Kalassifre til å leve godt med

Norges møte med Elfenbenskysten utløser ingen spenning i det hele tatt. Men det gjør ikke noe, skriver Tore Strand.

UTKLASSET: Elfenbenskysten tapte stort for Tyskland. Her Rebecca Elloh (nr. 11) og Binta Diakite (nr. 18) i kamp med tyske Lena Goeßling.
  • Tore Strand
Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Når kvinnelandslaget møter Elfenbenskysten kl. 22.00 mandag kveld, er det en kamp som er av stor betydning for Norge. En seier sikrer ikke kun avansement, men vil sannsynligvis bety at Norge blir toer i sin gruppe bak Tyskland, og med det får en gunstig vei videre i mesterskapet.

Paradokset er at Norge helst ikke bør vinne med veldig mange mål slik at Tyskland blir passert. For Norge kommer til å vinne. Punktum.

Mange rynket på nesen da Tyskland utklasset Elfenbenskysten 10-0, og de samme dro på skuldrene da VM-debutant Sveits slo Ecuador 10-1. Det er egentlig sifre som ikke hører hjem i et sluttspill, men gjør det noe? Nei, jeg tror alle bør se slike resultat i et visst perspektiv, og gi de små nasjonene på kvinnesiden tid til å bygge sin fotballkultur. Et VM-sluttspill er en gulrot som påskynder en slik prosess.

Kommentator i Bergens Tidende, Tore Strand.

Trekk gjerne paralleller til kvinnehåndballen. Brasil debuterte i VM-sammenheng i 1995, og senest i 2003 var de en "prügelknabe" for de fleste da de endte på en 20. plass av de 24 som deltok. Ti år senere vant det brasilianske kvinnelandslaget i håndball hele turneringen, da Alexandra Nascimento og hennes lagvenninner slo vertsnasjonen Serbia 22-20 i finalen.Hvor lang tid det går for Elfenbenskysten, Ecuador og Thailand hever nivået noen hakk, vet jeg ikke. Men de har helt sikkert stor nytte av å delta i et VM-sluttspill. Jeg vil tro at det hjelper på å fremme kvinnefotballen i deres hjemland. Derfor håper jeg de fleste ser stort på det når Norge rundspiller jentene fra en nasjon som er en av de dominerende på herresiden i Afrika.

TUNGT TAP: Det ble tosifret i sekken for Ecuador mot Sveits. Her fortviler keeper Shirley Berruz og utespillerne Nancy Aguilar, Angie Ponce og Mayra Olvera.

Når en vet at sju av de øverste lederne i vårt eget forbund er menn, og at sytten av atten kretsledere er menn, så er det ikke så vrient å forestille seg at kvinnefotballen kan ha vanskelige kår i mange afrikanske nasjoner. Elfenbenskysten deltok i sitt første Afrikamesterskap først for fem år siden, et mesterskap som har vært dominert av Nigeria som har vunnet ni av de elleve Afrikamesterskapene som har vært arrangert.Nigeria er med i VM og har et spennende lag. De har en spiller i Asisat Oshoala som er et talent utenom det vanlige som begeistrer med sitt offensive spill.

Hun er nok et bevis på at afrikansk fotball har mange individuelle talenter, men både på kvinne— og herresiden har afrikansk fotball vært preget av mangel på organisering og struktur. Derfor tror jeg en fotballnasjon som Elfenbenskysten også på kvinnesiden kan ta kraftige steg i riktig retning de kommende årene.

Les også

Söta bror må ut i skjebnekamp

Derfor er det helt greit at VM er utvidet og nå teller 24 nasjoner. Fra starten i 1991 med tolv lag, ble det økt til seksten i 1999, og allerede etter VM i 2007 var det snakk om å øke sluttspillet til 24 lag. Men etter at Tyskland slo Argentina 11-0 gikk FIFA-sjef Sepp Blatter hardt ut og advarte mot en slik økning. Derfor er det godt å se at selv en autoritær og reaksjonær leder som Blatter ikke alltid får siste ord.

Når mange av oss setter oss foran TV-skjermen for å følge Norge-Elfenbenskysten, så tar vi del i en trend som er gledelig for kvinnefotballen. Kvaliteten blir gradvis bedre, og TV-tallene viser om en stadig større interesse på alle kontinenter.

Rekordmange canadiere så vertslandets åpningskamp mot Kina. Totalt hadde CTV, TSN og RDS, som alle viste kampen direkte, 1,8 millioner seere. Det er ny canadisk rekord for en VM-kamp for kvinner. I Kina så 2,3 millioner mennesker kampen på CCTV5. I forrige VM var høyeste seertall fra gruppespillet 1,3 millioner. I USA så 3,3 millioner USAs første VM-kamp mot Australia på Fox Sports 1. Det er over tre ganger så mange som seertallet på USAs første gruppekamp i 2011.

Les også

Mjelde hylles etter kunstscoringen: - Ronaldo scorer ikke slike mål

Japan er regjerende mestere i VM, og Fuji TV hadde 4,2 millioner seere da tittelforsvarer Japan slo Sveits i sin første kamp. Det seertallet er høyere enn for semifinalen mot Sverige for fire år siden.

Med andre ord en gledelig utvikling for kvinnefotballen. Så da gjør det ikke så mye om Norge slår Elfenbenskysten 6-0 i kveld!