Meninger

«Nå er det på tide at Høgli får anerkjennelsen han fortjener»

Tom Høgli har i det stille vokst fram til å bli en av landslagets største profiler, mener Rune Robertsen.

HYLLES: Det er på tide at Tom Høgli, her i aksjon mot Sverige mandag, anerkjennes som den fantastiske fotballspilleren han er – både på og utenfor banen, skriver iTromsøs sportsleder Rune Robertsen.
  • Rune Robertsen
    iTromsø
Rune Robertsen, sportsredaktør hos iTromsø.

KOMMENTAR (ITROMSØ): Han var langt fra den som fikk mest oppmerksomhet, eller snakket høyest etter landskampen mot Sverige mandag kveld, men Tom Høgli har i det stille vokst fram til å bli en av landslagets største profiler – både på og utenfor banen.Da Per Ciljan Skjelbred etter en times spill gikk av banen, løp Tyskland-proffen rett bort til Tom Høgli for å gi ham kapteinsbindet. FC København-backen nyter en voldsom respekt blant lagkamerater og trenere, og det er langt fra tilfeldig at han får æren av å lede laget.

Høgli, som egentlig er høyreback, har den siste tiden tatt beslag på venstrebackplassen på landslaget. Hos flere fotballfolk jeg har snakket med går det igjen at ”Høgli har den plassen fordi Norge ikke har noen bedre å bruke der”.

Les også

Svensk ekspert om Norge: - Ett øyeblikk fikk pulsen min til å stige

Denne oppfatningen mener jeg er både feil og direkte unyansert. Ta mandagens kamp som det siste eksemplet. På VGs børs er Høgli rangert som den tredje beste norske spilleren med en sekser på børsen som går fra 1–10. ## 45 landskamper

Mandagens opptreden var nummer 45 i rekken med flagget på brystet. Det er desidert flest av dem som fikk spilletid i oppgjøret. 45 er like mange som legendene Jørgen Juva og Odd Iversen. Og det kan fort bli flere. Når du har så mange kamper i den røde landslagsdrakten, er det ikke lenger tilfeldig, men som et resultat av en nøye planlagt og gjennomført treningshverdag over mange år. I en tid der mange unge norske talenter har tatt steget opp på A-landslaget holder veteranen Høgli stand.

Jeg har fulgt Tom Høglis landslagskarriere tett siden han 20. august 2008 debuterte mot Irland på Ullevaal, og hvem andre enn kanskje han selv hadde med hånden på hjertet trodd at han syv år senere skulle stå med 22 seire, syv uavgjorte og 16 tap for det norske A-landslaget.

I 2008 kom han inn i landslagsvarmen nesten uten at noen merket det, etter gode prestasjoner som TIL-back i Steinar Nilsens forrige trenerperiode på Alfheim. Han var så ukjent at Egil ”Drillo” Olsen på et tidspunkt uttalte at han ”ikke hadde kjent igjen Tom Høgli på Karl Johan”.

Les også

Zlatan: - Ødegaard må løsrive seg fra pappaen

For på alle lag Tom Høgli har spilt på siden han slo igjennom i TIL har han hatt evnen til å ikke stikke seg fram, men stabilt levere uten å snakke høyt om sin egen innsats. Kanskje det er derfor det er lett å glemme Høgli når andre spillere presterer.

Å snakke høyt har Høgli derimot gjort om viktige tema utenfor banen. Den samfunnsengasjerte skånlendingen har brukt sin status som landslagsspiller på en helt annen måte enn de fleste andre.

I midten av mai tok han blant annet til orde for at internasjonale stjerner som Lionel Messi, Cristiano Ronaldo og Zlatan Ibrahimovic skulle lage et internasjonalt opprop til støtte for anleggsarbeiderne i VM-landet Qatar.

En bedre fotballrepresentant finne knapt

I høst møtte jeg Tom Høgli i pressesonen etter at Norge hadde tapt 0–1 mot Estland på Ullevaal. Temaet den gang var ikke det svake resultatet, men at Høgli i forkant av landskampen hadde skrevet en kronikk til forsvar for den norske barnefotballmodellen.

Tar du med at han har forsvart homofiles rettigheter, engasjert seg mot mobbing og uttalt seg om økonomiske ulikheter i det norske samfunnet, så skjønner du at denne fotballspilleren ikke er helt som alle andre.

Den totale mangelen på stjernenykker er det som gjør Tom Høgli til en stjerne. Dette er spilleren som svarer på sms i garderoben rett etter kampslutt, og gjerne tar seg en pølse i Storgata.

Det er på tide at Tom Høgli anerkjennes som den fantastiske fotballspilleren han er – både på og utenfor banen.

Så får TIL håpe at han kommer tilbake til Tromsø om ikke så altfor lenge. En bedre fotballspiller og representant for fotball finnes knapt.

Les mer om

  1. Fotball
  2. Kommentar
  3. Herrelandslaget fotball
  4. Sveriges herrelandslag fotball
  5. Tom Høgli