Meninger

Disse spillerne vil Lars Tjærnås ha på landslaget

BLOGG: Slik kan Norge se ut i september 2014.

SJEF: Per-Mathias Høgmo skal lede Norge til EM i 2016. Men hvilke spillere tar han ut?
  • Lars Tjærnås
    Fotballekspert

Per-Mathias Høgmo har tatt ut sin første «selvstendige» landslagstropp. Denne gang ligger premissene klare. Han tar ut en tropp for å forberede de neste viktige kampene, ikke de kommende, og mindre viktige.

Dette var han da også helt klar på. Det er selvsagt helt riktig. Han trenger svar på hvem som kan fungere når det blir alvor om et snaut år. De svarene kan han kun få ved å se spillerne han undrer på i internasjonale kamper. En ting er sikkert: Den norske ligaen er ikke et fullgodt alternativ for å være definitivt kvalifisert på laget som skal ta oss til Frankrike 2016.

Les også

- Han har ikke noen utpreget venstrefot

Annen type fotball

Det handler ikke bare om ren kvalitet, tempo og presisjon. Det handler nesten like mye om at det fortsatt spilles en annen type fotball enn vi spiller i de aller fleste ligaer og landslag i Europa , selv om vi nærmer oss. Derfor må referansene hentes på samme arena-den internasjonale.

Derfor har jeg ingen problemer med at Mats Møller Dæhli «sniker i køen», og tar steget rett opp i en A-tropp uten å ha spilt seg varm på U 21. Det er nærmest opplest og vedtatt at han er den neste store i Norge. Jeg har ingen tunge argumenter for å motsi det. Tvert imot, jeg er en av veldig mange som lar meg begeistre over evnen til å være rolig under press, kombinert med et blikk og en nærteknikk som nærmer seg godt internasjonalt nivå.

Jeg sier nærmer seg, for ingen må gå i den fella å tro at han er der allerede. Da hadde han spilt i Manchester United, ikke i Molde. Blir han god nok til å ta en plass i startelleveren til det teller? La oss gjette, og synse, litt hvordan det laget kan se ut.

Laget

Keeperplassen: Rune Jarstein er fortsatt i mine øyne vår nummer en, og har ikke gjort noe i 2013 som får meg til å endre på det . Han er klar på at han spiller i en annen klubb enn Viking neste sesong. Da MÅ han treffe med klubbvalg. Spiller han fortsatt fast på høyt nivå står han. Hvis ikke, er det ikke krise.

For noen år tilbake var jeg bekymret for etterveksten blant norske keepere. Nå er det en hel liten armada av unge spennende typer som kommer. Ørjan Nyland står i min bok aller først i køen for å overta hvis Jarstein og hans agent bommer med klubbskiftet.

På backen har Omar Elabdellaoui kommet for å bli. I Høgmos hode er han perfekt. I mitt hode er han meget spennende, men har klare forbedringspunkter defensivt. Summen er likevel en spiller, som senest i helgen var på rundens lag i en av verdens desidert beste ligaer. Han spiller høyre back.

Hvem som spiller venstre back er langt mer åpent. Grunnen til det er at vi mangler aktuelle kandidater med venstre ben som sitt beste. Det er viktig , av den enkle grunn at skal vi styre kamper trenger vi en som både kan drible og legge inn presist med det benet.

Tom Høgli har gjort alt for å bevise at en høyrebent spiller også kan løse dette. "Herr stabil" gjør aldri en dårlig landskamp, og er til å stole på i det aller meste. Dukker det ikke opp en naturlig kandidat som ikke jeg greier å få øye på spiller han der videre.

Brede Hangeland spiller stopper. Ferdig diskutert. Partneren er mindre sikkert. Det vil være helt riktig å teste ut Fredik Semb Berge . Likevel er det ett punkt som ville fått meg til å tenke fordel Forren .

Omar på høyrebacken trenger en leder ved siden av seg, fordi han forsvinner mye i angrep, og er best i den delen av spillet. Hvem er bedre enn Brede til å være "tilsynsfører"? Flytt han over som høyre stopper, få Forren i form gjennom en lang vinter, og la paret som hadde suksess sammen i 2012 bli et par på nytt.

I de to defensive rollene på midten må vi tenke balanse. Vi må parre en som kan styre med en som kan takle. Nå er få av de mange kandidatene endimensjonale, men poenget mitt er at to "lette" spillere i disse rollene går ikke. Det viste kampen mot Slovenia. For meg betyr det Stefan Johansen , som jeg mener er en mann som kan og bør styre sammen med Alexander Tettey eller Håvard Nordtveit . Valget faller på han som spiller mest for klubben sin i en topp liga.

Det siste argumentet, spilletid i stor liga gir Per Ciljan Skjelbred plassen på høyre kant. En spiller som har tatt motgang og utfordringer på volley, og fightet seg til suksess i Bundesliga, og i tillegg har en sjef som er "supporter"-han spiller. Og det er helt riktig.

Da trenger vi en annen type spiller på motsatt side, en som ikke trenger å dra så tidlig inn, men som kan holde seg bredt og utfordre en mot en. Tarik, Joshua King og Daniel Braaten er spillere med denne merkelappen. Daniel Braaten har fortsatt fysikken og trykket godt nok til å holde yngre rivaler unna, hvis han får spilletid regelmessig av Ståle i København.

Så blir det vanskelig. Eller kanskje ikke.

Å velge den "hengende spissen" er trøblete fordi det er mange jevne kandidater. Tarik kan spille der, Møller Dæhli kommer til å spille der en dag, Magnus Wolff Eikrem har mange av egenskapene til en "nummer ti".

Likevel tror jeg sjansen er stor for at Jo Inge Berget kan gjøre denne plassen til sin. Forskjellen på de som lykkes og de som ikke gjør det i denne rolla er evnen til å komme rettvendt, og danne et partnesrskap med toppspissen. Berget gjør begge deler. Mange i denne rolla faller alt for dypt ned for å hente ball, eller blir liggende spå rett foran ball i oppspillene at de alltid tar imot feilvendt. Berget holder seg høyt, gjerne halvbredt, og kan i tillegg starte bak spissen når det er nødvendig.

Bak hvem? Moa, Tarik, Braaten eller Marcus Pedersen?

Marcus Pedersen for meg. Skal du spille alene på topp, uansett 4-5-1 eller 4-2-3-1 må du kunne ta imot ball feilvendt, holde på den, stusse videre om nødvendig og samtidig true bakrom. Daniel Braaten kan det på sitt beste. Moa og Tarik kan ikke alt dette. Men Marcus Pedersen er en "drittsekk" å spille mot, og får i øyeblikket den fysiske matchingen han trenger i "verstingligaen" i England.

Da står vi med Jarstein, Omar, Brede H, Forren, Høgli, Stefan J, Tettey, Skjelbred, Berget, Braaten og Pedersen . Blir det sånn? Aldri i verden. Til det vil det skje for mye i den enkeltes hverdag fram til september 2014. De med mest spilletid på høyest nivå vinner kampen om plass der det er jevnt. Men mine 11 er "først til passering".

Enig med meg?

Les mer om

  1. Fotball
  2. Sportsblogger
  3. Herrelandslaget fotball