TIL skylder Magnus Andersen en verdig avskjed

KOMMENTAR: Hvis denne våren er siste kapitlet i Magnus Andersens fine TIL-karriere bør det skje på en ryddig og profesjonell måte.

BENKET: Magnus Andersen (i midten) har vært mest å se på benken og tribunen det siste drøye året. Her sammen med Elhadj Mour Samb og Erlend Jacobsen i kampen mot Strømsgodset tidligere i år.
Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

Tidenes TIL-toppscorer i europacupen, RBK-dødaren og fryktet av alle motstandere i Eliteserien. Magnus Andersen er ingen hvem som helst, og har satt dype spor i TIL-historien siden han kom til klubben fra Alta for syv år siden.

Fra omtrent første dag ble han en sentral brikke i TIL-laget. 20. mars 2011 – i første serierunde – spilte Magnus fra start da «Gutan» slo Haugesund. Han ble en selvsagt bærebjelke i en førsteellever som til slutt tok sølv.

24 europacupkamper og ni mål er kanskje det mest imponerende. Magnus Andersen hadde gode lagkamerater, og motstanden var ikke alltid all verden. Men det skal likevel presteres, og jeg tviler på at denne rekorden noen gang blir slått.

Magnus Andersen var så sentral at han i 2013 til 2016 spilte 79 seriekamper på rad for TIL – fra start. Øksfjordingen er sammen med Hans Norbye den TIL-spilleren som sammenhengende har vært lengst i klubben av «Gutan» som er der i dag.

Så viktig ble Andersen vurdert av TIL-ledelsen at han ble tilbudt, og takket ja til, en fireårskontrakt i juli 2016.

Sportsredaktør i iTromsø, Rune Robertsen.

– Det er naturlig å tenke Magnus som sentral i byggingen av et lag som langsiktig kan kjempe i toppen av norsk toppfotball, sa sportssjef Svein-Morten Johansen til iTromsø da nyheten kom.

Andersen er godt likt blant supportere, sponsorer og lagkamerater. En stødig profil som var til å stole på når det gjaldt i målprotokollen. Da iTromsø høsten 2015 kåret de 30 beste TIL-spillerne siden 1985, havnet Andersen som nummer 24.

SJELDENT SYN: Dette bildet er tatt av Magnus Andersen i kampen mot Strømsgodset der han spilte 18 minutter. Den eneste eliteseriekampen han har spilt i for TIL i 2018.

Men noe skjedde våren 2017. Andersen fikk stadig mindre tillit, og ble sittende stadig mer på benken under Bård Floviks trenerregime. Bedre ble det heller ikke da Flovik forsvant ut, og Simo Valakari kom inn. Totalt ble det bare syv kamper fra start, og 785 minutters spilletid (av 2.700 mulige) i Eliteserien i fjor.

I år er det blitt enda verre for Andersens del. Bare 18 minutter som innbytter på de første 12 kampene er fasiten. Da TIL skulle møte Brann borte i starten av mai, ble 17 år gamle Marcus Pedersen foretrukket foran Andersen i kamptroppen på 17 spillere.

Tirsdag i forrige uke spilte TILs B-lag mot en gjeng amatører på nivå fem. Mot Krokelvdalen i 4.-divisjon var Andersen i utgangspunktet ikke engang tiltenkt å starte kampen. Så meldte Slobodan Vuk forfall, og Andersen ble satt inn i elleveren.

En av dagene etter Brann-kampen hadde TIL-profilen et møte med sportssjef Svein-Morten Johansen. Der ble det, etter hva jeg kjenner til, avtalt at Andersen skulle «kjøre på videre».

Men denne situasjonen må snart for alvor adresseres av sportssjefen. Det er ikke holdbart at en 32 år gammel spiller med Andersens CV sitter på tribunen uke ut og uke inn. Når spilleren over så lang tid ikke er prioritert av treneren, er det et overtydelig signal om framtiden.

TIL hentet Simo Valakari nettopp for å ta slike tøffe grep, og forme laget i sitt bilde. Og inntil nå er det ingenting som tilsier at Magnus Andersen er en del av det.

Magnus Andersen er ingen 17 år gammel uprøvd junior, men en godt betalt spiller som har gitt TIL mange viktige og fine øyeblikk. Misforstå meg ikke, det er ikke synd i Andersen fordi treneren velger annerledes. Sportssjefen kan like fullt ikke ha en spiller med lønn i toppsjiktet gående rundt på Alfheim i over to år til slik ståa er i dag. Jeg tror ikke Andersen selv heller er interessert i å sitte på benken og tribunen, noe han har gjort mye av det siste året.

Hva som er veien videre er vanskelig å si. Være videre i TIL og kjempe seg tilbake igjen? Eller en ny klubb? Noe må i hvert fall skje.

Sett fra Simo Valakaris side handler dette også om å bruke de lønnsmidlene som er tilgjengelig på en best mulig måte. Forsvinner Andersen ut vil han kunne finne en ny spiller som han ønsker å bruke for de frigjorte pengene.

Uansett er dette en lederavgjørelse i TIL, som de er betalt for å gjøre. Og her må en voksen avgjørelse tas før det vokser seg til en verkebyll som skaper store problemer for klubben. Det er, tross alt, sportssjefen som har forhandlet fram avtalen Andersen nå sitter på.

Kommende mandag kommer RBK på besøk til Tromsø. Lite tilsier at han som for to år siden ble omtalt som «Rosenborgs verste mareritt» i herværende avis spiller noen som helst rolle der.

Magnus Andersen fortjener et klart TIL-svar på egen framtid i løpet av kort tid.