Meninger

BT-KOMMENTAR: Slurv ødela festkvelden

<p><strong>OSLO:</strong> Det kunne og burde vært en festkveld med norsk seier mot Hellas. Men norsk forsvarsslurv sørget for at grekerne fikk poenget de kom for.</p>

Tore Strand, sportsjef i BT, bylinebilde Foto: Jan M. Lillebø

 • Tore Strand

NORGE VAR BEST, Norge hadde de fleste og største sjansene, og Norge dominerte i nesten nitti minutter. To dødballscoringer, signert lure grekere, ødela imidlertid en kveld som burde vært en festaften.

I ettertid kan en spørre om de norske forberedelsene traff blink foran kampen. Da tenker jeg ikke nødvendigvis på Åge Hareides katt-og-mus-lek med Otto Rehhagel om lagoppstillingen. Det tror jeg aldri ville hatt noen særlig effekt mot en ringrev som Jern-Otto. Men at Norge skulle slippe inn to dødballmål mot grekerne, er nesten utilgivelig. Grekerne ble europamester for vel to år siden med samme taktikk og samme vektlegging på cornere og frispark.

NORGE HADDE FINSTUDERT grekernes effektivitet på de faste situasjonene og burde hatt bedre mottrekk enn det de kom med. Ikke minst etter at den greske 1-0-seieren i Aten også kom som resultat av en corner. Ellers så solide Brede Hangeland blir stående igjen som en slags syndebukk etter at hans mann Sotirjos Kyrgiakos scoret begge målene. Jeg tror ansvaret også ligger andre steder. Til syvende og sist må også Åge Hareide og analyseekspert Ola By Rise i ettertid se om de kunne terpet mer og gjort flere trekk for å stagge de storvokste grekerne.

DE TO LITT UNØDVENDIGE baklengsmålene tar likevel ikke bort inntrykket av en fotballkamp der Norge viste seg fra sin beste side. Og bekreftet at fremgangen det siste året, og i de siste kampene i særdeleshet, ikke er noen tilfeldighet. Det er den største gevinsten etter kun uavgjort mot gruppelederen. For Norge synes å være i godt slag foran de tre avgjørende kampene i høst. Tre oppgjør som betyr at Norge i realiteten fortsatt styrer sin egen EM-skjebne – i og med at Tyrkia møter Hellas i Istanbul 17. oktober, samme kvelden som Norge spiller borte mot Bosnia.

AV MANGE GODE PRESTASJONER var gårsdagens beholdning det som ble prestert på venstresiden hos Norge, spesielt i 1. omgang. Det var på mange måter de utskjeltes oppreisning da John Arne Riise og Morten Gamst Pedersen spilte bedre enn på lenge, og viste glimt som så langt har vært forbeholdt Premier League. 2-2-scoringen signert Riise kom etter et elleve sekunders langt angrep som var kveldens store beholdning. Da har jeg sett bort fra at en bedre keeper enn Konstantinos Chalkias ville tatt langskuddet. Det var rask kontringsfotball hentet ut av læreboken, og et norsk angrepsvåpen som altfor sjelden har vært effektivt.

KAMPEN VAR IMIDLERTID først og fremst nok en bekreftelse på at Åge Hareide har klart å bygge et lag. Norge har spilt seg bedre og bedre den siste tiden. Det er ikke tilfeldig, for det er en sammensveiset gjeng som har akslet landslagsdrakten i de siste kampene. Hareide har ikke endret mer enn nødvendig og det norske laget strutter av selvtillit og spilleglede tre kamper før EM-status gjøres opp.

DET LOVER BRA , for det ligger an til en thrilleravslutning av ypperste merke i gruppen. Og da har jeg bare en oppfordring til Åge Hareide: Slutt med hemmelighetskremmeriet før kamp! Stol på egne krefter og egne ferdigheter! Og ikke minst: La John Carew spille helt på topp og ikke noe annet. Det er der han kommer til sin rett. Det bør han gjøre i nitti minutter når Norge møter Bosnia borte 17. oktober. Carew er nøkkelspilleren som kan sende Norge til VM. Som spiss.

 1. Les også

  Tre nøtter for Hareide

 2. Les også

  BT-KOMMENTAR: Hareide sjef også på sikt

 3. Les også

  BT-KOMMENTAR: Gigantenes skrekk

 4. Les også

  BT-KOMMENTAR: Berre marginer

 5. Les også

  På gulljakt mot slitne konkurrenter

Les mer om

 1. Fotball
 2. Kommentar

Flere artikler

 1. MENINGER
  Publisert:

  ADRESSA-KOMMENTAR: Heisann, de fortjener jo å spille EM!

 2. MENINGER
  Publisert:

  BT-KOMMENTAR: Nye triumfer med gammel oppskrift

 3. FOTBALL
  Publisert:

  En Zlatan til å senke Norge

 4. MENINGER
  Publisert:

  ADRESSA-KOMMENTAR: Har Otto lurt Åge?

 5. FOTBALL
  Publisert:

  Må unngå gresk tragedie

 6. FOTBALL
  Publisert:

  Vurderer å ta med Carew