Du tror kanskje Norge-Tsjekkia ikke betyr noe? Da tar du feil.

ANALYSE: Lørdagens fotballandskamp skulle være en nøkkelkamp for å komme til neste års VM. Slik gikk det ikke. Det er likevel en viktig landskamp. Av flere grunner.

Norge møter Tsjekkia lørdag kl. 20.45. Her er Mats Møller Dæhli i front under trening på Ullevaal.
Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

Det selvfølgelige først: En landskamp er alltid viktig å vinne. En VM-kvalifiseringskamp er ekstra viktig, fordi den også handler om å forbedre ranking, noe som igjen gjør at vi kan få enklere vei når neste kvalifiseringer starter. Likevel er det trolig andre ting som betyr enda mer denne gangen.

Når en ny trener kommer inn, er han mest av alt en selger av et budskap. Lars Lagerbäck kom inn med sin suksess, erfaring og faglige tyngde. Det har gitt ham en høy status i garderoben til det norske landslaget.

Fotballekspert Lars Tjærnås.
Les også

Sjefen synes det er for mange snille gutter på landslaget. Her er unntaket.

Hvor lenge den varer, avhenger av én faktor: resultater. Selvfølgelig er ikke kampene mot Tsjekkia og Sverige (tirsdag) kamper svensken er helt avhengig av å vinne for at spillerne fortsatt skal tro på hans ideer. Hvetebrødsdagene for en fotballtrener varer heldigvis lengre enn det. Kommer du med hans meritter, får du i tillegg mer tid før noen i verste fall slutter å tro på budskapet.

Men: Mekanismene i fotball er enkle. Suksess er selvforsterkende. Suksess avler suksess. Spør de som spilte for den landslagstreneren med desidert mest suksess i Norge.

Når Drillo fortalte før kampene hvordan kampen ville se ut, og hva som var nødvendig for å vinne, oppdaget de at det stemte med virkeligheten. Det ga tro på ideene og på mannen bak dem.

Lars Lagerbäck får sin hjemmedebut på Ullevaal lørdag. Her sammen med Ohi (t.v.) under trening.
Les også

«Lars Lagerbäck sier han er optimist. Men hva tenker han egentlig innerst inne?»

Spillerne lytter til treneren

Derfor vil det å slå Tsjekkia lørdag kveld gi Lagerbäck ører som lytter enda nøyere, og ben som anstrenger seg enda mer før de neste kampene. De som våger å avfeie slikt som en overforenkling, har trolig ikke vært ofte i fotballgarderober. Det er likevel andre som mister tro før spillerne gjør det. Dersom forholdet mellom vårt landslag og dets publikum var en kjærlighetsfilm, ville scenen nå trolig være at landslaget banker på døren og trygler om tilgivelse.

Enkelt og konkret: Supporterne og publikum tørster nå etter å se et lag som presterer godt – og som veksler inn den prestasjonen i poeng. Så mange har så ofte gått så skuffet hjem fra Ullevaal at slitasjen i kjærlighetsforholdet er betydelig.

Da blir spørsmålet banalt: Hvordan vinner vi?

Svaret er like banalt:

  • Ved å velge riktig strategi.
  • Ved å velge riktig lag.

Lagerbäcks strategi er ingen hemmelighet. Han har sin måte å spille på, og han har «alltid» spilt på den måten med sine lag.

Noen justeringer kommer selvsagt ut fra eget lags styrker og motstanders kvaliteter, men stilen ligger fast. Laget bør derimot ikke ligge fast.

Les også

Den ukjente landslagsdebutanten: – Jeg var helt nervevrak

Haitam Aleesami bør spille, mener Lars Tjærnås.

Fem endringer

Jeg håper på hele fem endringer fra laget mot Nord-Irland:

Tore Reginiussen bør spille stopper i stedet for Even Hovland. Reginiussen er en leder, noe laget mangler. Han har raske ben, og er i kampsesong.

Haitam Aleesami bør inn som venstre back igjen. Han har løpskapasiteten og egenskapene en mot en som gjør den plassen til «hans».

Sander Berge bør erstatte Håvard Nordtveit sentralt. Berge har roen, overblikket, aksjonsradiusen og ferdighetene vi trenger der.

Jo Inge Berget og Mats Møller Dæhli bør starte på hver sin side av midtbanen. Berget har fysikk, råskap og er den «toveisspilleren» et slikt system krever. Dæhli beriket oss da han kom inn i Belfast, og har ferdigheter på små flater som gjør at han bør spille.

Sander Berge bør spille, mener Lars Tjærnås.

Tarik og Søderlund på topp

På topp er det vrient å velge. Jeg hadde valgt Tarik Elyounoussi og Alexander Søderlund av en enkelt grunn: Det er det beste paret, det vil si de som utfyller hverandre mest og best.

Et spisspar i 4–4–2 bør være så ulike at de truer forskjellige rom og gir flere muligheter å spille opp på. De må også være fotballkloke nok til å kunne kombinere spill mellom seg. Én pluss én må bli litt mer enn to.

Hvis én ganger elleve blir større enn elleve ganger én, det vil si at laget blir bedre enn enkeltspillernes ferdigheter – da slår Norge Tsjekkia også.

Hør Aftenpodden Sport: Hvor gikk det galt for landslaget? Skal vi gi opp fotball og heller gå på ski? Og hva kan vi lære av Sergio Ramos?