«I konfliktene har Andersen stått egenrådig og sta. Han ble så sterk at ansatte begynte å murre»

KOMMENTAR: Oppryddingen i NIF har begynt. Generalsekretæren måtte gå, nå kan presidenten komme seg videre.

Ola Bernhus kommenterer Inge Andersens avgang.

At Inge Andersen til slutt måtte forlate sin post, må ses i sammenheng med alt som har foregått i ledelsen av norsk idrett sentralt.

Måned for måned har vi sett hvordan idrettspresident Tom Tvedt nesten er blitt lammet av motsetningene i forbundet. Det er åpenhetsdebatten og diskusjonen om pengebruken som har ført til mest støy, men over tid har den sentrale ledelsen i NIF slitt med en hel bukett av konflikter. Har det ikke vært med særforbund, så har det vært med kretser eller profilerte enkeltpersoner, aktive så vel som ledere. Og det har pågått i årevis, lenge før Tom Tvedt ble president.

Midt i disse konfliktene har generalsekretær Inge Andersen stått – sterkt og dyktig, men også egenrådig og sta. Så sterk ble han etter hvert at også ansatte begynte å murre.

Ingen vei utenom

Da hadde presidenten og hans styre bare en ting å gjøre, be Andersen forlate sin post.

For en ukes tid siden skrev jeg en kommentar der jeg anbefalte Tom Tvedt to tiltak for å komme ut av den problemrekken NIF sliter med: Få lagt åpenhetsdebatten bak seg og sørge for utskiftning øverst i administrasjonen.

Mer jobb må gjøres

Nå gjenstår det første. For fortsatt ligger det mistenksomhet i luften. Hva går alle pengene til? Har NIF-toppene fortsatt noe å skjule?

Antakelig kan NIF stå for alt de gjør. Men kritikken lever, og det vil den fortsette å gjøre. Men slik skal det være i en demokratisk organisasjon, og den som har orden i huset, tåler det.

Men kritikken øker fra bris til storm dersom den ikke møtes ute på flatmark.

Les også

«Generalsekretærens fall blir starten på et råkjør om makten i norsk idrett»

En ny situasjon

Nå har Tvedt sjansen til å ta nye grep, uhindret av kompliserte avveininger mellom lojalitet til en medarbeider og det som medlemmene og omgivelsene krever. Håndterer han ikke den nye situasjonen slik at mistanken om skumlerier fjernes, så blir det lett å hevde at han ikke er rett mann på sin plass, han heller.

Vi som ikke ser NIF fra innsiden, kan ikke vite hva som har foregått mellom president og generalsekretær. Men reaksjoner jeg har fått fra flere, går på at det i det siste har vært en stadig sterkere maktkamp. Og de mente at den kampen ville Andersen vinne. Inge Andersen gir seg aldri. Det har han aldri gjort.

Les også

Krisemøte i Idrettsstyret: Fikk åtte forskjellige spørsmål og svarte akkurat det samme på syv av dem

De mente at Tvedt ville trekke seg fra vervet ved første anledning, trøtt og lei av å jobbe i motbakke, et daglig slit uten den idrettsgleden som en gang fikk ham inn i håndballen og senere i sentrale verv.

Nå er generalsekretæren borte. Nå får vi se hva Tom Tvedt duger til – ikke som håndballspiller eller politiker, for der var suksessen utvilsom, men som øverste leder i norsk idrett.

Så spørs det om det holder til fornyet tillit.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport her: