Meninger

Sparket fordi han var for snill

Han måtte gå av etter lang tids press. Jarle Aambø ble offer for sin egen snillisme.

GÅR: Jarle Aambø avslutter sin tid som sjef for Olympiatoppen.
  • Kjetil Kroksæter

KOMMENTAR: Som oftest blir topplederes avgang fremstilt som frivillig, mens de i realiteten blir avsatt.

Idrettstyret var nær ved å avsette Aambø da det kokte som verst rundt diverse dopingavsløringer i november. Den gang ble toppidrettssjefens feiltrinn vurdert å være en for liten sak. Det er helhetsbildet som feller Jarle Aambø.

Slik måtte det gå i en bransje som så til de grader lever av resultatene. Norsk idrett har sakket akterut på de fleste områder, noe som ble godt dokumentert i Tvedt-rapporten. Unntaket, som gjør at Norge kan smykke seg med en høy plassering på idrettsnasjonenes verdensranking, er de nordiske grener på ski der Norge flyter på høy kompetanse i særidrettene mer enn på OLTs bidrag.

London-OL var en gedigen nedtur og foranlediget den eksterne evalueringen med et bredt utvalg av representanter – hvor også Olympiatoppen var representert. Tvedt-rapporten fortalte at Norge var på negativ kurs.

Aambø har sittet lenge og det var vanskelig å se at han var rett mann til å snu utviklingen.

Tvedt-utvalgets meget grundige evaluering av tilstanden i norsk idrett innholdt kraftig kritikk av Olympiatoppen. Først og fremst handlet kritikken om en utydelig ledelse, mangel på retning og mangel på krav til organisasjonen og ikke minst til særforbundene. All slik kritikk peker direkte mot toppidrettssjefen.

Norsk idrett kunne ikke leve lenger med en organisasjon som mangler tydelige mål og retning. Olympiatoppen var ikke i stand til å skape det trykket og den entusiasmen som kreves for å lykkes på topp internasjonalt plan. Ønsket om endring var merkbart både internt og eksternt.

Tidspunktet henger sammen med at en ny ledelse trenger tid til få Norge på offensiven frem mot neste sommer-OL. Tore Øvrebø rykker opp som konstituert toppidrettssjef. Det er ikke gitt at han overtar på permanent basis. Oppryddingen i toppledelsen er ikke ferdig med dagens grep.

Dopingproblematikken var et av områdene der Olympiatoppen var altfor utydelig. Tysse-saken ble en belastning for Aambø og Idrettsforbundet måtte rykke ut og ta avstand fra OLTs håndtering.

Undertegnede har tidligere sammenlignet Jarle Aambø med en snill gammel onkel som vil andre vel. Han var opptatt av å skape et godt og trygt internt arbeidsmiljø. Baksiden var hans litt konfliktsky vesen.

I toppidretten er ikke snillisme noen kvalifikasjon.

Les også

  1. Aambø ferdig i Olympiatoppen

Les mer om

  1. Fotball
  2. Kommentar