Meninger

Hangeland: «Det provoserer meg noe grenseløst»

Brede Hangeland svarer på kritikken fra Johan Kaggestad i et åpent brev.

Brede Hangeland er lite fornøyd med anklagene fra Johan Kaggestad om at den tidligere landslagskapteinen skal ha latt seg bli brukt som en brikke i et spill.
 • Tidligere Landslagskaptein I Fotball
 • Brede Hangeland

Åpent brev til Johan Kaggestad:

Først og fremst takk for dine flotte bidrag til norsk idrett gjennom en mannsalder. Jeg har kost meg med Tour de France gjennom mange år.

Jeg har i dag fått lese ditt innlegg i debatten som har fulgt i kjølvannet av min og Marit Bjørgens kronikk i Aftenposten. En debatt som jeg for øvrig ønsker velkommen og synes er helt på sin plass.

Hvor skal jeg begynne ...

Har du lest kronikken vår ordentlig? Kronikken hyller breddeidretten og fellesskapet i idretten, og advarer mot overdrevet egoisme på toppen. Samtidig skriver vi i en setning «Dette bidrar til en privatisering av utøvere og utøvelse på toppnivå, og ordninger hvor fellesskapet ikke lenger finnes. Det er vi to imot.»

Brede Hangeland er tidligere kaptein på Norges A-landslag, men spiller nå kun for Crystal Palace.

Jeg antar det er denne setningen du viser til, når du 'slår fast' at «så sauses det sammen med etableringen av privatlag. Med referanse til privatlag i langrenn... Spesifikt er det grunnfjellet i Norges Skiforbund som skal være truet.»I all verden. Hvordan kommer du fra A til B der? Vi nevner ikke privatlag eller grunnfjellet i Norges Skiforbund. Selv kan jeg ikke så mye om effekten av langløpslagene eller sykkellagene, derfor har jeg holdt meg til å si at jeg er imot ordninger der fellesskapet ikke eksisterer. Jeg er for fellesskap og mot egoisme! Jeg mener det er viktig at vi alle klarer å se hva norsk idretts hovedoppgave er, og det har ikke noe med verken undertegnede, Bjørgen eller privatlag å gjøre.

Og når vi er inne på temaet, du er kanskje helt ukritisk til all mulig privatisering av norsk idrett? Jeg tviler ikke på at det isolert sett er fordeler for medlemmer av private ski— og sykkel-lag, men er det til beste for idretten som helhet, og hvor stopper utviklingen? Skal vi etablere private lag for barn?

Jeg bør kanskje ikke gå for dypt inn i problemstillingene, i frykt for at du misforstår poenget (igjen).

Les også

Kaggestad: - Bjørgen og Hangeland, dette har dere ikke skrevet selv

Idrettens grunnverdier er truet av aktører som tradisjonelt ikke har vært aktører i den norske idrettsmodellen. Idrett handler ikke primært om hvilke langrennsløpere eller syklister eller fotballspillere som er i nærheten av toppen, og som kan nå til toppen — selv om du er mest opptatt av det. Idrett handler om en folkebevegelse som barn og unge har nytt godt av og skal nyte godt av i fremtiden. Snakke meg om å sause sammen og tillegge folk motiver de ikke har. Nok om innhold , over til det mest alvorlige.

Det provoserer meg noe grenseløst at du insinuerer at jeg har latt meg bruke i et spill av noe slag. Hva om jeg faktisk mener det som står i kronikken? Jon Mørland er en god rådgiver som jeg snakker med om alt fra mediehenvendelser, kontrakter og klubber, til generelle tanker om idrett eller livet ellers.

Han har vært viktig for meg de siste årene. At jeg skulle sette en idé som denne ut i livet uten å involvere Jon er for meg helt utenkelig. Så roter du min flotte rådgiverrelasjon sammen med OL2020 og den gode Anders Aukland og bruker et ord som «bestillingsverk». Ekspert meg her og der.

Til slutt vil jeg gjerne slå fast at dette innlegget ikke er et bestillingsverk. Jeg mener det som står her, og har skrevet hvert ord selv. Jeg har heller ikke drøftet det med noen i idrettsforbundet eller Norsk Tipping, og jeg fikk ikke betalt for å skrive det.

 1. Les også

  Kaggestads egen kortslutning

 2. Les også

  Bjørgen svarer på Auklands kritikk

 3. Les også

  Aukland: - Privatlag gir større bredde og høyere nivå

 4. Les også

  Det mest vesentlige ved idretten

 5. Les også

  Bjørgen og Hangeland går til angrep på egoisme og privatisering i idretten

Les mer om

 1. Fotball
 2. Kommentar