Meninger

Slik vurderer Lars Tjærnås VM-trekningen: – Kunne knapt vært verre for Island

BLOGG: VM-trekningen ga våre nordiske naboland tøff motstand. Slik måtte det bli.

Lars Tjærnås tror Island skal få det veldig tøft i gruppe med blant andre Argentina. Foto: AP

 • Lars Tjærnås
  Lars Tjærnås

VM-trekningen ga våre nordiske naboland tøff motstand. Slik måtte det bli. I et VM er du ikke heldig eller uheldig med motstanderne. Du er enten litt eller veldig uheldig. Åge Hareide og hans Danmark var mindre uheldige enn sine naboer.

Les også

Overkommelig VM-trekning for Hareide – Island møter Messi og Argentina

Hvis man er seedet på nivå tre, som alle tre var, er det å møte knalltøff motstand ikke til å unngå. Frankrike blir selvsagt vanskelig for Danmark, men de viste svakhetstegn i kvaliken, og Didier Deschamps mannskap er enda mer enn outsider enn favoritt til mesterskapet. Viktigere er uansett at danskene fra seedingsnivå to og fire fikk motstandere som bør kunne beseires. Peru er med etter 36 år ute, og måtte via omspill mot New Zealand for å ta seg til Russland. Australia har mengder av entusiasme, duellkraft og dødballstyrke, men ikke all verdens finesse. De havnet bak både Japan og Saudi- Arabia i kvalifiseringen, noe som ikke er beroligende. Danskene skal ha en god mulighet til å avansere.

Sverige kvalifiserte seg på mesterlig vis gjennom å slå ut Nederland i gruppespillet og Italia i utslagingskamper. Sånn sett fortjente de flaks med motstanderne i mesterskapet. Det fikk de ikke. Å se for seg at Tyskland skal ryke etter gruppespill er umulig. Dermed blir Mexico og Sør-Korea svenskenes gruppefinaler. Mexico har avansert fra siste fem sluttspill, har sentrale spillere plassert i store europeiske klubber, og ser sterkere ut enn kanskje noen gang. Sør-Korea har voldsom løpskraft  og en jevnt besatt tropp. Heung- Min Son og Sung- Yeung Ki er i stand til å produsere scoringer. Janne Andersson har ikke mange store stjerner i troppen, men veldig mange som spiller klubbfotball på et høyt nivå, samt en lojal tropp med solid fysikk. De skal imidlertid måtte jobbe hardt for å ta seg videre.

Les også

Fra landslaget til 2. divisjon på ett år: Høgmo klar for Fredrikstad

Island er den minste nasjonen som noen gang har deltatt i et VM. De beviste for alle at de behersker å spille store kamper med lite hvile mellom under EM 2016. De har et enormt sterkt kollektiv, og en fryktløs mentalitet med seg i bagasjen. Den mentaliteten er god å ha nå. Trekningen kunne knapt vært verre. Argentina, med sine offensive superstjerner med Lionel Messi i spissen, er åpningskampen deres. Så følger møter med Kroatia og Nigeria. Det er fristende å si at islendingene fikk noe av det aller mest vriene fra alle de andre seedingsgruppene.

Men: En av dem slo de senest i kvaliken. Kroatia måtte via omspill fordi de endte bak nettopp Island i gruppen. Nigeria vant ganske enkelt en knalltøff afrikansk gruppe i kvaliken, og virker å være på vei mot gammel storhet. Det er mindre uro i troppen enn på lenge. Umulig er det selvsagt ikke, men islandsk avansement vil være en ny gigantisk bragd.

Alle mesterskap har sin "dødens pulje", en gruppe der alle fire har grunn til å være misfornøyde med trekningen. Denne gang er det ingen som peker seg ut som desidert verre enn andre. Ved siden av puljene til Sverige og Island er gruppe E med Brasil, Serbia, Costa Rica og Sveits den kanskje aller jevneste, selvsagt med Brasil som naturlige favoritter.

Les også

Når fotball-VM spilles i Russland, får ikke russerne røre dopingprøvene

Gruppe B, der Spania og Portugal får bryne seg på Marokko og Iran, to land som tidvis imponerte i kvaliken, er også en hard pulje. Til gjengjeld vil de som avanserer få en lettere vei fra neste hinder. Der møter de lagene fra gruppe A.

Russland, Uruguay, Saudi- Arabia og en trekning der alle fire har all grunn til å være fornøyde med luke en i julekalenderen. Russland kunne umulig fått en bedre sjanse til å avansere i sitt eget mesterskap.

England har en minst like god sjanse fra sin pulje. Belgia er favoritter, men selv om Tunisia og Panama begge har mange spennende unge spillere, vil noe annet enn avansement for Gareth Southgates gutter være en liten skandale.

Det beste for engelskmennene er likevel at de også etter et eventuelt avansement får overkommelig motstand i åttedelsfinalen. Der møter de trolig et av lagene fra puljen med Polen, Colombia, Senegal og Japan. Det kunne vært langt verre.

Trekningen gir oss også den sitrende følelsen av å nærme oss noe veldig stort, og til å blinke ut enkelte kamper en gleder seg enda mer til enn de andre. For undertegnede er oppgjørene Spania- Portugal, Sverige- Tyskland og Island- Argentina de som får den aller tykkeste røde ringen rundt seg.

Det er tre høydepunkter – tre av veldig mange. Et VM i fotball er en stabel med fristende uåpnede julegaver under treet. Ventetiden blir lang, men belønningen blir nesten garantert verdt å vente på.

Les mer om

 1. Fotball-VM

Flere artikler

 1. FOTBALL
  Publisert:

  Overkommelig VM-trekning for Hareide - Island møter Messi og Argentina

 2. FOTBALL
  Publisert:

  Slik går Norge videre i U20-VM

 3. FOTBALL
  Publisert:

  Full oversikt: Dette er de 23 lagene som er klare for VM – disse kjemper om å slå følge

 4. SPORT
  Publisert:

  Norge havnet i drømmegruppe i VM

 5. FOTBALL
  Publisert:

  Dette er Hareides drømmemotstandere i VM

 6. FOTBALL
  Publisert:

  Elleville jubelscener i Costa Rica: Disse 13 lagene er klare for VM