En splittet spillergruppe

BAK NYHETENE: Det er stadig flere tegn på at hestene bites i Branns garderobe, skriver Anders Pamer.

SPLITTET: Noen spillere, som Amin Askar (nummer to fra høyre) er lojale mot treneren, mens andre vil ha et skifte.
Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Årets evaluering er for lengst unnagjort.

Nå var det riktignok slik at flere av spillerne ikke helt skjønte at det var årets evaluering de var med på, men det får vi la ligge en liten stund. Her kan det nemlig ligge feil både hos sender og mottaker. Etter Sandnes Ulf-kampen krevde Simen Wangberg en ny evaluering. Mandag gikk han tilbake på det han hadde sagt (sitatene finnes på opptil flere båndopptakere) og mente seg feiltolket. Siden har det vært jobbet på spreng på Stadion. Også med å evaluere. Mandag var det spillermøte på Stadion.

Komplisert

Rune Skarsfjord var ikke der. Roald Bruun-Hanssen var der.

Situasjonen i spillergruppen er komplisert. Skarsfjord har nemlig et knippe uhyre lojale tilhengere. Blant dem er Piotr Leciejewski, Amin Askar og Tomasz Sokolowski, som alle ble spredd på de forskjellige evalueringsgrupper spillerne ble satt i. Det finnes en større gruppe kritiske spillere, men det finnes også en relativt stor gruppe spillere som velger å forholde seg nøytrale.

Det mest interessante er at kritikerne er svært forsiktige med å fremføre sine innsigelser mot treneren. De har friskt i minne hva Erik Mjelde ble utsatt for da det ble kjent at han var kritisk til Skarsfjord etter fjorårssesongen. Skal man planlegge statskupp, bør man være sikker på utfallet. Det er det ingen som er, altså planlegger ikke spillergruppen aksjoner eller tiltak for å fjerne treneren. Dessuten, husk på det, er det fortsatt en viktig gruppering som er imot at treneren skal bort.

Spillestilen

Innholdet i kritikken som tross alt kom frem på spillermøtet mandag, gikk for en stor del på at spillestilen ikke fungerer og at motivasjonen til spillerne er på vei mot null. Ingen av delene er spesielt tilslørt trenerkritikk. Her er det på sin plass å innvende at mennesker som hever millionlønn faktisk har plikt til selv å motivere seg. Men husk på at flere av spillerne i over ett år har arbeidet for en sjef de helst hadde sett ble skiftet ut.

Klimaet internt i Branns garderobe er forsuret også på andre måter. En stor del av spillerne har sett seg lei på at enkelte stadig vekk ser ut til å peke på andre når nye fallitter skal forklares. Etter Sandnes-kampen havnet Martin Pusic i ordentlig opphetede diskusjoner med flere andre, etter å ha uttrykt seg negativt om deres prestasjoner. Men saken er jo den at flere av spillerne ikke får ut det de er gode for, og selv går rundt med den oppfatning av at det skyldes treneren. Da hjelper det ikke at spillerne selv splittes i enda flere fraksjoner.

Delikat Sokolowski

Det har også oppstått en delikat situasjon rundt Tomasz Sokolowski. Midtbanespilleren sitter i spillerutvalget og er visekaptein. Han er også sønnen til assistenttrener Kazimierz Sokolowski. Sistnevnte ble ansatt i Brann lenge etter at sønnen var visekaptein, og sønnen har slik sett havnet i en skvis mellom trenerteamet og spillergruppen. Det er en situasjon som, høyst ufrivillig og uforskyldt, har satt lysluggen i en hel bråte interessekonflikter. Det er ikke videre forlokkende å hudflette trenerteamet med den ene trenerens sønn rundt evalueringsbordet.

Sportsadministrator Rolf-Magne Walstad sammenfattet spillernes konklusjoner etter evalueringen. Han uttalte etterpå at ingen varsellamper blinket. Walstad er ingen bløffmaker, så det er nok riktig. Men kan det tenkes at en spillergruppe med Mjelde-saken friskt i minne, under en evaluering de ikke knapt visste var en evaluering og med den ene trenerens sønn i sin midte valgte å moderere seg en smule?

Det er rimelig å anta at de evalueringene som nå foregår på Stadion i større grad vil få varsellampene til å blinke. Og ender det med at Rune Skarsfjord dager som trener tar slutt, så er det ikke spillergruppen som har felt ham. Noen av dem vil ikke, noen av dem tør ikke og de siste forholder seg ikke til problemstillingen.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde24193255213460
2Bodø/Glimt24136560312945
3Rosenborg24128453351844
4Lillestrøm24135641281344
5Vålerenga24133846321442
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk