Meninger

Unggutten eller veteranen i mål? Ett argument bør veie tyngst

KOMMENTAR: Bård Flovik har et dilemma når han må velge hvem av Jacob Karlstrøm (20) eller Otto Fredrikson (35) som skal spille mot Sarpsborg.

DUELL: Jacob Karlstrøm og Otto Fredrikson på trening tidligere denne uka. Foto: Tobias Stein Eilertsen

 • Rune Robertsen
  iTromsø

Fredag formiddag kom beskjeden om at Gudmund Taksdal Kongshavns fingerskade setter han ute fra fotballen i minst to uker. Fra tidligere er Filip Loncaric ute hele sesongen på grunn av en kneskade.

Dermed må TIL bruke enten 20 år gamle Jacob Karlstrøm eller 35 år gamle Otto Fredrikson som sisteskanse i ukene framover. Valget bør ikke være fra kamp til kamp, men et valg Flovik og trenerteamet står ved.

Selvtillit og trygghet er viktig å skape hos en keeper. På mange måter starter et lags prestasjoner bakerst med målvakten. Da bør han selv føle tillit, selv om en tabbe skulle inntreffe.

Les også

Slik vurderer Tromsøs keepertrener de to mulige erstatterne

Karlstrøm har trent fast med TILs A-lag i over ett år. Tromsøværingen, som er sønn av den tidligere TIL-spilleren Tore Nilsen, skrev sin første A-lagskontrakt i fjor sommer. Siden da har han trent fast med laget. Debuten for A-laget kom mot Bjørnevatn i cupen i april.

Fredrikson har en helt annen erfaring å slå i bordet med. Spill i finsk, russisk og norsk eliteserie over mange sesonger, samt 13 landskamper for Finland, er en solid karriere å se tilbake på etter at han i praksis ga seg i høst. Senest i november spilte han cupfinalen for Kongsvinger mot Rosenborg. Han har ikke trent fotball siden, og etter eget sitat holdt formen ved like gjennom toppturer i Tromsø-området. Først de siste par ukene har han trent med laget.

Rune Robertsen.

Så hvem skal velges?

TIL-ledelsen har åpenbart vært usikker på hvem av disse som skal spille. Da nyheten om Kongshavns skade kom ut tirsdag ettermiddag, kunne ikke Bård Flovik svare på hvem som skulle foretrekkes. Noe svar fikk vi heller ikke onsdag, torsdag eller fredag.

Jeg forstår at det i noen tilfeller er viktig å hemmeligholde laguttaket lengst mulig. Men i dette tilfellet tror jeg ikke det hadde skadet å flagge avgjørelsen så tidlig som mulig. Det ville gi den utvalgte spilleren tid til å forberede seg til kampen. Sarpsborg tar ikke ut sitt lag basert på om Karlstrøm eller Fredrikson starter.

Les også

Det ulmer i Tromsø – og Flovik er skyteskiva

Gjennom uka har jeg snakket med en rekke mennesker som er engasjerte i TIL. Og spørsmålet om hvilken keeper Flovik skal gå for splitter.

De som argumenterer for Fredrikson sier erfaringen er viktig. Det vil være det trygge valget foran heksegryten som venter i Sarpsborg lørdag og mot Rosenborg på et fullsatt Lerkendal på 16.mai. Til en viss grad kan jeg forstå disse.

Men selv heller jeg mot at 20 år gamle Karlstrøm født i 1997 må få sjansen. Jeg har fulgt Karlstrøm gjennom hele vinteren på treningsleir i både Tyrkia og Spania. Det er ikke alle involveringene han har hatt på treningsfeltet som har vært like imponerende. Men det kan jeg si om de fleste spillerne i TILs A-stall.

TIL har flagget at de vil være en utviklingsklubb som gir talenter sjansen. Den ofte omtalte 1996-generasjonen har alle fått sine muligheter på øverste nivå. Karlstrøm har sittet 21 kamper på benken i Eliteserien over det siste året uten å komme inn. Det betyr at han 21 ganger er vurdert som god nok til å spille dersom førstekeeperen skulle bli skadet underveis i en kamp. Da gir egentlig valget seg selv når alternativet er en som har lagt opp for seks måneder siden.

Både utad og internt vil signalet om å velge Fredrikson bli omstridt. Skulle Fredrikson få sjansen, og feile, vil det være lett å stille spørsmål ved hvorfor ikke en av byens egne fikk sjansen. Skulle Fredrikson lykkes, vil det være bra for laget på kort sikt, men veien vil være enda lenger fram for en type som Karlstrøm.

I Tromsø har vi ikke hatt en lokal keeper som har bemerket seg siden Knut Borch for over 10 år siden. To meter høye Jacob Karlstrøm har mange av forutsetningene til å bli den neste, men da må han få tillit nå, gitt den situasjonen vi har. Han får i hvert fall ingen fremgang av å sitte på benken.

Uansett hva som velges vil det være et sjansespill, men i dette tilfellet bør du gi muligheten til en av byens egne gutter, Bård!

Les mer om

 1. Tromsø IL

Flere artikler

 1. FOTBALL
  Publisert:

  Denne skaden gjør at TIL kan bli nødt til å velge mellom en unggutt og en superveteran

 2. FOTBALL
  Publisert:

  Kongshavn på vei tilbake - dermed ryker trolig plassen for TILs lokale keepertalent

 3. FOTBALL
  Publisert:

  Keeperkrisen fortsetter i TIL - Kongshavn kan miste neste kamp

 4. FOTBALL
  Publisert:

  TIL-keeperen ute i to uker: - Vi har bestemt oss for erstatteren

 5. FOTBALL
  Publisert:

  Slik vurderer Tromsøs keepertrener de to mulige erstatterne

 6. FOTBALL
  Publisert:

  Nå har de tre keepere ute – slik skal TIL løse keeperkrisen mot Bodø