Meninger

Her er årets beste lag i Premier League

BLOGG: Chelsea dominerer. Er du enig i spillerne Lars Tjærnås har valgt ut til årets lag så langt?

ÅRETS LAG? Disse spillerne har vært best, mener Lars Tjærnås. Oppe fra venstre: Cesc Fabregas, Branislav Ivanovic, Alexandre Song, Sergio Agüero, Nemanja Matic, Winston Reid, Alexis Sanchez, Diego Costa, David de Gea, Toby Alderweireld og Eden Hazard.
  • Lars Tjærnås
    Lars Tjærnås
    Fotballekspert

Vi er nesten halvspilt i årets PL. Så langt stemmer kart med terreng, eller forhåndstips med tabell, i ganske stor grad. De antatt beste er best, de antatt svakeste svakest. Dette skal imidlertid ikke handle om lag, men om enkeltspillere. Det handler om en krevende øvelse, sette opp årets lag så langt.

Jeg velger å sette det opp i ren 3-5-2, selv om nesten ingen spiller med det systemet. Har det vært vanskelig? Veldig. På mitt lag er tre eller fire selvskrevne, de andre har hatt tøff konkurranse. Uansett, her er det:

Keeper: David de Gea, Manchester United

Spanjolen på 192 cm har holdt nullen fem ganger og står igjen som matchvinner i mange kamper. På et lag der mange har spilt under pari, har de Gea vært lysende i hele høst. Han er litt mindre offensiv i feltet enn for eksempel Thibaut Courtois, men på streken er han verdens kanskje aller beste skuddstopper med fenomenale reflekser, reaksjoner og evne til å lese hvor skuddet kommer.

Høyre stopper: Branislav Ivanovic , Chelsea

Serberen er like god som stopper, men har blitt en back som er nesten umulig å passere for de aller fleste kantspillere. Han er atletisk og smart nok til å bruke fysikken slik at enda hurtigere spillere ikke kommer forbi. Offensivt er han en trussel på dødballer, og har etter hvert blitt stadig bedre med ball i beina. Statistikken underbygger dette. Han har scoret to og vært nest sist på 17 av Chelseas sjanser så langt.

GOD: Toby Alderweireld.

Midtre stopper: Toby Alderweireld, SouthamptonFikk sjelden sjansen i sin favorittposisjon i Atletico Madrid, fordi han konkurrerte med kanskje verdens beste stopperpar. Nå har han vært avgjørende god for et lag som har overrasket alle med en fantastisk start på sesongen. Strålende en mot en defensivt, meget rygg med ball i beina der han både kan spille pasning forbi et ledd eller passere det med ball. Står ofte der ballen kommer, noe 78 klareringer så langt vitner om.

Venstre stopper: Winston Reid West, Ham

26 åringen er mest av alt en problemløser, som er hurtig nok til å løpe opp vanskelige situasjoner, sterk nok til å vinne et stort flertall av de duellene han er involvert i og har spilleforståelse nok til å lese spillet godt. Har et hett temperament , noe som kan virke negativt. Men opptrer som sjef og leder, og er en spiller de aller fleste motstandere gruer seg til å møte.

Høyre kant: Alexis Sanchez, Arsenal

Ti mål og seks assists har chileneren bidratt med så langt. Imponerende tall, men ikke så imponerende som energien og ferdighetene til kantspilleren. Løper enormt mye i et høyt tempo i hver eneste kamp, samtidig som han har et stort register av finter. Det siste gjør at motstanderne ofte må bruke mer enn en spiller for å stoppe han. Det gir selvsagt medspillerne større rom.

Sentral midtbane: Cesc Fabregas, Chelsea

Han har aldri fått muligheten til virkelig å skinne i klubben han vokste opp hos, Barcelona. I Premier League og London er det en helt annen historie. Både i Arsenal , og nå i Chelsea står han fram som ligaens største "hovmester". Med elleve assister topper han den statistikken. Har en egen evne til å være litt bedre orientert enn alle andre, og ser løsninger som han er alene om å oppdage.

Sentral midtbane: Alexandre Song, West Ham

Riktig klubb i riktig liga. Han er først og fremst en "støvsuger" på midtbanen, som skal sørge for at andre spillere rundt får bedre arbeidsforhold. Det gjør han på en strålende måte. Han briljerer sjelden, men gjør alltid jobben. Taper ytterst sjelden dueller, og styrer spillet godt med enkle løsninger. Har en treffprosent på 78 med pasninger på en snittlengde på 18 meter. Løper ikke mer enn de fleste, men løper riktigere enn nesten alle.

Sentral midtbane: Nemanja Matic, Chelsea

Serberen er den beste defensive midtbanespilleren i ligaen, og kanskje i ferd med å bli aller best i verden i den posisjonen. Har en ro og oversikt med ballen i bena som gjør at han aldri mister kontroll. Kan virke litt langsom, men det er fordi han lurer oss med en langsom frekvens. Han flytter seg mer enn raskt nok til å stå der ballen kommer, og hvis han ikke snapper pasninger vinner han gjerne dueller med å være tøff nok i kroppen.

Eden Hazard.

Venstre kant: Eden Hazard, ChelseaBelgieren har scoret seks mål, og vært delaktig i å skape 43 sjanser for ligalederen så langt. Det er imponerende tall. Likevel er det ikke statistikken som imponerer mest ved han. Kantspilleren er en magiker på små flater, og har en helt egen evne til å komme ut av trange situasjoner med ballen limt fast til fotballstøvelen. En mester til å skape ubalanse hos motstander, og en mester til å utnytte den.

Spiss: Diego Costa, Chelsea

"Beistet" ble møtt med skepsis hos enkelte som lurte på om han ville mestre overgangen til Premier League. Det var det selvsagt ingen grunn til å tvile på. Han er på mange måter en "gategutt" som spiller gatefotball på grønt gress. Han er tøffere enn de fleste, sterkere enn enda flere, og smartere med ball i beina enn nesten alle. Kan score mål på de aller fleste måter, etter gjennomløp, innlegg eller driblinger.

Spiss: Sergio Agüero, Manchester City

14 mål på 15 kamper er argumenter gode nok for en plass på laget. Dessuten har han nesten alene skutt de lyseblå videre i CL. Det som gjør han så god er en kombinasjon av et lavt tyngdepunkt, eminent nærteknikk og en fotballforståelse som gjør at han finner en ekstra meter rom der det egentlig ikke burde være mulig. Har alt en spiss trenger for å matche selv de beste stopperne i verden.

MANAGER: Ronald Koeman har ledet Southampton til en smått sensasjonell sesong så langt.

Manager: Ronald Koeman SouthamptonNederlenderen måtte se at en hel "båtlast" spillere forsvant fra kystbyen før han overtok i sommer, blant dem veldig mange som hadde spilt avgjørende roller sesongen før. På en utrolig overbevisende måte har han signert meget solide forsterkninger, og sydd laget sammen slik at de, mot alles tips, er med helt i tetstriden så langt.

Enig med meg? Sett opp ditt lag så langt med en kort begrunnelse.

Les også

  1. Arsenal haltet seg til seier - takket være super-Sánchez og gammel kjenning

  2. City med sju strake seirer - presser fortsatt Chelsea

  3. Dansk dynamitt reddet Tottenham

Les mer om

  1. Fotball
  2. Sportsblogger