Meninger

Høgmo må vurdere å vrake Hangeland

KOMMENTAR: Brede Hangeland er gått fra krumtapp til usikkerhetsmoment. Det er noe av årsaken til den norske kollapsen i Paris.

Norge fikk skikkelig bank av Frankrike tirsdag. Her jubler Paul Pogba og Olivier Giroud for scoring, mens Norges kaptein Brede Hangeland fortviler.
  • Tore Strand

Per-Mathias Høgmo snakket før kamp om å eie oppgjøret, og å spille som Atlético Madrid. Det er store ord som vitner om høye ambisjoner, men når målene blir så urealistiske, så vil jeg heller kalle vyene for luftslott.

For det var noen nautiske mil mellom nivået til VM-klare franskmenn og famlende Norge. Norge trillet mye ball, men så lenge den defensive strukturen var fraværende, og viljen til å angripe hurtig kun sporadisk var til stede, så ble det en kveld som bare gjør meg enda mer usikker på prosjekt Høgmo.

Tore Strand, bylinebilde BT sporten

For så lenge vi ikke innser våre begrensninger, så kan vi glemme å returnere til Frankrike når EM-sluttspillet starter 10. juni i 2016. Oppgjøret var også et bevis på at Norge har et delikat problem.For kapteinen, han som en gang var klippen, viser en dalende kurve. Det er urovekkende for den kommende EM-kvalifiseringen at Brede Hangeland avslører at hans utvikling går feil vei.

Hangeland har mistet pondusen

Det kommer ikke som noe stort sjokk, for de gangene jeg har sett Hangeland i aksjon for Fulham denne sesongen, har han ikke vært det stødige samlingspunkt han var på sitt beste. Det går litt saktere, han er blitt litt mer forsiktig, og har ikke den pondusen i duellene han hadde på sitt beste. Fulham slapp inn 85 mål, klart flest, i sesongen som nylig er avsluttet, og det er et forsvar ledet av Hangeland som er mye av årsaken til det.

Hangeland har riktignok slitt med skader i sesongen, og skal selvfølgelig ikke alene ha skylden for at Fulham blir å se i Championship neste sesong. Men skadene har bidratt til at han ikke lenger er på det nivået som den gang det var snakk om at Arsenal gjerne ville sikre seg den norske kapteinen. Det snakkes for øvrig om et klubbskifte for Hangeland sin del i sommer. Jeg er ikke like overbevist om at de beste klubbene lenger viser samme interesse, men for Norge sin del er det å håpe at han får napp hos en klubb i Premier League.

Det kan bidra til at han kan finne tilbake til nivået fra noen sesonger tilbake, men det er slett ikke noen selvfølgelighet at en snart 33 år gammel stopper som også begynner å slite med skader, skal heve seg flere hakk.

Da Paul Pogba headet inn 1-0-scoringen, var Hangeland feilorientert og feilplassert, og ikke der han burde være. Målet kom dessuten ikke overraskende, for det første kvarteret slet Norge med duellspillet. Der skulle den høyreiste på 199 cm regjere, men Hangeland var usikker og det tok tid før han spilte seg inn i kampen.

Tankekors

Etter pausen startet Hangeland og Norge svakt også. Håvard Nordtveit slurvet med en pasning, Brede Hangeland lot seg lokke ut av forsvarskjeden, og da raske Mathieu Valbuena fosset forbi Hangeland og serverte Olivier Giroud, var Norge på hælene. Arsenal-spissen fikk den tid han trengte på å bue ballen i mål. På 3-0-scoringen til Loic Remy var det kaostilstander i det norske forsvaret da Hangeland og Nordtveit lignet alt annet enn et stopperpar. Og da Giroud headet inn 4-0-scoringen var det bon nuit for Norge på Stade de France.

Det er et tankekors at måten Norge spiller på, gir en del gode prestasjoner mellom de to sekstenmeterne, men det er ikke der fotballkampene avgjøres. Mads Møller Dæhli gjør mye bra med ballen, men i går ble det mye én mot én, og et vaklende norsk kollektiv som yppet seg offensivt.

Per-Mathias er en sta og bestemt trener, og det er ofte gode egenskaper i fotball. Derfor tror jeg det smerter landslagssjefen bare det å vurdere om Brede Hangeland fortsatt er god nok. Jeg synes vi nå har fått så mange bevis at det snart er tid for å vurdere andre alternativer.

Akkurat nå ser det ut som et risikoprosjekt å gå til en EM-kvalifisering med en kaptein, og det som skal være et samlingspunkt i forsvar, som hangler så mye som Brede Hangeland gjør om dagen.

Les også

  1. Høgmo holder på planen tross ydmykelsen

  2. Norge er langt unna EM-nivået

  3. Verste smell for Norge på 29 år

Les mer om

  1. Fotball
  2. Kommentar
  3. Frankrikes herrelandslag fotball
  4. Herrelandslaget fotball