Meninger

«Suárez har omdefinert spissrollen slik at trenerne også må tenke nytt»

Kommentar: Den dagen trekningen ble klar, visste engelskmennene at Luis Suárez skulle knekke dem, skriver Kjetil Kroksæter.

Luis Suarez slapp følelsene løs da han satte inn 2-1-scoringen for Uruguay.
  • Kjetil Kroksæter

RIO DE JANEIRO (Adressa): Det er alltid noe skjebnebestemt med et engelsk landslag. Den dagen trekningen ble klar, visste engelskmennene at Luis Suárez skulle knekke dem.

KOMMENTATOR: Adresseavisens Kjetil Kroksæter i Brasil.

De har bygget opp denne frykten over tid. En stakket stund så det ut til at Suárez skade skulle redde dem fra skjebnen, men akk!, Suarez ble klar akkurat i tide.En hel nasjon, et helt lag og landslagssjefen var gjort grundig oppmerksom på at Luis Suárez var mannen som skulle senke dem, men klarte de å forhindre det?

Rooney vs. Suarez

Mye handlet om Wayne Rooney før kampen, men enda mer om Luis Suárez. Engelske medier bygget opp til denne duellen som om de visste utfallet. Og egentlig er det ikke så vanskelig å forutse Englands landslag. Regien er skrevet på forhånd og historien gjentar seg oftere enn hos noen andre nasjoner.Den løfterike kampen mot Italia, ga håp om at de bryter forbannelsen, men England var ikke i stand til å hjelpe seg selv mot Uruguay. De var mer lik sitt gamle jeg enn godt er.

Innerst inne visste vi også at Steven Garrard skulle bli synderen, slik han ble da Liverpool tapte seriemesterskapet. Gerrard er en av engelsk fotballs beste produkter og en kaptein i særklasse, men det er han som pleier å begå den avgjørende feilen, den tabben som skiller mellom himmel og helvete for fansen.

Rooney-scoring

Det eneste som ikke var etter boka, var Wayne Rooneys scoring. Men etter Suárez' dobbel, var det verdiløs likevel og dermed får Rooney leve med stemplet som en mislykket VM-spiller, enda han er tett oppunder toppen på landslagets scoringsliste med sin 40.

Suarez trøstet Liverpool-kompisen Steven Gerrard etter at sjansen for videre VM-spill for England virker meget vanskelig.

Luis Suárez, hva er det med den mannen? Jeg søkte svaret og fikk det. Suarez har omdefinert spissrollen i verdens beste liga. Det er ikke min påstand, men den engelske spissen Michael Owen som hevder dette.Suarez er ingen typisk nummer 9, og slett ikke en 10-er. Han passer ikke inn i noen prototyper. Suarez har utviklet spissrollen slik at trenerne også må tenke nytt.

Luis Suarez genialitet ligger i hans fleksibilitet. Han er ikke bare toppscorer i Premier League, men han er også den nest flest assist i sin klubb. Man kan plassere ham på kanten eller sentralt og han tilpasser seg rollen og er like målfarlig uansett. Suarez opphever fotballens nedarvede teorier og redefinerer fotballens mest krevende rolle.

Gerrards målgivende til Suarez

Fremfor alt er han en matchvinner. Helt enestående til å avgjøre de jevne kampene. Hadde Suarez flere sjanser enn Rooney? Nei! Hadde Suarez større sjanser enn Rooney? Nei! Men Suarez gjorde som han pleier, han satte ballen i mål oftere enn andre.

Selvfølgelig hadde han god hjelp og den hardtarbeidende Edison Cavani er en nesten like fascinerende type. Og historien deres er ikke mindre spesiell.

Wayne Rooneys 1-1-scoring ble til slutt verdiløs.

De er født med 21 dagers og seks kvartalers avstand i tid og sted. Fotballen førte dem forskjellige veier, men nå er gutta fra Salto sammen igjen. En makeløs duo for et knøttlite land.Faktisk var det to kompispasninger som avgjorde kampen. Cavani, kameraten fra nabolaget i byen Salto, slo den første drømmepasningen og Gerrard, lagkompisen fra Liverpool servet den andre. Og den var ikke mindre skreddersydd. En ekstra smertelig erkjennelse for engelskmennene, som nå har begynt å klamre seg til matematikk. Vi vet hvordan det også ender, gjør vi ikke?

Uruguay er fotball

Vi anglofile nordmenn skal selvfølgelige sørge med England som ser ut til å få en enda tidligere exit fra VM enn vanlig, men vi må også la oss fascinere av Uruguay og den enestående fotballkulturen som lever i dette landet.

De er færre enn oss, drøyt tre millioner innbyggere og de slo Englands med sine vel 50 millioner og hjemland for verdens beste liga. Vi nordmenn vet hvor stort det er å slå England i en kvalifiseringskamp. Uruguay, nesten siste utpost før sørpolen gjør det i VM. Og de har gjort det til en vane å begå slike bragder gjennom årtier.

To ganger har de vunnet VM, 15 ganger har de vunnet Copa America og årlig sender de en strøm med spillere til de beste ligaene i Europa.

Hva vet vi nordmenn om Uruguay egentlig? Svært lite, bortsett fra at de er gode i fotball. Sånn er det. Uruguay er fotball, og lite annet. Deres historie og stolthet er fotballen.

For en som er vokst opp i dette lille, rare landet er det å aksle den lyseblå trøya større enn alt annet. Og det synes når de entrer banen.

Les også

  1. Tjærnås: La Rooney få fritt spillerom

Les mer om

  1. Sportsblogger