Meninger

Ni grunner til å tro på norsk VM-suksess

VM-BLOGG: Norges vei mot VM-semifinale er nesten for god til å være sann.

Norges kan gå langt i VM, tror reporter Odd Inge Aas. NTB Scanpix

 • Odd Inge Aas
  Journalist
Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

OTTAWA: Norge har ikke imponert nevneverdig i verdensmesterskapet i Canada, men seire mot debutantene Thailand og Elfenbenskysten og uavgjort mot stormakten Tyskland har tatt laget trygt videre til sluttspillet.

Odd Inge Aas, reporter i Aftenposten

Til tross for mye lugging mot antatt svak motstand innledningsvis er det nå all grunn til å være optimistisk på det norske lagets vegne.

Les også

«Jeg har aldri følt meg så fin som med den drakta på»

Her er ni grunner til at det KAN bli mye å juble for de neste ukene:

1. Norge vant ikke gruppen, men ble nummer to

Det er nesten litt urettferdig, men det tyske laget som vant gruppe B har en mye vanskeligere vei mot VM-finalen enn det gruppetoer Norge har.

Maren Mjelde og Norge møter England i åttedelsfinalen. NTB Scanpix

Tyskland møter Sverige – treeren i «dødens gruppe» — i åttedelsfinalen. En klassiker mot våre naboer hadde kanskje fristet, men i de neste kampene venter trolig Frankrike og USA om alt går veien for tyskerne. Norge ville ikke vært favoritt i noen av de kampene.De er i stedet «på motsatt halvdel» av oppsettet i sluttspillet, og slipper dermed de tre beste lagene på FIFA-rankingen før en eventuell finale eller bronsefinale.

Det gjør definitivt veien dit mye enklere.

2. Resultatene gikk Norges vei onsdag

Norge har to seire og en uavgjort etter de tre første kampene.

Landslagssjef Even Pellerud satt på tribunen i Ottawa og så Frankrike kjøre over Mexico de første 45 minuttene. Med 11 spillere fra storklubbene Paris Saint-Germain og Lyon viste de franske kvinnene etter to skuffende kamper hvorfor mange trekker de frem som en favoritt eller outsider til VM-gullet.— Det er et fryktelig godt lag når de får det til. Det er vanskelig å møte dem når de spiller som dette, sa Pellerud etter kampen.

I Montreal satt hans assistent Roger Finjord og så England slå Colombia 2-1. Seieren kunne blitt større, og laget har hatt fin utvikling siden den begredelige åpningskampen mot Frankrike (0-1-tap og ingen målsjanser). Likevel er det ingen tvil om at det er gunstig for Norge at det er England som er nummer to i gruppen og dermed Norges motstander i åttedelsfinalen. Hadde Frankrike endt med svakere målforskjell enn England ville de vært Norges motstander i åttedelsfinalen.

Colombia hadde blitt det samme om de hadde utlignet. En på forhånd antatt svakere motstander enn England, men samtidig et lag Norge vet mye mindre om. For:

3. Norge kjenner England ut og inn

— Vi vet alt om dem, sa Even Pellerud da det ble klart at laget hans skal opp mot løvinnene fra fotballens hjemland.

Helt siden VM-trekningen før jul er dette motstanderen det norske trenerteamet har regnet med å møte. Dermed har de selvsagt også sett alt av kamper det engelske laget har spilt, både fra tribunen og om igjen og om igjen i analyserommet.

De er rett og slett meget godt forberedt til de faglige diskusjonene som nå kommer de neste dagene.

— Vi kommer ikke til å tilpasse oss så mye, men vil se hvordan de spiller formasjonsmessig og oppspillsmessig, hvordan vi skal ha presset vårt og hvordan vi skal lede dem i forsvar, sier Pellerud om temaene for de debattene.

Denne kunnskapen går selvsagt også motsatt vei. Trener Mark Sampson har brukt adskillige timer sammen med sitt team på å analysere det norske laget i fillebiter. At Norge skulle havne bak Tyskland og foran Elfenbenskysten og Thailand var like overraskende for han som at det er kunstgress på VM-banene.

Så gjenstår det å se hvem som vinner den taktiske krigen.

4. Der har Norge Even Pellerud

Landslagssjef Even Pellerud NTB Scanpix

— Even Pellerud. Den gubben får det til og gjør det alltid bra med Norge. Det har jeg så stor respekt for, sa Pia Sundhage til Aftonbladet da hun skulle begrunne hvorfor hun har Norge som ett av åtte lag som kan vinne VM. - Vi kan rett og slett ikke undervurdere styrken til den norske treneren, sa Englands Mark Sampson til VG etter Colombia-kampen onsdag.

Pellerud nyter enorm respekt i miljøet.

Den har han skaffet ved å bevise både med Norge og Canada at han har en unik egenskap til å få laget sitt til å prestere på sitt ypperste når det gjelder som mest.

I en taktisk mann-mot-mann-duell er Pellerud en vrien nøtt å knekke.

Det norske laget har hanglet og skranglet i oppkjøringen, men i og rundt laget har det likevel hele tiden vært en visshet om at det har Pellerud-lag også gjort før. Da har det ofte ordnet seg til slutt.

Selv om han har prøvd seg frem med en 4-2-3-1-formasjon som aldri ble en suksess, og mange ulike kombinasjoner i forsvar og midtbane, så virker han utad veldig trygg og rolig.

Det er ikke de dummeste signalene en trener kan sende til en spillergruppe.

5. Nå er det slutt på buljongkampene

Norge har gjort unna VM-debutantene Thailand og Elfenbenskysten, nå venter tøffere motstand.

Det er kanskje like greit, for norske laget har fått åpenbart sine styrker og svakheter i gruppespillet.

Pelleruds kvinner mangler fortsatt evnen til å styre kamper og spille ut motstanderen på dette nivået.

— Du må innse fakta, og det føler jeg er en av styrkene til dette laget, sa Solveig Gulbrandsen etter 3-1-seieren mot ivorianerne.

Kombinasjonen av pasningsferdigheter og taktisk klokskap til å vite når og hvor man skal prøve på den avgjørende frispillingen er ikke god nok til at det vil ta Norge til kampene hvor medaljer deles ut.

Norge hadde en skuffende lav andel av ballinnehavet mot et av VMs svakeste lag, men veteranen fant trøst og sterk tro i at «vi vet hva vi er gode på og hva som må gjøres når det først teller».

Gulbrandsen har fått motbør for sine meninger om at Norge aldri kommer til å ta igjen de beste i verden på tekniske ferdigheter.

Det som er lett å være enig med henne i er at når det ikke gikk mot Thailand og Elfenbenskysten, er det liten grunn til å tro at det går mot de beste i verden.

Tvert imot er det grunn til å tro at Norge ville blitt straffet knallhardt om de samme pasningsfeilene ville blitt gjort mot USA eller Frankrike.

Det er lov til å drømme at et norsk landslag en vakker dag skal spille ut sin motstander slik de gjør i Spania og andre varme land.

Det får bli noe å glede seg over da. Nå er det sommeren 2015 som gjelder.

6. Norge er i verdensklasse på det de kan

Og sommeren 2015 er det ikke tiki taka som står på den norske menyen.

— På vårt beste kan vi irritere hvem som helst, har både Trine Rønning og nevnte Gulbrandsen sagt flere ganger i VM.

Et skjerpet, konsentrert og realistisk Norge er fortsatt i verdenstoppen når det gjelder struktur og klokskap i den defensive delen av spillet. De er i stand til å bryte ned, plage og irritere et hvilket som helst angrep i VM.

Det viste de i annen omgang mot Tyskland, det blir ikke så mye vanskeligere enn Celia Sasic, Anja Mittag og kompani.

Klarer de å kombinere det med å være giftige og direkte i gjenvinningsfasen, vil Norge også kunne ryst et hvilket som helst forsvar.

7. En plagsom spissduo

Helt der fremme vil duoen Ada Hegerberg og Isabell Herlovsen skape frykt uavhengig av motstander. Mittag og den tyske trener Silvia Neid trakk dem frem før kampen i gruppespillet. Det samme kommer trolig enhver opponent til å gjøre.

Pellerud var rørt etter å ha sett hvordan de ofret seg for laget gjennom en fantastisk arbeidsinnsats mot tyskerne.

De to lengst fremme er ikke bare farlige fremfor mål, de går også foran i den defensive delen av spillet. Medspillerne lenger bak på banen blir pent nødt til å løpe til krampen tar dem når spissene legger ned så mange meter.

Begge har dessuten allerede tegnet seg på scoringslisten flere ganger. De slipper å la måltørke ødelegge nattesøvnen.

8. En veteran som fortsatt duger

Evigunge Solveig Gulbrandsen er fortsatt en nøkkelspiller for Norge. NTB Scanpix

Solveig Gulbrandsen har ikke virket spesielt fornøyd med eget spill så langt i VM, men mot bådeThailand (to målgivende) og Elfenbenskysten (sist, nest sist og tredje sist på Norges tre mål) viste veteranen at hun fortsatt er blant de ypperste på den siste tredjedelen av banen. Mot Tyskland snudde og kampbildet fullstendig i positiv retning da hun kom inn ved pause (selv om hun ikke skal få æren for det alene).34-åringen ble satt ut av spill en måneds tid i vår med en kneskade. Hun føler fortsatt ikke at hun holder i 90 minutter, og mot Elfenbenskysten opplevde hun stadig å være i en posisjon hun innså ikke var den beste.

Likevel var hun altså involvert i alt tellende Norge skapte. Har hun samme effekt i resten av kampene får det heller være at hun ikke er superfornøyd selv.

9. Har Pellerud endelig funnet stopperduoen sin?

Trine Rønning og Nora Holstad Berge var de to sentrale i forsvaret da VM startet. Berge ble byttet ut etter en omgang mot Thailand og har ikke vært på banen siden. Det er tydelig at Pellerud ikke er fornøyd med formen Bayern München-spilleren har klart å komme i etter et lengre skadeavbrekk i vinter.

Kaptein Rønning måtte gi seg et stykke ut i omgangen i samme kamp. Hun sliter med en skade i låret, men de siste rapportene er at hun blir friskmeldt innen mandag.

I deres fravær har imidlertid Marita Skammelsrud Lund og Maria Thorisdottir klart seg meget bra.

Mot Tyskland slet de som resten av laget fryktelig i den offensive delen av spillet i første omgang, og endte opp med å bli presset til å måke ballen opp i rom hvor ingen var på løp, eller inn til spillere som straks ble omringet av en armé tyske maur.

I annen omgang spilte de seg stort opp sammen med resten av laget, og etter Elfenbenskysten-kampen var det de to som fikk de vimplene støtteapparatet deler ut til Norges to beste.

Det blir spennende å se hva Pellerud velger å gjøre om Rønning blir meldt kampklar. Det skal mye til å benke kapteinen, på den andre siden er det på høy tid å la forsvarsfireren få lov til å sette seg.

England blir en tøff mostander, men det kunne vært mye verre.

Passerer Norge det hinderet blir det kvartfinale mot enten Canada eller Sveits.

Vertsnasjonen på hjemmebane foran et fullsatt stadion i Vancouver blir selvsagt knallhardt. For Even Pellerud blir det i tilfellet en svært spesiell kamp foran sitt gamle publikum.

Både kanadierne og sveitserne er lag Norge definitivt kan slå. Gjør de det er det semifinale, trolig mot Japan eller Brasil.

Det blir en gigantisk utfordring, men i en semifinale kan definitivt alt skje.

Det KAN bli mye å juble for de neste ukene.

 1. Les også

  Pellerud mener det hvite landslaget viser et problem i det norske samfunnet

 2. Les også

  Norge møter England i VM, slipper favoritten Frankrike

 3. Les også

  Sveriges fotballkvinner fikk VM-hjelpen de trengte

Les mer om

 1. Fotball
 2. Sportsblogger

Relevante artikler

 1. MENINGER

  Perfekt scoring – og resultat

 2. FOTBALL

  Norge møter England i VM, slipper favoritten Frankrike

 3. MENINGER

  «Derfor blir jeg ikke bekymret av uenigheten på landslaget»

 4. MENINGER

  «Ingen bryr seg om det er vakkert. Lov oss heller blod, svette og tårer!»

 5. MENINGER

  «Den engelske moralen og effektiviteten ble til slutt avgjørende»

 6. FOTBALL

  Gulbrandsen benket til toppkampen mot Tyskland