Meninger

Det er nok nå, Drillo

KOMMENTAR: Fotballskandalen. Drillo spiller poker med sitt eget renommé. Tenk om NFF-ledelsen tar til motmæle.

Det ble en del støy etter at Drillo forlot jobben som landslagssjef.
  • Ola Bernhus
    Ola Bernhus
    Kommentator, Aftenposten

Tirsdag kveld var Egil Olsen på NRK med en påstand om at ledelsen i Fotballforbundet driver en svertekampanje mot ham. Det er det siste i en serie angrep fra Drillo mot generalsekretær Kjetil Siem og president Yngve Hallén.

Folkets helt

Hittil har nok Drillo hatt folket på sin side. Det kan være på tide å huske at Drillo var – og fortsatt er – en helt i norsk fotball.

Folkets mann. Det ble danset for ham på Karl Johan. Det ble skrevet bøker. Is og grillpølser fikk navn etter Drillo. Selv da han i den siste trenerperioden tapte kamp på kamp, ble han tilgitt av folk flest. Fordi han er Drillo.

Men dette har han nå har satt i spill.

Prosessen

Det begynte i den uken Norge skulle spille mot Slovenia, to uker etter at Per-Mathias Høgmo hadde overtatt som landslagstrener. Det som hadde vært i orden, var ikke det lenger etter at Drillos kone tok saken.

Etter dette har Drillo styrt showet. Han er blitt tildelt brede sendeflater i TV2 for å få fremlegge sitt budskap: Han var under press, han fikk sparken, han har møtt ledere på neandertalernivå, han har krav på erstatning.

Siem og Hallén har tydeligvis ønsket å holde saken nede. Men på ett tidspunkt kommer de til å si hva de mener, senest i en mulig arbeidsrettssak.

Ubesvarte spørsmål

For oss utenforstående inneholder saken fortsatt flere spørsmål enn svar.

Var det bare for å prøve å redde stumpene i VM-kvalifiseringen at styret i NFF ga Hallén og Siem mandat til å snakke med Drillo om en mulig fratreden straks, eller hadde de tilleggsgrunner?

Hvorfor ble Drillo så opprørt over at Siem sa at han ikke hadde fått sparken? For Drillo hadde selv en rekke ganger – og til flere personer – sagt at han hadde hatt et valg, og at det som skjedde, var helt greit.

Hvordan kunne Høgmo, etter å ha snakket med Drillo, påta seg oppdraget hvis Drillo hadde følt seg presset til å gi seg?

Hva er det saklige grunnlaget for at Drillo mente at Norge kunne kommet til VM med ham som trener, og at han dermed kan ha gått glipp av 3,4 millioner kroner i bonus, som han sa i Senkveld på TV 2?

Hvordan kunne NFF-styret fortsatt gi ledelsen sin støtte etter all kritikken som hadde stormet mot dem?

Juling

Nå har Drillo satt i gang en juridisk prosess mot Fotballforbundet. Nødvendigvis må NFF svare. Hva vil det svaret inneholde?

Kan Drillo fortsatt satse på at han vil holde kontrollen, at han kan fortsette å styre TV2 og NRK og på den måten vinne opinionen, også i det lange løp?

Vil han fortsatt ha gode nok svar når han får kritiske spørsmål om hva han holder på med?

Foreløpig lar NFF-toppene seg rundjule av Drillo og hans medspillere.

Men Yngve Hallén har et presidentverv å forsvare, Kjetil Siem har fått alvorlig skade på sin troverdighet som leder. Han som har gått i spissen for en rekke tiltak for å skape en etisk og ærlig fotballorganisasjon, møter påstander om at han er umenneskelig, uetisk og nådeløs mot en 71-årig folkehelt.

Foreløpig har de to bare beklaget dårlig saksbehandling og den situasjonen som har oppstått.

De kommer til å nøye seg med det helt til Drillo går så langt at de føler seg presset til å gå i forsvar.

Og da kan det bli stygt.

Les mer om

  1. Fotball
  2. Kommentar
  3. Herrelandslaget fotball