Lars Tjærnås mener Wenger bør trekke seg: «Arsenal trenger ny ammunisjon»

ANALYSE: Tittelkampen i Premier League er avgjort. Det er ikke kampen for å nå neste sesongs Champions League. Det ser mørkest ut for klubben som «alltid» er med der: Arsenal.

Arsène Wenger og Arsenal klarer trolig ikke å kvalifisere seg til Champions League.
  • Lars Tjærnås
    fotballekspert

Chelsea vinner denne utgaven av Premier League. Å tro noe annet, krever særdeles frodig fantasi.

Tanken på at Antonio Contes seiersmaskin skal avgi minst syv poeng på sine syv siste kamper, virker fjern.

Den første av de syv er trolig den farligste fellen, borte mot Manchester United.

De siste seks er mot lag de normalt slår, selv med en middels prestasjon – med et lite unntak av bortekampen mot Everton.

Antonio Conte kommer til å vinne Premier League med sitt Chelsea.

Spurs-håpet

Er det totalt umulig å hente igjen «Blues»? I teorien ikke. Tottenhams supportere vil finne håp i at Manchester United kastet vekk en ledelse på åtte poeng, seks runder før slutt til byrival Manchester City våren 2012.

Liverpool var i en enda bedre posisjon for tre år siden. De var fem poeng foran Chelsea med tre fattige runder igjen, men endte bak.

Håpet til Spurs er at Chelsea kan bli grepet av panikk om de skulle tape på Old Trafford søndag. Det tror jeg lite på, både tanken om panikk, og at de taper i Manchester. Til det er de for solide.

Harry Kane og Tottenham har kanskje et ørlite håp om gull fortsatt.

Har forynget og forbedret laget

Mauricio Pochettino har gjort en formidabel jobb med Tottenham, en klubb som altfor sjelden har hatt stabilitet som sitt varemerke.

Han har greid det alle klubbledere drømmer om at sin manager skal makte. Han har både forynget og forbedret laget uten at det har kostet enorme summer. Avstanden til lagene bak virker mer enn trygg nok til at de neste sesong kan planlegge å gjøre det bedre enn i årets utgave av Champions League, der de skuffet.

Fotballekspert Lars Tjærnås

Liverpools mulighet til å delta i samme turnering er gode. Paradoksalt nok er største argument imot at de ikke møter andre topplag! Dette er ligaens Robin Hood, avgir poeng til bunnlag og tar dem fra rivalene.

Fraværet av Sadio Mané, Adam Lallana og Jordan Henderson er gir også lagene bak Jürgen Klopps mannskap håp. Imidlertid ser de ut til å ha fått tilbake mye av energien de manglet de første ukene etter nyttår.

Roberto Firmino og Philippe Coutinho jubler for Liverpool-mål.

City må være så gode

Manchester City hentet Pep Guardiola for å vinne titler. De kan fortsatt vinne cupen, men de lyseblås sesong er ikke bedre enn den må være. På papiret har de et relativt enkelt program igjen. Vinner de mot byrival United 27 april bør de være sikret plass i topp fire.

Slår tipsene mine til, betyr det at José Mourinhos beste – og eneste – sjanse til å spille Champions League med Manchester United neste år, er å vinne Europa League denne våren. Det har de en god mulighet til å klare. Etter min mening er det kun Lyon, Celta Vigo og Schalke som har kvalitet nok til å hindre at det skjer.

Det forventes at Pep Guardiola leverer varene for Manchester City.

Slutt for Arsenal

Da står vi igjen med Arsenal, og med Arsène Wenger. Siden han kom til klubben for snart 21 år siden, har han kvalifisert The Gunners til CL. Det er en fabelaktig prestasjon i en liga med stor bredde i toppen. Nå er det trolig slutt, for deltagelsen og for franskmannen selv.

Den første påstanden handler om sannsynlighet. Når du har vunnet kun en av fem siste ligakamper, tilsier formen at å vinne mange nok av de siste åtte blir vrient. Det er noe resignert og ytterst tafatt over Wengers lag.

Arsenals David Ospina (f.v.), Laurent Koscielny og Francis Coquelin under kampen mot City.

Wenger bør tre til side

Manageren selv insisterer på at hans egen uavklarte fremtid er uten betydning for dette. Det bør han være altfor klok for å tro på selv. Det er forunderlig at han ikke har gitt beskjed om han aksepterer tilbudet om forlengelse som venter på ham.

Det er nesten like forunderlig om svaret på det blir at han nå trer til side. Nok er nok, for klubben og for ham selv. Slitasjen virker for formidabel til at et nytt fornuftsekteskap vil være klokt.

Skulle mine tips om at de neste år ikke får leke blant de aller største i Europa slå til, er timingen perfekt.

Da trenger Gunners ny ammunisjon.

Premier League

SVUTMP
1Arsenal76011771018
2Manchester City75202361717
3Tottenham Hotspur75201871117
4Brighton & Hove Albion6411115613
5Manchester United640288012
  • Champions League
  • Europaliga
  • Nedrykk