremganger. Baskerne vet å støtte laget sitt i vakre San Sebastian. Eller å bruke ordet vakre er en underdrivelse. San Sebastian er et smykke av en by. Real Sociedad kan ta over rollen til Malaga som også ga noen uforglemmelige stemningsøyeblikk forrige sesong. Både på gresset og tribunen.

Mer underholdning

Jeg har alltid store forventninger til kampenei denne turneringen. Trenden i turneringen har vært større og bedre underholdning for hver eneste sesong. En offensiv fønvind blåser gjennom fotballeuropa og jeg tillegger Barcelona mye av æren for det. Fordi de har hatt fokus på eget offensivt spill. Barcelona har - totalt sett - vært det beste laget i mange år og de har vært rollemodellene for mange andre trenere i måten å tenke på.

Denne sesongen er det Bayern Munchen som har overtatt denne rollen fordi de bergtok fotballeuropa med en kolossal angrepsoffensiv som ble kronet med tre vel fortjente trofeer. Jeg føyer til at også Borussia Dortmund også har vært med på å løfte underholdningsverdien til nye høyder. Jürgen Klopp har skjønt det. Fotballen er det ypperste av hva underholdningsindustrien har å tilby og Champions League er fotballens indrefilet. Det møreste og beste kjøttstykket. Som man serverer i de beste selskapene. Forbeholdt tirsdags- og onsdagskvelder. Fra klokken 2045. ## Mange spørsmål på reisen

Jeg har forlengs pakket kofferten og er klar. Klar for en lang og spennende reise frem mot finalen på "lysets stadion" i Lisboa. Denne reisen kommer til å bli innholdsrik og vil garantere mange underholdende fotballkamper. Det er mange spørsmål rundt mange klubber og kredittkortene er fortsatt glovarme etter nok en "galskapens sommer" på overgangsmarkedet.

Noen av mine spørsmål foran denne sesongen er:

Vil Bayern Munchen bli det første laget som forsvarer trofeet eller vil Guardiola endre for mye - for tidlig - på suksesslaget han overtok?

Har Jürgen Klopp reinvestert pengene best av samtlige etter salget av Mario Götze og vil Henrikh Mkhitaryan slå ut i full blomst under den karismatiske treneren?

Evner engelske lag å komme tilbake etter en svak fjorårssesong?

Har Barcelona styrket laget nok, gjennom kjøpet av Neymar, til å komme tilbake der de var?

Er Carlo Ancelotti mannen som skaper den gode stemningen som fører stjernegalleriet til Real Madrid helt til finalen? Isco, Illarramendi og Bale er sterke tilvekster.

Juventus imponerte forrige sesong. Vil kjøpet av Carlos Tévez føre dem enda lenger denne sesongen?

Hva med Paris Saint-Germain? Vil Edinson Cavani og Zlatan finne en god samarbeidsform?

Inntil spørsmålene er besvart så er det ikke til å unngå at lag som Real Madrid, Barcelona, Bayern Munchen og Borussia Dortmund havner i det øverste favorittsjiktet. I min bok.Rett under er lag som Manchester City, PSG og Juventus.

Og så vil tiden vise om Atlético Madrid, Manchester United, Arsenal og Chelsea blander seg inn. Det kan de fort gjøre. Og om det kommer noen overraskelser. Som turneringsferske Real Sociedad, eller Zenit og Sjakhtar. Finner de flyten kan de gå langt. Om enn ikke helt til Lisboa.

God fornøyelse.

Respekt gjennom hele sesongen. Også bak tastaturet. Som betyr å ta ballen, ikke mannen.

Sportslig hilsen Roar

Les mer om

  1. Fotball
  2. Sportsblogger
  3. Champions League
  4. Roar Stokke