Er Brann styrket eller svekket i sommer?

BLOGG: Slik vurderer Doddo overgangene.

Sivert Heltne Nilsen inn, Marcus Pedersen ut. Det har vært hektisk aktivitet på Stadion den siste tiden.
Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

Overgangsvinduet er lukket for denne gangen. De som forsvant ut denne sommeren var to spisser, en kant/offensiv midtbanespiller og en venstre back: Jacob Orlov, Marcus Pedersen, Emil Hansson og Erdin Demir.

Fire spillere forlot Brann, men det var til gjengjeld seks nye spillere som ble en del av Branns tropp. Vi har fått inn en rendyrket spiss, tilbake fra utlån: Håkon Lorentzen.

Doddo blogger om Brann.

To som kan fungere som både spiss og kant: Amadaija Rennie og Steffen Lie Skålevik. To venstrebacker: Ruben Kristiansen og Viljar Vevatne – begge kan også spille venstrekant, og én midtbanespiller: Sivert Heltne Nilsen.

Les også

Med Brann-sang kommentererTrond Mohn trenersparkingen i TIL

Er Brann blitt styrket eller svekket etter disse utskiftingene?

Brann har i hvert fall blitt styrket på et vis. Ved salget at Marcus Pedersen (2 millioner kroner), og frigjøringen av lønnen hans (nærmere 3 millioner kroner antar jeg), ser den økonomiske situasjonen lysere ut.

Rune Soltvedt har, i likhet med omtrent alle sine forgjengere, lansert en ny lønnspolitikk. Brann skal ikke lenger kaste penger etter middelmådige spillere, nå skal det være edruelig og nøkternt. Sånt har vi hørt tidligere, men denne gangen må vi nesten tro på sportssjefen. Brann har ikke noe annet valg enn å stramme inn. Nedrykket, og den ellers så tafatte fotballen de «underholder» oss med om dagen, koster.

Det er grunn til å tro at de nysignerte spillerne tjener langt mindre enn Pedersen og Orlov.

Men har vi blitt sportslig bedre? Ja! Først og fremst fordi verken Acosta eller Demidov spiller på midtbanen lenger. Ved kjøpet av Nilsen ble begge, på permanent basis, midtstoppere igjen, og sammen har de vært usedvanlig gode. Etter at Acosta og Demidov ble Branns midtstopperduo har ikke Brann tapt, og knapt sluppet inn mål (da Brann møtte Åsane hjemme var Demidov skadet).

Hentet fra Vålerenga

Ruben Kristiansen har allerede debutert for Brann.

Kristiansen har bare spilt to kamper, men han har likevel overbevist oss om at han er en solid tilvekst. Den sympatiske nordlendingen har til og med scoret et viktig mål. Fremover på banen er det imidlertid vanskelig å få øye på de store endringene, men så har nykommerne hatt liten tid på seg. Hvis Skålevik får lov til å spille spiss, er jeg overbevist om at han vil score flere mål enn Pedersen.

Om Rennie, Lorentzen og Vevatne vil styrke Brann i år, er jeg mer usikker på. Lorentzen vil neppe bli brukt i særlig grad. Vevatne er ung, urutinert får ikke spille på plassen som gjorde han til en suksess i Bryne, som venstre back. Rennie er et stort spørsmålstegn.

Les også

- Jeg tror Brann rykker direkte opp!

Sivert Heltne Nilsen har utvilsomt styrket Brann defensivt, men offensivt har hans bidrag vært sporadiske og av ujevn kvalitet. Det er imidlertid for tidlig å felle en dom over hans kvaliteter. En spådom kan jeg derimot komme med: Jeg tror han sakte men sikkert vil styrke Brann. Selv om han ikke har lykkes med så mye hittil, så ser vi at det bor mye fotball i ham.

God ballbehandling og et våkent blikk. Jo, jeg tror han kommer. Jeg håper bare at han ikke venter like lenge med å finne formen som det Demidov gjorde.

Hva mener du? Har Brann blitt styrket eller svekket?