Kommentar: Pen kontaktannonse, Skutle!
<p>Vi forstår at det er lite penger i Rosenborg når Nils Skutle må knegå byens rikfolk.</p>
Om vi skal være litt selvironiske i denne avisen, så var det en dårlig fordekt kontaktannonse vi presenterte på førstesiden i går. Et utspill fra Rosenborg om støtte blant byens rikfolk for å skrape sammen nok penger til å kjøpe et anstendig lag til høstens storkamper.
For andre vil det kanskje fortone seg som vi hjelper til med å annonsere Rosenborg-sjela til salgs.
I Rosenborg har det vært snakket delvis nedlatende, delvis med et anstrøk av misunnelse, om andre klubber som har latt investorer overta deler av spillerstallen. Nedlatende fordi det betyr at klubben gir fra seg muligheten til å tjene gode penger på spillersalg. Misunnelig fordi andre klubbers investorer har kjøpt spillere RBK godt kunne tenkt seg å ha i sin stall. De drev opp prisnivået.
- Vi følger Rosenborg: Siste nytt om klubben her
Når sjefen sjøl, Nils Skutle, åpner for investorer, så er det enda en innrømmelse av at økonomien er anstrengt på Lerkendal. Rosenborg mangler rett og slett penger til å gjennomføre de spillerkjøpene som må til. Og nå har styret klokelig satt foten ned for å handle på krita. Det står det respekt av.
Rosenborg har solgt unna mange av de beste spillerne det siste året. Noen la igjen bra med penger etter seg, men ikke nok til å oppfylle budsjettmålene for spillersalg. Når man selger de beste og likevel ikke går i balanse, så går det utvilsomt nedover med kvaliteten på laget. For en utenforstående kan det nesten se ut som inntektene av spillersalg går til å lønne den store staben som inntil nylig telte rundt 60 ansatte i tillegg til spillerstallen.
Det sitter langt inne å be om ekstern hjelp for en klubb som har vært så opptatt av å være selvstyrt og ha handlingsfrihet. Mens de fleste andre store norske fotballklubber har sluppet til investorene og blitt aksjeselskaper, så er Rosenborg fortsatt et idrettslag. I dag fremstår det som en falsk forkledning for et litt mislykket forretningsprosjekt. Noe av problemet, slik det oppleves også internt i klubben, er at klubben mistet fokuset på sportslig utvikling.
Statistikksenter Eliteserien:
Rosenborg har på alle måter vært annerledeslaget i norsk fotball. Spydspissen som var norsk fotballs ansikt utad, som vasset i penger, var attraktiv blant spillere på vei opp og red på en popularitetsbølge som gjorde at selv Brann-supportere møttes på puben for å heie på RBK når de spilte mesterliga.
Nå ser vi at Rosenborg blir mer og mer lik alle andre. De er fanget i sin egen felle på grunn av økonomisk overforbruk. Da klubben mistet mesterligastatusen mistet de også attraktiviteten blant spillerne. De mistet også oppmerksomhet og de mistet publikum.
Det har skjedd som vi aldri trodde kunne skje. Rosenborg er blitt som de andre i eliteserien, et litt pregløst lag som driver for vær og vind. Nå spiller de også som alle andre.
Jeg følger Nils Skutle på at folk må trå til i en vanskelig stund for regionens fotballstolthet. Høsten blir enda litt mørkere uten storkampene med RBK å se frem til. Men responsen var heller beskjeden blant de med mest penger. Så da får vi trø til med en oppfordring til publikum om å støtte laget i en hardt prøvet stund. Grunnfjellet svikter neppe, men det trengs mer for å holde billettinntektene oppe.
- Følg vår Silly Season-blogg: Sommerens rykter og overganger!
For øvrig behøver ikke litt pengetørke å være skadelig. Vi ser hvordan dårlig økonomi åpner døren for unge trønderske talenter. Jonas Svensson, Mushaga Bakenga og Simen Wangberg ville ikke fått mange kampene om Rosenborg hadde penger til å forsterke i vinter.
Alternativet til investorer kan være å senke ambisjonene litt og gi seg selv tid til å bygge et lag nedenfra.
Jeg ser ikke bort fra at Rosenborg møter forståelse for en slik tankegang.