Meninger

Hva skjer om Tromsdalen klarer det umulige i høst?

KOMMENTAR: Drømmen lever, men i «Dalen» tør de nesten ikke tenke på Eliteserien.

JUBEL: Mathias Dahl Abelsen kommer skliende inn mot Mohammed Ahamed Jama og Vegard Lysvoll etter et av mange mål på TUIL Arena i år. Daniel Lilleeng

 • Rune Robertsen
  iTromsø
Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I vinter var TUIL preget av en dyptliggende konflikt der trenere og støtteapparat tok hattene sine og gikk. Ti måneder seinere er klubben i ferd med å sjokkere. Mest seg selv, men også resten av Fotball-Norge.

Alle som har vært på besøk i Tromsø har fra bysentrum sett over til to av de største landemerkene Nordens Paris har å vise frem.

Les også

TUIL kan bli tvunget til Alfheim allerede i høst: Får gigantregning på bordet

Les også

Scoringsduoen kan få ny eliteseriesjanse – med TUIL: – Rykker vi opp, er vi gode nok

Fjellheisen og Ishavskatedralen står blant byens fremste turistattraksjoner. Det går en strøm at turister over brua – enten til fots eller i buss – for å besøke disse, året rundt.

99,9 prosent av disse kineserne, japanerne og tyskerne er ukjente med at det denne høsten kan skje noe helt ellevilt rett i nabolaget.

Rune Robertsen, kommentator iTromsø.

TUIL har siden slutten av 1980-tallet jevnlig vært på nivå to i norsk fotball. De har gjort både seg selv., lokalmiljøet og byen stolt med opplevelser. Siden 2014 har klubben blant annet herjet med eliteserielag som Strømsgodset (4–2) og Bodø/Glimt (6–2) i cupen.

Søndag kveld lå TUIL under 0–2 mot Viking i Stavanger. På en gigantarena i norsk målestokk, til et lag som på papiret egentlig hører hjemme blant de seks beste i landet, skulle dette resultatet speile virkeligheten.

Les også

TIL-spilleren sjekket opp Tromsø-jenta Sigrun (19) på Instagram: Fem måneder senere har de flyttet sammen

I stedet endret alt seg på 30 minutter. Fra minutt 44 til 74 banket TUIL inn fire mål. Det er så lett å le av Tromsdalen for store lag. De er jo tross alt bare TILs lillebror.

Men denne lillebroren har gjennom mange år jobbet utrettelig for så å prestere mot alle odds. For at et lag med to millioner i spillerlønninger over et helt år skal herje med et lag som har 14 millioner i det samme budsjettet. Det skal rett og slett ikke gå an.

Likevel er TUIL i ferd med å sjokkere seg selv med det som faktisk foregår. For med fem runder igjen å spille ligger de på femteplass i 1.-divisjon. Der man tidligere i sesongen egentlig bare kan droppe å se på tabellen er realiteten nå vanskelig å snakke seg unna.

Dette er klubben der den daglige lederen, sportssjefen og styrelederen hjelper til med å sende rundt ballguttene, og henter sponsormerket som ligger på midtbanen før kampstart.

Ender TUIL sesongen på samme plass som i dag vil det være klubbens beste prestasjon gjennom tidene. Samtidig vil det bety at klubben får en mulighet til å spille kvalifisering til Eliteserien.

Jeg snakket før helga med daglig leder Inge Takøy. De som har snakket med Inge vet at han ikke er redd for å si hva han mener om det meste. En offensiv og klar leder med tydelige visjoner om TUIL – både som klubb i lokalmiljøet med ny hall – og 1.-divisjonssatsing.

Når det gjelder Eliteserien, ble Takøy for én gang skyld relativt målløs.

– Rune, jeg tør faktisk ikke tenke på det der, sa han og lo godt i røret.

Det er lett å forstå Takøy. Han har nok med å bygge en klubb som i dag har nok utfordringer på mange områder. Ser man bort fra kampen mot Aalesund, der alle kom inn gratis, er det sjelden mer enn 300 mennesker innenfor portene når TUIL spiller i Tromsdalen.

Trenerduoen Gaute Helstrup og Håvard Fjellvang har gjennom mange år innarbeidet en stil som er ballbesittende og underholdende. Mange vil kanskje trekke paralleller til hvordan Simo Valakari ønsker å spille, men den kanskje største forskjellen er hvordan TUIL litt raskere ønsker å spille ballen opp rundt motstandernes 16-meter.

En slik jobb gjort av Helstrup og Fjellvang trumfer tydeligvis penger, klubbnavn, stjernespillere og forventninger fra andre klubber og eksperter i 1.-divisjon.

Glem heller ikke at de to ovennevnte og samtlige i støtteapparatet egentlig var ferdige i TUIL sist vinter. To uker tok det før de var tilbake.

Faktum er likevel at hvis TUIL skulle gå den fortsatt lange veien opp til Eliteserien vil klubben ikke være klar for det. Takøy bekreftet at selv med et opprykk vil ingen bli heltidsprofesjonelle spillere.

Klubben har heller ingen penger å kjøpe forsterkninger for. I stedet må de investere en god del for å oppfylle kravene fotballforbundet har til et eliteserielag. Blant annet må lysanlegget utbedres til en sum av minst 13,5 millioner kroner. Gjøres ikke disse utbedringene har klubben bare ett valg. Spille eliteseriekamper på Alfheim stadion.

Søndag kveld var Mjøndalen-trener Vegard Hansen gjest i Eurosports fotballstudio. Klubben hans ligger godt an til å ta steget opp i Eliteserien, og åpenhjertig fortalte han om hva som gikk galt da klubben rykket opp – og rett ned igjen i 2015. Klubben var rett og slett ikke klar, og spillerne som ble hentet inn var ikke gode nok.

De som ser fotball på en romantisk måte vil glede seg over at TUIL skal få besøk av Rosenborg, Brann og Vålerenga. Jeg ser heller ikke bort fra at de vil skrelle mot noen av disse lagene på hjemmebane.

Ranheims uventede suksess har gitt mange klubber og spillere med begrensede ressurser troen. Og at Tromsø med 75.000 innbyggere skal forsvare to eliteserielag på sikt, det er rett og slett bare for utrolig når vi vet at Oslo kun har ett lag i øverste divisjon.

Uansett nivå man spiller fotball drømmes det hele tiden om å gjøre det store som holder motet oppe. At man skal avansere i cupen, knuse erkerivalen eller rykke opp. Spillere eller trenere tenker sjeldent på om man har råd til det. De vil selvsagt vinne og skape sjokk og historie.

Derfor er det som skjer i Dalen nå et lite mirakel, som uansett utfall vil bli stående igjen som en fantastisk opplevelse for klubben. De kan fortsatt gå hele veien og rykke opp, og innhentingen og smadringen av Viking har bare gjort muligheten sterkere og nærmere virkeligheten.

TIL er ute av cupen. De tar ikke medalje i serien og de rykker ikke ned. Skal man håpe på øyeblikk med fotballmagi i Tromsø denne høsten, må vi inn til fastlandet. Der lever fortsatt drømmene, og de er sterkere enn noen gang.

Jeg registrerer at Bodø/Glimt styrer mot nedrykk eller kvalikplass fra Eliteserien. En historisk klassiker om en eliteserieplass – spilt i 2018 – mellom TUIL og Glimt hadde vært den ultimate nordnorske fotballopplevelsen i høst.

Les mer om

 1. Tromsdalen Fotball

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Lovord om Helstrup hagler fra Dalen: «Fotballnerd i positiv forstand», «Fotballtrener, ikke Jesus», «Bunn seriøs fagmann»

 2. FOTBALL

  Assistenttreneren forlater TUIL – blir ikke med Helstrup videre

 3. FOTBALL

  TUIL har sikret seg millionbeløp dersom Helstrup lykkes i nyjobben

 4. FOTBALL

  Helstrup i samtaler med HamKam: Kan forsvinne etter åtte år i TUIL

 5. FOTBALL

  TUIL har prestert langt bedre enn forventet – satser på fullt hus mot serielederen

 6. FOTBALL

  Tidligere eliteklubber har jaktet på TUILs suksesstrener: – Unner Gaute sjansen hos noen som er større enn oss