Meninger

Fort Ullevaal må gjenreises

KOMMENTAR: Per-Mathias Høgmo og Norge er avhengig av å ryste Italia på hjemmebane i kveld for å ha en mulighet for å komme til europamesterskapet i 2016, skriver Rune Robertsen.

 • Rune Robertsen
  iTromsø
Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I moderne tid har Norge vært i tre EM og VM (1994, 1998 og 2000).

Felles for alle tre mesterskapene er at grunnlaget for deltagelsen ble lagt på hjemmebane i kvalifiseringen.

Rune Robertsen, sportsleder iTromsø

Totalt spilte Norge 14 kamper foran eget publikum foran de tre mesterskapene. Bare én gang gikk laget av banen uten poeng, og ved hele 11 anledninger tok Norge anført av Egil Olsen og Nils Johan Semb tre poeng. Gjennom hele 90-tallet var Ullevaal en fryktet arena å besøke, og mange lag hadde nærmest tapt før de gikk på banen.

Intern optimisme

I kveld venter Italia i den første av fem oppgjør på eget gress i denne kvaliken, og statusen Ullevaal hadde for 20 år siden er langt fra den samme.

Få utenom spillerne og trenerne har tro på at Norge skal nå et nytt mesterskap, trass i at tre av seks lag har muligheten til å kvalifisere enten direkte eller gjennom play-off.

Jeg snakket med Ruben Yttergård Jenssen i korridorene under Wembleys tribuner etter generalprøven mot England sist onsdag, og han var veldig tydelig på at Norge skal ha noe å gjøre i denne kvalifiseringen, og at det internt er stor optimisme.

Landslagssjef Høgmo har i nasjonale medier fått kritikk for bare å ha vunnet en av 11 kamper etter at han tok jobben. Det påpekes at han ikke ser ut til å utvikle spillet, og at Norge er lengre unna toppnivået enn på minst tre tiår.

Samtidig betyr disse tallene forsvinnende lite dersom Norge makter å kvalifisere seg til EM. Det deles ikke ut poeng i treningskamper, og Høgmo bør ikke dømmes før det er spilt noen kamper i kvalifiseringen.

Mangelen på en målscorer

Samtidig kan ikke Høgmo gjøre gråstein til gull. I Norge kunne vi gjerne ønsket at flere spillere var på et høyt nivå. Men Høgmos jobb er å gjøre det beste ut av mannskapet som er tilgjengelig. En jobb som var atskillig lettere på 90-tallet, da Norge hadde titalls spillere i engelsk toppserie.

Les også

Italia-kampen på Ullevaal er utsolgt

Det mest åpenbare eksemplet på en utfordring er mangelen på en målscorer. Fellestrekk for de fleste lag som har suksess er en som kan score når laget trenger det. Joshua King hadde denne rollen mot England, og viste periodevis bra tendenser.

Likefullt måles ikke en spiss på hvor mange meter han løper eller hvor godt han jobber defensivt. Til syvende og sist må han score mål.

God psykolog

Norge skapte to sjanser onsdag, og King hadde begge uten å få uttelling. Minst en av disse mulighetene må omsettes om det skal bli suksess i møtet med internasjonal motstand.

I Norge er vi bortskjemte med spillere som Ole Gunnar Solskjær og John Carew. Spillere av høy internasjonal klasse. Spillere som kan gjøre det lille ekstra.

Joshua King hadde til sammenligning to mål på totalt 35 opptredener for Blackburn på nivå to i England forrige sesong.

Treneren Høgmo er kjent for å være en god psykolog inn mot spillergruppa. Skal Norge lykkes i denne kvaliken må han ta i bruk alle sine evner, pluss noen til.

For et land som har vært i totalt fire av 34 europa— og verdensmesterskap siden 1930, kan vi ikke forvente at alt skal klaffe hver gang.

Men en seier mot Italia vil gi en veldig god start mot Norges mesterskapsdrøm.

 1. Les også

  - En mulighet til å begeistre

 2. Les også

  Ekspert: - Hvis man skal slå Italia, så er det nå!

Les mer om

 1. Fotball
 2. Kommentar
 3. Rune Robertsen
 4. Herrelandslaget fotball
 5. Italias herrelandslag fotball

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  «I dette europamesterskapet hadde Norge gått videre»

 2. MENINGER

  «Det er på tide at vi er realistiske om landslagets muligheter»

 3. FOTBALL

  - Vi må legge vekk den norske gjestfriheten

 4. MENINGER

  Ingen plan, ingen kvalitet

 5. FOTBALL

  Mener landslaget er endret mye fra Drillo-tiden

 6. MENINGER

  - Skulle trenden uten spilletid fortsette, bør Ruben bytte klubb