Meninger

Fra TUIL-vraking til landslaget

KOMMENTAR: Patrick Bergs vei mot A-landslaget er historien om tilfeldigheter som la til rette for at en gutt med ekstraordinære ferdigheter skulle lykkes.

Patrick Berg sammen med landslagssjef Lars Lagerbäck denne uka. Foto: Vidar Ruud

 • Rune Robertsen
  iTromsø
Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I et gulljagende Bodø/Glimt-lag som har feid all motstand til side i 2020 har Patrick Berg (22) vært uvurderlig. Denne uka er han for første gang med Norges A-landslag, og hylles opp i skyene. Du skal ikke mer enn to år tilbake i tid før det var rimelig utenkelig.

Sommeren 2018 var turbulent i Bodø. Glimt lå langt nede på tabellen. Nedrykk var ikke langt unna, og det ble snakket i kulissene om hvor lenge Kjetil Knutsen skulle få sitte som hovedtrener. Noe annet plaget også klubben.

De fikk ikke til den nye Berg-gutten. Patrick, da 20 år, var i tydelig konflikt med sin egen klubb. I starten av juli det året ga han beskjed om at han ikke ønsket å forlenge avtalen som gikk ut noen måneder senere. Til lokalavisen bekreftet han at avgjørelsen om å dra fra klubben der pappa Ørjan, onkel Runar og Arild og bestefar Harald har legendestatus, var endelig. Spilletiden – eller manglende sådan – var den avgjørende årsaken.

- Jeg tror det riktigste for meg er å komme til en plass hvor jeg føler jeg blir satset på, og får tillit, sa Patrick Berg til Avisa Nordland.

Slik jeg har forstått situasjonen forsøkte Bodø/Glimt og agent Atta Aneke å flytte på Patrick Berg den samme sommeren. Etter det jeg kjenner til ble han tilbudt til en rekke eliteserieklubber. Ingen ønsket å satse på den 20 år gamle spilleren med det ekstremt ærverdige fotballnavnet. Og på toppen av alt kunne han komme gratis etter sesongen.

Les også

På ett avgjørende område har norsk fotball slitt i 20 år. Her er tallene som viser at trenden er snudd.

Rune Robertsen, iTromsøs sportsredaktør

Lånemuligheten var det andre som ble vurdert. Etter det jeg er kjent med hadde Glimt-sjef Aasmund Bjørkan i samme tidsrom tatt opp mobiltelefonen sin og funnet fram nummeret til en god venn og kollega som bodde i Tromsø.

Nåværende TIL-trener Gaute Helstrup hadde den gang den tilsvarende rollen i TUIL. Gjennom mange år hadde han bygget opp et lag som i 2018 konkurrerte om en opprykksplass til Eliteserien. Den sentrale midtbanen anført av Lars Gunnar Johnsen, Anders Karlsen og Tomas Kristoffersen var kjernen i laget som endte med sin beste sesong i Tromsdalens historie.

Og fra Bodø var kravet klart. Patrick Berg måtte spille hvis han skulle være aktuell for et utlån. Det kunne Gaute Helstrup ikke garantere, og med det sa han i praksis nei til en overgang. I dag høres det utrolig ut, den gangen var det forståelig.

Samtidig som det ble jobbet med en Berg-exit skjedde det åpenbart en erkjennelse i Bodø. De måtte få til en forlengelse med Patrick Berg - i stedet for å la han gå. Så ettersom Berg ikke ble klar for en annen klubb, startet samtalene i det stille om en ny kontrakt. 5. oktober 2018 kom nyheten om at Berg hadde signert en ny langtidsavtale med Glimt.

Patrick Berg under fotballandslagets trening tirsdag Foto: Stian Lysberg Solum

Uten at det dermed var ensbetydende med at Patrick Berg var fast inne på laget. Ikke før en treningskamp i februar 2019 mot Strømsgodset. Inne i fotballhallen på Lillestrøm skulle Glimt teste seg mot eliteseriemotstand.

Gjennom vinteren hadde Bodø/Glimt forsøkt å hente en ny defensiv midtbanespiller. Patrick Berg kunne tross alt også konkurrere som indreløper. Denne spillerjakten lyktes ikke, og da Bergs islandske konkurrent Oliver Sigurjonsson meldte forfall til treningskampen, hadde Kjetil Knutsen ikke noe valg. Han måtte prøve Patrick Berg.

90 minutter og 5-0 senere hadde Glimt feid Godset av banen med Berg i den rollen vi alle kjenner han i nå, og siden da har ingen av dem sett seg tilbake.

Selv om historien om Patrick Berg handler om tilfeldigheter, handler den like mye om evnen til å stole på seg selv, og ikke gi opp selv om det går på årevis uten at du lykkes.

Mitt første møte med denne profilen var helt tilbake i februar 2014. Da fulgte jeg et nylig degradert TIL-lag, på treningsleir i spanske La Manga. Som i år var TIL den gang nede i 1. divisjon, og med ambisjoner om å ta steget rett tilbake til Eliteserien.

DEBUTEN: Her er Patrick Berg (nummer fem fra venstre) i aksjon i sin første treningskamp fra start for Bodø/Glimt i februar 2014. Fra venstre ser vi Zdenek Ondrasek, Remi Jonansen, Thomas Jakobsen, Lasse Nilsen, Patrick Berg, Jaroslaw Fojut og Anders Karlsen. Foto: iTromsø

Og på en iskald og vindfull ettermiddag møtte TIL, med blant annet Lars Henrik Andreassen og Zdenek Ondrasek, Bodø/Glimt, med 16 år gamle Patrick Berg i sin første kamp fra start. Ryktet hadde gått foran, og det var drøssevis med agenter og speidere som satt på sidelinja for å se på denne spedbygde gutten.

Likevel tok det fem år før han skulle slå igjennom. Jeg tør påstå at mange spillere på veien dit ville falt fra. Presset fra familie, venner og media kan ta knekken på hvem som helst. Noen klubber ville garantert gitt opp for lengst og sendt vedkommende videre.

Det skjedde ikke med Patrick Berg, og uten å ta fra han noe som helst er det lett å spørre seg om han fikk litt ekstra tid fordi han har Berg til etternavn.

Lærdommen er uansett enkel også for en klubb som TIL. Lokale talenter trenger ikke avskrives selv om de er 19 år og ikke har slått igjennom.

Les mer om

 1. Tromsø IL
 2. Tromsdalen Fotball
 3. Patrick Berg
 4. Rune Robertsen

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  De herjer i Eliteserien. Snart kan flere av Glimt-spillerne stå overfor et vanskelig valg.

 2. FOTBALL

  Hva ligger bak suksessen til klubben «alle» snakker om? Vi dro til Bodø for å få svar.

 3. FOTBALL

  Mener pengebruken som har vært i Start er skremmende: – Ikke Start verdig

 4. FOTBALL

  22-åringen er fra Norges fremste fotballfamilie. Nå kan han få til det pappa og bestefar aldri greide.

 5. FOTBALL

  I de store byene er treneren fritt vilt. I småklubbene slipper treneren ubehagelige spørsmål.

 6. MENINGER

  «Overrasket over Glimts suksess? Det burde vi ikke være.»