Derfor får Hegerberg Aftenpostens Gullmedalje 2016
KOMMENTAR: Til alle dere barnefotballspillere i Norge: Dropp å kjøpe Ronaldo-drakt neste gang. Kjøp heller en med «HEGERBERG» på ryggen.
LYON: Vegg i vegg med Ada Stolsmo Hegerbergs (21) leilighet som ligger på halvøyen mellom elvene Saône og Rhône i den vakre, franske byen Lyon, er det en liten, sliten kunstgressløkke. Der spiller lokale barn fotball på ettermiddagene. Det er her Hegerberg parkerer den lille, grå Hyundaien sin hver gang hun kommer fra trening på Lyons utrolige treningsanlegg, 25 minutter unna.
Seks gressbaner, én kunstgressbane og selve smykket, Parc Olympique Lyonnais, hjemmebanen og EM-arenaen som har plass til nesten 60.000 tilskuere. Lyons herrelag spiller her. Lyons kvinnelag spiller Champions League-kampene og toppkampene mot Paris St. Germain her. Olympique Lyonnais har brakt mennene og kvinnene sammen på dette anlegget. Dette er en del av en langsiktig plan som de håper flere store klubber i Europa henger seg på.
- Les reportasjen med Hegerberg fra Lyon her:
- Hvorfor skal ikke vi jenter bli tatt like mye på alvor som guttene?
Ada Stolsmo Hegerberg hadde gått forbi løkka ved leiligheten mange ganger. Men en dag var det plutselig en som gjenkjente henne. Det oppsto nesten kaos i den lille sidegaten. For guttene her spiller det ingen rolle om Hegerberg er jente eller gutt. Er du Lyon-spiller, er du Lyon-spiller. Og da er du en helt.
Tenker bare fremover
På treningsanlegget i Lyon har flere av spillerne allerede gått i dusjen. Men Ada Stolsmo Hegerberg tar med seg en assistenttrener, en keeper og spillerkollega Griedge Mbock på ekstra avslutningstrening. Hegerberg banker inn det ene målet etter det andre fra 12–13 meters hold. Det er kraft i de gule fotballskoene. Det er vilje. Det er en enorm bevissthet rundt detaljene og analysene som skal ta henne til neste steg.
Hegerberg tenker ikke bakover. Hun tenker hele tiden fremover. Trolig har hun lagt Aftenpostens årlige utmerkelse til side allerede.
- Les deg gjennom prisens historie:
Aftenpostens Gullmedalje 1933-2015
Første fotballspiller som får utmerkelsen
Juryen gir Ada Stolsmo Hegerberg Aftenpostens Gullmedalje fordi hun scoret 54 mål for Lyon sist sesong, fordi hun var med å avgjøre Champions League-finalen og fordi hun er Europas beste fotballspiller. Hegerberg er den første fotballspilleren som får denne utmerkelsen siden den ble etablert i 1933.
Hun får den også fordi hun bør være et stort forbilde for både norske jenter og norske gutter. Hun stiller tøffe krav til seg selv og trener beinhardt for å utnytte talentet sitt. I en litt halvslapp fransk treningskultur tar hun selv ansvaret for å bli bedre hver eneste dag.
Hun baserer toppidrettslivet sitt på høy presisjon, positivitet og god folkeskikk. Hun følger ikke massene, men tar sine egne valg.
Hegerberg er ikke unik i den norske toppidrettskulturen. Det er mange norske toppidrettsutøvere som ofrer mye og som det siste året har vært best i sin idrett.
Men Ada Hegerberg gjør det i verdens største idrett.
Bryr seg om andre ting enn fotball
I tillegg har hun sterke meninger om hvordan det er å komme seg til topps, hvordan norsk fotball bør endre seg i satsingen på jentefotball. Hun er ikke fornøyd. Det bør satses mer. Hun mener dessuten det bør stilles tøffere krav til unge jentefotballspillere i Norge – fordi fotballjentene selv fortjener det. Og fordi hun er overbevist om at de takler det.
Ada Stolsmo Hegerberg mener også mye om større ting som demokrati, likestilling, annen politikk og andre sosiale forhold i verden. Det er godt å ha toppidrettsutøvere som bryr seg om mer enn sideforskyvninger, kontringer og baller i bakrom.
Viktig for utviklingen av internasjonal fotball
Da Hegerberg sto på samme scene som Cristiano Ronaldo under kåringen av Europas beste spiller i august, sendte hun et svært viktig signal til norsk fotball og unge norske fotballspillere, især om du er jente.
Det er ingen av kandidatene til Aftenpostens Gullmedalje i år som har vært i nærheten av et tilsvarende podium. Ada Stolsmo Hegerberg er dessuten en viktig brikke i utviklingen av internasjonal kvinnefotball. Hun bør lyttes til. Holdningene hennes på og utenfor banen er verdt å se opp til. Derfor bør hun være et stort forbilde for alle de hundretusener av jentene og guttene som hver uke løper rundt med ball på norske kunstgressbaner.
Men til slutt en spesiell oppfordring til de 110.000 registrerte jentefotballspillerne i Norge: Det er på tide å bytte ut draktene til Real Madrid, Barcelona, Liverpool og Manchester United.
Ønsk deg en Lyon-drakt neste gang.
Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor vi kårer oss gjennom idrettsåret 2016: