Meninger

«En tullekamp mot San Marino var akkurat det Norge trengte»

KOMMENTAR: Kan San Marino-seieren brukes til noe som helst foran Nord-Irland-kampen søndag? Nei, ikke sportslig, men den var hyggelig som en humørpille.

Lars Lagerbäck har plassert Norge stødig i Europas midtsjikt. Det får være greit foreløpig, skriver Ola Bernhus. Bildbyrån

 • Ola Bernhus
  Kommentator, Aftenposten

Fotballspillere – ja, egentlig alle idrettsfolk – er bortimot verdiløse uten selvtillit. Og selvtillit er umulig uten idrettsglede.

På den måten var en tullekamp (ikke misforstå) mot San Marino det Norge trengte.

Når Lars Lagerbäck planlegger kampen mot Nord-Irland, kommer han ikke til å legge mye vekt på det som skjedde mot San Marino. Hadde det norske spillet gått i stå, kunne han sett den som en test på hvilke spillere som har holdninger, mentalitet og forståelse nok til å tvinge igjennom en endring når det trengs et kraftig tiltak.

Les også

Norges største seier på 25 år: Knuste svakt San Marino

Løste seg selv

Nå løste alle slike problemer av seg selv fordi de norske spillerne gikk til verket med en tydelig arbeidsglede, og fordi de raske målene til Markus Henriksen og Joshua King (2) fjernet alle spørsmålstegn.

Det ble aldri bruk for den tålmodigheten som Lagerbäck la slik vekt på før kampen. Det ble heller ikke nødvendig å mase opp tempoet for å slite ut motstanderne, de virket slitne allerede ved avspark.

Slik blir det ikke mot nordirene.

Vi får håpe at Norge bare får en brøkdel av dette sjansetallet søndag kveld, det kan være nok til å vinne. For i en normal landskamp er tre-fire gode sjanser normalt. Mot San Marino hadde Norge tre store sjanser allerede før Henriksen scoret etter syv minutter.

Samme spiller var inne i laget igjen med en tydelig beskjed om å bli tatt på alvor. Han gikk ut av førsteomgangen med mål, to målgivende og forarbeidet til frisparket som ga 4–0 ved Mohamed Elyounoussi, som også ordnet 5-0, begge på frispark, og senere 7–0. Ole Kristian Selnæs hadde vært imellom med 6–0. Martin Linnes lagde det åttende.

Les også

Se Lars Tjærnås sin spillerbørs og gi de norske spillerne dine karakterer

Fornyet spilleglede

En som elsker hvert minutt på landslaget, er Joshua King. I denne kampen slo han til med målgivende og to mål tidlig, før han etter hvert måtte ut med en – trolig lettere – skade, og vi kan trygt stole på at han allerede gleder seg til å komme ut på Ullevaal søndag kveld – hvis han er spilleklar.

Uten glede, ingen god fotball. Det å kunne glise og omfavne hverandre etter åtte scoringer i en og samme kamp, det er slikt som henger fast gjennom både kvelden, natten og dagene frem mot neste oppgave.

Etter en sørgelig VM-kvalifisering har vi i hvert fall kommet oss opp i tosifret poengsum og en målforskjell som ikke lenger er brysom. Blir det tre poeng til, så blir vi kanskje ikke nest sist likevel, i ulvetider teller alt.

Nye endringer kommer

Lagerbäck rørte rundt i spillergruppen og forandret mye foran San Marino-kampen. Det som skjedde der, får neppe stor betydning når laget mot Nord-Irland skal tas ut. Motstanden var for dårlig, det var umulig å falle igjennom for noen.

Det var motsatt av Tyskland-kampen, da alle risikerte å falle igjennom – og gjorde det. Det er den gamle leksa om hva motstanderen tillater.

Les også

VM-håpet er ute, men folket ser ikke ut til å svikte Lagerbäck

Trygt i midten

Lars Lagerbäck har plassert Norge stødig i Europas midtsjikt. Det får være greit foreløpig.

Hans åpningskamp mot Nord-Irland fortalte ikke annet enn at spillerne hadde fått for seg at den nye treneren BARE ville ha langsparking. Det ble deretter.

Men så, i kamper mot Tsjekkia, Sverige og Aserbajdsjan, fikk vi se et norsk lag som klarte seg ganske bra, uten tilløp til det store, men ikke det motsatte heller. Middels i Europa, med andre ord.

Kampen mot Tyskland rev ned nesten alt dette.

Men vi er i hvert fall mye bedre enn Europas mininasjoner. Noe mer skal vi ikke legge i det som skjedde mot San Marino. Nord-Irland er en langt skarpere motstander. Søndag får vi vite mer om hvilken kurs Lagerbäck holder foran EM-kvalifiseringen.

Les mer om

 1. Landslag

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Lagerbäck gjør fem endringer fra Tyskland-fadesen

 2. MENINGER

  «Det er ikke bare moro å møte San Marino»

 3. FOTBALL

  Norges største seier på 25 år: Knuste svakt San Marino

 4. FOTBALL

  Martin Ødegaard innrømmer at han er «skuffet og irritert» etter ny landslagsvraking

 5. MENINGER

  «Dette er et solid landslag med Lagerbäck-stempel»

 6. FOTBALL

  Hevder Meling får sin landslagsdebut mot San Marino