Hadde du trodd at 1,7 millioner kroner skiller disse to spillerne?

KOMMENTAR: Bildet av en jublende Runar Espejord sammen med Zdenek Ondrasek forteller historien om klubbens fortid og fremtid både på og utenfor banen.

GLEDE: Runar Espejord ble den store TIL-helten mot Viking, og gratuleres her av Zdenek Ondrasek.

19 år gamle Espejord slo igjennom i eliteserien med et brak søndag kveld. To mål mot Viking i 3-1-oppgjøret, og den første seieren på 10 kamper blir trolig avgjørende for at Gutan berger plassen i eliteserien i høst. Da TIL trengte det som mest har Espejord stått fram. I den forrige hjemmekampen mot Aalesund sørget hans mål for ett poeng. Mot Viking scoret han utligningen til 1–1 og det avgjørende 3-1-målet.

Mange har ventet på at den høyreiste tromsøværingen skulle slå til. De mye omtalte forventningene om at han skal kunne bli den nye Sigurd Rushfeldt, Rune Lange eller Ole Martin Årst har sikkert heller ikke gått han hus forbi.

Naturlig var det derfor at det var nettopp Espejord som stjal overskriftene både lokalt og nasjonalt søndag. Da jeg snakket med Espejord 45 minutter etter kampslutt hadde inntrykkene fått sunket inn og ulastelig antrukket i klubbdressen fortalte han meg at ”han aldri hadde mistet troen på å få sjansen i TIL”.

Rune Robertsen, sportsredaktør hos iTromsø.

Telefonen glødet av hilsener, men Espejord selv virket mest lettet over å ha bevist for seg selv at han kan levere også i eliteserien. På aldersbestemte landslag og for TIL 2 og 2.— og 3.-divisjon har han bøttet inn mål de siste årene, men det er begrenset hvor lenge en spiller kan leve på akkurat det.Tilfeldig eller ikke, men målshowet mot Viking kom bare dager etter at nyheten om hans forlengede avtale kom ut. Avtalen gikk opprinnelig ut i juli 2016, men strekker seg nå ut 2018. Til nå har Espejord hatt en såkalt startkontrakt som gir en årslønn på under 100.000 i året. At spisskollega Zdenek Ondrasek er inne i sin fjerde og siste sesong i TIL med en lønn på cirka 1.7 millioner kroner mer i året er ganske så utrolig å tenke på.

Ondraseks avtale med klubben ble inngått i en annen økonomisk hverdag i 2012, og er den siste av store tunge kontrakter som ble inngått da Per-Mathias Høgmo var trener. Hadde man sett Viking-kampen uten å vite hvem spillerne hadde det ikke vært utenkelig at det var Espejord som tjente nesten to millioner i året.

Heldigvis har TIL tatt til vett når det kommer til det økonomiske, og i sin nye kontrakt får Espejord nok til smør på skiva samtidig som klubben kan leve med avtalen.

Runar Espejord har uansett mye å spille for. Etter det jeg kjenner til jobber TIL-ledelsen intensivt for å skaffe en ny spiss inn mot neste sesong. Hvor bra denne må være er avhengig av hva man allerede har i stallen. Og fortsetter Espejord å prestere på samme måte i de siste tre kampene blir det vanskelig å komme utenom han i 2016. TIL trenger en bakromsspiss som er en litt annen spillertype enn fyrtårnet Espejord. Å finne denne spilleren blir langt enklere dersom man allerede har en målgarantist i klubben. Mye kan fortsatt gå galt for Runar Espejord. Men starten han har fått har vært akkurat det TIL trengte i høst.