Og hvem kommer?

<p><strong>KOMMENTAR</strong>: Kjetil Rekdals æra i AaFK er ubønnhørlig slutt. Men hvem skal få den tøffe jobben med å «hoppe etter Wirkola»?</p>

Kjetil Rekdal sparket i AaFKDaglig leder i AaFK, Henrik Hoff med styreformann Kjell Tennfjord og Daniel Arnefjord (bak)Foto: Staale Wattø
Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Trioen Kjell Tennfjord (styreleder), Reidar Mjelde (nestleder) og Henrik Hoff (klubbdirektør) har fått jobben med å finne Rekdals arvtaker. Og de bør treffe!

Trioen trodde de hadde god tid på seg, helt til neste høst. For det var da Rekdals kontrakt gikk ut. Men nå er han fjernet, hardt og brutalt, og «trenerkomitéen» har slett ikke et lite år på seg. Maks en liten måned.

– Vi vil ikke forhaste oss slik at vi risikerer å ansette feil person som vår hovedtrener, sa Henrik Hoff i går.

Det kan vi ikke være uenig med ham i, men likevel brenner det under beina på AaFK nå. Det er i disse dager de beste klubbene styrker stallene sine, og den framtidige AaFK-treneren bør selvsagt få ha et ord med i laget når nye spillere skal inn.

Og helt i begynnelsen av januar drar AaFK på en 14 dagers treningsleir til Gran Canaria. En treningsleir uten hovedtreneren høres meningsløs ut, så innen nyttår må AaFK ha signert sin nye trener. Helst lenge før den tid.

Ingen tillit

Det mest oppsiktsvekkende som kom fram på gårsdagens meget godt besøkte pressekonferanse på Color Line stadion, var lagkaptein Daniel Arnefjords opplysning om at en samstemt spillergruppe var enig i styrets avgjørelse om å terminere Rekdals kontrakt, Eller gi ham sparken, som det heter på godt norsk.

Vi må tro Arnefjord når han sier dette, og det betyr at Kjetil Rekdal kan være glad for at hans tid er over. For når treneren «mister» garderoben, da er han ferdig. Treneren MÅ ha tillit fra spillergruppa, noe annet er ikke til å tenke på.

Men har styret i AaFK tenkt tanken at det kanskje ikke bare er å fjerne en trener og så er alt fryd og gammen? Er lederstrukturen i AaFK ideell – eller kan det taes grep for å rette på eventuelle misforhold?

På pressekonferansen fikk vi merkelig nok høre av Kjell Tennfjord at det kun er trenerne og spillerne som er evaluert så langt, men at også en evaluering av adminstrasjonen og styret står for tur. Kanskje burde AaFK ha foretatt en totalevaluering før de gikk til det skritt å kaste treneren og la resten få fortsette som før? Dette høres litt for kompisaktig ut i mine ører.

Kun ansvar

En tidligere AaFK-leder sa til oss i går at det egentlige problemet i klubben handler om organisering og struktur, særlig forholdet mellom ansvar og myndighet på det sportslige plan. Kjetil Rekdal har hatt det sportslige ansvaret, men har han hatt myndighet og fullmakt til å utrette noe?

Nei, han har ikke det. Og derfor har også forholdet mellom direktør Henrik Hoff og Kjetil Rekdal gått fra nært og godt, via lunkent til det iskalde. Kjetil følte at direktøren blandet seg altfor mye opp i det sportslige, og denne rolleblandingen følte han var direkte utidig og ikke til å leve med.

Prøvd seg før

AaFK har prøvd seg med sportslige ledere noen få ganger, men trolig har ikke stillingsinstruksen vært klart nok definert. For Reidar Vågnes sluttet i sin tid i den stillingen etter faglig uenighet, mens Arnfinn Ingjerd følte at han fikk null sportslig innvirkning og kun ble satt til meningsløst papirarbeid. Og ga seg før han var blitt varm i trøya.

Jeg tror at AaFK sterkt bør vurdere å gjeninnføre en stilling som sportssjef. Som er hovedtrenerens foresatte og nære medhjelper og samtalepartner. Og som også blir gitt myndighet til å få utrettet noe på det sportslige plan. Men for å få full effekt må sportssjefen få mye mer albuerom enn forgjengerne i klubben har hatt. Og så kan Henrik Hoff nøye seg med å administrere, som faktisk er hans jobb.

Greit nok at Kjetil Rekdal er fjernet, men hva så? Vil en ny trener bety slutten på alle problemer? Eller kan AaFK nå ta et krafttak for å «olje» organisasjonen så vi slipper mer knirk i maskineriet?

Vi håper det siste.