Meninger

«Nå fikk han virkelig noe å gruble over»

KOMMENTAR: Verdens beste langrennsløper er ikke lenger trønder. Johannes Høsflot Klæbo må ta risiko om han skal vinne tilbake tronen.

Alvorstynget: Johannes Høsflot Klæbo fikk en del å gruble over etter nedturen opp monsterbakken.
  • Birger Løfaldli
    Adresseavisen

VAL DI FIEMME: Tredjeplass i Tour de Ski er selvsagt en meget sterk prestasjon. Men med forventningene Johannes Høsflot Klæbo selv har skapt, ble finalen på toppen av monsterbakken en nedtur.

Fordi han var favoritt. Fordi han viste god form under åpningen i Lenzerheide. Og fordi prestasjonene på de to etappene i Val di Fiemme fredag og lørdag ga ny tro etter svikten i Toblach.

  • BAKGRUNN: Kjempenedtur for Klæbo

Det er ingenting som tyder på at Klæbo ikke er i fysisk god form. Sannsynligvis presterte han opp mot sitt beste. Akkurat nå er det bare slik at to russere er bedre enn ham i denne konkurransen som skal kåre verdens beste allrounder.

Mens Aleksandr Bolsjunov og Sergej Ustjugov jublet sammen med de russiske lederne, sto Klæbo og den norske langrennssjefen Espen Bjervig og pratet sammen i målområdet noen minutter etter at konkurransen var over. Jeg vet ikke hva de pratet om, men de så begge alvorstynget ut.

Klæbo og sjefen: Johannes Høsflot Klæbo sammen med langrennssjef Espen Bjervig etter målgang i Val di Fiemme.

Skal Klæbo vinne tilbake tronen som verdens beste langrennsløper, er han avhengig av å forbedre seg på distanse. Da kan han bli nødt til å endre noe av suksessoppskriften som har ført ham dit han er i dag. Eksperimentering med høydetrening er ett moment i dette, endring av treningen for å bli en bedre distanseløper er et annet.

Begge deler innebærer risiko.

Spørsmålene er om Klæbo er villig til å ta den, og om han bør gjøre det. Han risikerer blant annet å miste noen av de unike egenskapene i sprint.

Russisk triumf: Aleksandr Bolsjunov vant Tour de Ski foran Sergej Ustjugov og Johannes Høsflot Klæbo.

Tre Tour de Ski-etapper i sveitsiske Val Müstair neste år og OL i høyden året etter krever akklimatisering. Det er Klæbo avhengig av. Det han og teamet må ta stilling til, er om han skal gå inn i et høyderegime som er langt mer omfattende.

Historien har vist at suksessoppskriften til utholdenhetskjemper som Bjørn Dæhlie, Ole Einar Bjørndalen, Marit Bjørgen og Petter Northug har inneholdt omfattende høydetrening.

På sprint er han utilnærmelig. Det har han igjen vist i Tour de Ski. Også på fellesstarter, som den i Val di Fiemme fredag, er han i stand til å være best.

Verre er det på tradisjonelle distanseløp med intervallstart. Det var på en slik etappe i Tour de Ski, 15-kilometeren i Toblach sist tirsdag, Klæbo i all hovedsak tapte sammenlagtseieren.

23-åringen var over minuttet bak vinner Sergej Ustjugov og havnet helt nede på 17.-plass på den ødeleggende Toblach-etappen. Svikten ga ham også et svært vanskelig utgangspunkt på jaktstarten dagen etterpå.

Toblach ødela: Den svake etappen i Toblach sist tirsdag ble utslagsgivende for Johannes Høsflot Klæbo, her etter målgang i Tour de Ski.

- Kampen om sammenlagtseieren er ganske sikkert over nå. Jeg har ikke noen sjanse. Det er for dårlig, slo han fast etter tirsdagens etappe.

Det skulle vise seg at han fikk rett.

Opptur både fredag og lørdag i Val di Fiemme var ikke nok. På den helt spesielle klatreetappen opp monsterbakken viste Klæbo at dette er en konkurranseform han behersker dårlig.

Klæbo ble rett og slett knust av russerne Bolsjunov og Ustjugov.

Klæbo hevdet at han ikke var skuffet, men det er vanskelig å tro ham. Selv om han er en taktiker av rang, har Klæbo problemer med å skjule følelsene sine.

Humøret til Klæbo har gått opp og ned helt i takt med prestasjonene i løypa. Den alvorstyngede minen etter målgang søndag ettermiddag tyder på at Klæbo nå grubler over det som ikke klaffet mer enn han gleder seg over tredjeplassen.

Ansiktet hans fortalte om en skuffet mann på toppen av monsterbakken.

Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli.

Tidligere i touren stilte jeg spørsmålet om Klæbo har blitt en bedre distanseløper i løpet av de to årene han har hatt posisjonen som verdens beste. Lite tyder på det.

Spørsmålet han, morfar og landslagsledelsen må ta stilling til de neste månedene er om det fortsatt skal være slik, at han skal opprettholde posisjonen som sprinter og fellesstart-løper, eller om han vil ta den nødvendige risikoen for også å bli verdens beste allrounder.

Faktum er i hvert fall at hele hans vesen signaliserer at han liker veldig dårlig å bli slått slik han ble i årets Tour de Ski.

Les mer om

  1. Tour de Ski
  2. Johannes Høsflot Klæbo
  3. Langrenn
  4. Sergej Ustjugov
  5. Birger Løfaldli
  6. Espen Bjervig