Meninger

«Januarsalget er avsluttet. Det kan virke som de store klubbene har lært.»

ANALYSE: Manchester United kjøpte ingen nye spillere i dette vinduet. Det kan være et smart trekk av Ole Gunnar Solskjær og klubben.

Ole Gunnar Solskjær og Manchester United holdt seg borte fra overgangsvinduet denne vinteren.
  • Lars Tjærnås
    Fotballekspert

Det internasjonale overgangsvinduet på vinteren er blitt en «stille storm».

Årsakene er todelt. Det handler om både sport og økonomi.

Overgangsvinduer er fastsatte tider på året der spillere kan skifte klubber. Grunnen til at de ble opprettet var ønske fra klubbene om å få ro og oversikt resten av året. Internasjonalt er det viktigste vinduet på sommeren, mellom sesongene.

For oss i Norge, og andre land med sesongsyklus vår-høst, foregår det meste av aktiviteten på vinteren.

  • LEST DENNE? Solskjær selger utskjelt spiller
Lars Tjærnås, fotballekspert.

Likevel har det historisk vært noen viktige overganger om vinteren. En av dem er et ferskt eksempel på at de kan gjøre en forskjell.

Virgil van Dijk ble hentet av Liverpool fra Southampton for nesten en milliard norske kroner 1. januar i fjor. Milliarden har på mange måter blitt nesten tilbakebetalt allerede ved hans bidrag til at Liverpool kvalifiserte seg for denne sesongens største pengemaskin, Champions League.

Virgil van Dijk har vært en stor suksess i Liverpool.

Hvis hans stopperspill også gjør at de røde for første gang på 29 år vinner Premier League, kan «rentene tas ut som profitt» i form av pengepremier- og glede.

Imidlertid er dette unntak mer enn regel. De aller fleste store klubber venter med de største og viktigste handlene til sommervinduet.

Mye av grunnen handler om at det meste er billigere da.

Enorme penger i sving

Internasjonal fotball i de største ligaene handler mye om penger. Store penger.

Inntekter fra media, sponsorer, markedsrettigheter, salg og publikum utgjør en omsetning med veldig mange nuller bak. En del av dette er imidlertid prestasjonsrettet.

Grunnbeløpet hver klubb får i Premier League etter den nye TV-avtalen, er svimlende 84,4 millioner pund, omtrent 950 millioner kroner. I tillegg får de en ny million pund hver gang de blir vist direkte på TV, og drøye 2 millioner pund skiller hver plassering på tabellen i premiepenger ved sesongslutt.

Suksess genererer større interesse hos sponsorer, publikum kommer oftere, og betaler mer hos lag som vinner.

Summen av alt dette: Det er dyrt å tape kamper. Det er fryktelig dyrt å rykke ned. Det gjør at klubber som har interessante spillere ofte ender med å prise så dyrt at en mulig kjøper heller venter til sommeren med å kjøpe.

De desperate kjøpene

Sommeren er tiden for optimisme. På sommeren er ingen i fare for å rykke ned. Tvert imot, alle skal gjøre det bedre enn sist sesong. Om en må selge en nøkkelspiller, lever en i større grad med det, i så mye større grad at samme vare gjerne prises lavere enn et halvår tidligere – eller halvår senere.

Selvsagt vil det fortsatt være kjøp, ofte på siste dag av vinduet. Mange av dem handler om desperasjon, at de på styrerommet trosser røde tall fordi de tror at spissen de henter kan heade ballen i motstanderens mål, eller at forsvareren kan heade samme ball vekk fra eget mål. Dyre kjøp, mange av dem mislykkede. Årsaken er at fotballspillere – heldigvis – aldri blir en normal vare.

Hvis fotballspillere hadde vært en lyspære, ville alle lyst tindrende klart etter at de ble montert. Så enkelt er det ikke. Da hadde aldri de største klubbene bommet med kjøp, slik de og alle andre gjør.

De kjøpene en lykkes med, handler om at en har funnet riktig spiller til riktig pris til riktig tid.

Det høres enkelt ut. Virkeligheten er annerledes. Grunnen er at det er en helt avgjørende forskjell på å finne god spiller og riktig spiller.

En god spiller kan «alle» finne. En riktig spiller er en spiller som blir god dit han hentes.

Ole Gunnar Solskjær vil bygge laget med det mannskapet han allerede har. Der har Marcus Rashford (t.h.) vært en viktig brikke.

Å hente en spiller som var god i sin forrige klubb er fjernt fra å være garanti for at det skjer.

Ingen lag spiller fotball nøyaktig likt. Den som kommer inn skal forholde seg til en ny spillestil, andre spillere rundt seg med andre typer bevegelse.

Dette kan gi ham totalt ulike arbeidsbetingelser enn han hadde fra før, selv om rollen heter det samme, midtstopper, back og spiss.

Trivselen er viktig

Dessuten er det lett å glemme at en fotballspiller er fotballspiller noen timer om dagen, og normalt menneske ellers.

Nye omgivelser, ny kultur og språk stiller andre krav til prestasjoner. Trivsel er en suksessformel, selv for folk som tjener enormt mange penger. Noen av dem har også en familie å ta vare på. Mistrivsel hos kone og barn gir energilekkasjer, lite overskudd og svakere prestasjoner.

Når du kjøper en fotballspillere for mange hundre millioner kroner, vil du at han skal fungere – umiddelbart.

Vintervinduet gir ingen rom for tilpasning. Supportere og styre forventer at varen virker med en gang.

På sommeren får du som spiller tid med laget, tid med en ny manager med egne ideer for hvordan han ønsker å bruke deg. Den samme manageren slippet stresset med at alt og alle skal fungere fra dag en.

Derfor ble heller ikke dette vintervinduet verdt å vente på for dem som trodde at det ville endre maktbalansen vesentlig i noen av de største ligaene.

Les mer om

  1. Fotball
  2. Internasjonal fotball