Meninger

«Det er ofte problembarna som vinner – for treneren sin og landet sitt»

KOMMENTAR: Hva kan Skiforbundet oppnå i en ny oppvask med Petter Northug? Bare å gjøre vondt verre.

Ola Bernhus kommenterer den siste konflikten mellom Petter Northug og landslagsledelsen.
  • Ola Bernhus
    Kommentator, Aftenposten

Er det tenkelig at saken mot Petter Northug ender med at han sparkes ut av landslaget og utestenges fra verdenscup og dermed OL? Nei, da fjerner de vårt fremste gullhåp i herrelangrenn, og forbund og OL-ledelse er like glade i gullmedaljer som oss andre.

Fører saken til en advarsel, begrunnet med at Northug har gjort narr av ledelse og lagkamerater? Dette er mest sannsynlig, men hva annet kan det utløse enn mer fliring. Hva om det kommer enda flere Northug-sprell (svært sannsynlig), hvilke retrettmuligheter finnes da?

Fører det interne oppgjøret med Northug til ingenting, har ledelsen bare dummet seg ut.

Les også

Skiforbundet reagerer: – Vi skal ta opp med Northug måten han omtaler lagkamerater

NORTHUGS SVAR: Petter Northug ble vraket til verdenscupåpningen i Ruka. Denne Instagram-posten viser tydelig hva han tenker om det.

Kunne de bare ha smilt?

Kanskje prøvde de å le av hele greia og overse Northugs siste gjøglerier.

De syntes ikke de kunne det. Å overse at en utøver gjør narr av landslagstrener, landslagssjef og idrettstoppene i NIF, er ikke problemfritt i seg selv. Når han i tillegg harselerer med landslagsløpere – lagkameratene – blir det verre.

Overført til en lagidrett: Kunne ledelsen i en fotballklubb latt være å reagere hvis en av spillerne hadde snakket nedsettende om medspillere? Ville en trener ha tålt noe slikt?

Nei, vanligvis ikke. Men det er eksempler på at stjernespillere kan tillate seg mer enn andre. Kampene skal jo vinnes.

Ja, OL også.

Les også

Northug vs. skiforbundet: Her er oversikten over 11 år med konflikter

Vanskelig valg

Northug har ikke kvalifisert seg for Ruka gjennom å gå renn, men det burde være nok at han ønsket å være med, mener noen.

Vårt største OL-håp må få alle muligheter til å bygge opp en OL-form, han burde kanskje ha vært forhåndsuttatt også.

Slikt går ikke i Norge, der så mange løpere er medaljekandidater. Men når de ser hva som nå skjer, ville de nok ha latt Northug få den tiende plassen til Finland likevel.

Bare Petter er Petter

Petter Northug har dominert herrelangrenn – og overskriftene – siden 2006. Og han har irritert lederne sine hele tiden.

Han har aldri vært den underdanige idealutøveren lederne ønsker seg.

Hadde han vært det, hadde han neppe vært så suksessrik heller. Pusete gutter tar sjelden gull, ofte er det problembarna som vinner for treneren sin og landet sitt, i alle idretter.

Petter har aldri vært en slik pus. Han sa fra allerede da han som junior ble utelukket fra OL i 2006. Ja, han var god nok, men for ung, sa Skiforbundet.

Det ble tent en hevnens flamme i guttungen fra Mosvika, han skulle vise dem. Og han har vist dem frem til denne dag, både sportslig og personlig.

Les også

Instagram-bildet var ikke laget av Petter Northug

Svensk heia

Nå er vi i den pussige situasjon at svenskene heier på Petter Northug. De ser hva langrenn ville vært uten Northug det siste tiåret, og de lærte å like ham under VM i Falun. Ikke en gris, en fargeklatt.

At Northug ikke skal få forberede seg som han ønsker til OL, og at det finnes ti bedre norske løpere enn ham, blir av svenske kommentatorer og aktive sett på som en vits.

Men Northug-saken er alvor. Det står både følelser, prinsipper og medaljer på spill når Skiforbundet nå tar en intern runde med Northugs oppførsel. Det er et sjansespill som det er vanskelig å forstå at de våger seg ut på, selv om de gjør det på vegne av de andre løperne.

Hør hvorfor NRKs kommentator ikke liker å høre seg selv kommentere skirenn:

Les mer om

  1. Petter Northug
  2. Langrenn
  3. OL