Meninger

«Et øyeblikks galskap som ikke gjør annet enn å skade TIL»

KOMMENTAR: Han har snakket i store ord om TILs framtid denne høsten. Men lørdag ble Simo Valakari syndebukken da laget som mest trengte en sterk leder.

ØYEBLIKKET: Her gir Simo Valakari assistenttreneren klar beskjed om hva han synes om avgjørelsen om å ikke godkjenne Gjermund Åsens skudd. Sekunder senere blir han vist opp på tribunen.
  • Rune Robertsen
    iTromsø

Situasjonen da Valakari ble sendt på tribunen av dommer Tore Hansen var den store snakkisen etter at TIL ble slått 3–0 av de kommende seriemesterne Rosenborg på eget kunstgress.

Hendelsen skjedde 23 minutter ut i kampen etter at Gjermund Åsen hadde skutt ballen via tverrliggeren, stolpen og ut i feltet igjen. Mange, meg selv inkludert, stusset over at ballen ikke var inne. Men reprisen viste at så ikke var tilfelle.

Les også

  1. TIL-treneren: – Jeg sviktet spillerne og sviktet fansen. Jeg er veldig skuffet over meg selv.

  2. Treneren så rødt da Rosenborg utklasset TIL

Avgjørelsen om ikke å dømme mål fikk Valakari til å reagere. Så voldsomt at han ikke lenger fikk stå på sidelinja av dommerteamet. Etter kampslutt forklarte TIL-treneren til pressen at bortvisningen var på grunn av at han var utenfor det lovlige området der trenerne kan bevege seg.

10 minutter senere kom hoveddommer Hansen ut i pressesonen. Da kom en litt annen versjon.

– Jeg får beskjed om at han har protestert på en voldsom måte, har forlatt teknisk sone, løpt ned langs siden og reagert voldsomt ovenfor assistentdommeren og meg. Han bruker lang tid og det er ikke en impulsiv reaksjon, sa Hansen til iTromsø.

Hvor grensen går for hva som er en impulsiv reaksjon og hva som medfører bortvisning står ikke klart i noen regelbok. Men uansett hva man mener om Valakaris oppførsel i sekundene etter Åsens avslutning mente dommeren at det var over grensa.

Les også

TIL-børsen: «Åsen var TILs beste, men hva hjelper vel det?»

BEKLAGET: Simo Valakari beklaget etter kampen at han ble vist opp på tribunen.

Det er ingen grunn til å forsvare Valakaris oppførsel, for her gikk han i noen sekunder fra veldig engasjert til ute av kontroll. Noe som skader både TIL og han selv siden det trolig betyr at han ikke får være på benken mot Stabæk neste helg. Da er det heller ikke formildende at andre, mer profilerte trenere har sluppet unna med tilnærmet samme opptreden.

Valakari selv la seg voksent nok flat etter kampen, og erkjente nærmest sørgmodig at han hadde sviktet laget.

Da episoden inntraff lå TIL dessuten under 0–1. En svak involvering av Magnar Ødegaard serverte Samuel Adenbegro en gratismulighet etter fem minutter som sistnevnte ikke takket nei til.

Selvsagt ville kampforløpet blitt annerledes hvis Åsens skudd hadde havnet i nettmaskene, men så skjedde ikke, og 70 minutter ventet uten den viktige treneren på benken.

Isolert sett trenger ikke det at treneren ikke er til stede i en pauseprat å bety så mye. Men det er lett å tro at det er en sammenheng mellom Valakaris pausefravær og det som skjedde de 10 første minuttene etter halvtidshvilen. Da avgjorde nemlig Rosenborg med 2–0 og 3–0 i rask rekkefølge.

Dermed var kampen i praksis over etter 55 minutter, og uten Valakari på linja kom TIL aldri i nærheten av å true bortelaget. Selv om både Mikael Norø Ingebrigtsen og Runar Espejord kom inn etter timen spilt fikk det ikke noe å si, og det er i ettertid lett å se at Valakari bommet med laguttaket her.

I pressesonen var enkelte opptatt av å presisere at TIL spilte jevnt i antall sjanser og i banespillet mot Rosenborg. Det er ikke engang en fattig trøst når vi vet at bare to hjemmekamper gjenstår for TIL denne sesongen, og klubben er på nedrykksplass.

Ikke bare må TIL vinne mot Viking og Haugesund på Alfheim. De må vinne minst en av tre bortekamper mot Stabæk, Sogndal og Brann for å ha et håp om sikker plass. Det betyr ni av 15 mulige poeng i sesongavslutningen for et TIL-lag som har tatt 25 av 75 mulige poeng til nå.

Simo Valakari har vært et positivt innslag for både TIL og Tromsø etter at han overtok jobben i juli. Lørdagens bortvisning var et øyeblikks galskap som ikke gjør annet enn å skade laget i en allerede vanskelig situasjon.

Men et eventuelt nedrykk skal ikke skyldes på Valakari. Den «fortjenesten» er det andre som skal ha.

Les mer om

  1. Tromsø IL
  2. Rune Robertsen