Meninger

Noen ord om hun som ikke er her

OVER TIL PYEONGCHANG. Er den verste delen av Therese Johaugs straff over nå?

Therese Johaug under høringen. Hun har sett VM i Lahti på TV. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

  • Robert Veiåker Johansen
    Robert Veiåker Johansen

LAHTI: Langrennskvinnene er så drøye at det er vrient å finne de rette ordene. Seks av seks gull. Og for å gni prestasjonen skikkelig inn: Fire norske damer på rekke og rad på de fire første plassene i den hypnotiserende spennende tremila.

Mange konkurrenter er nok glade for at det er slutt for denne gang. Mon tro om ikke Therese Johaug også er det.

Les også

Bjørgens valg forbauset svensk ekspert. Så ga hun svar på tiltale.

Aftenpostens Robert Veiåker Johansen. Foto: Anette Karlsen / e-mail

Som skapt for henne

Fra sin ensomme tilværelse som dopingutestengt skiløper har hun riktig nok sendt lykkønskninger og gratulasjoner østover den siste drøye uken, men det må ha vært tungt å følge verdensmesterskapet. På en måte er den verste delen av straffen hennes – å bli nektet start i VM – over nå. Det vil bli enklere for henne å skimte lys i denne tunnelen hun befinner seg i.

Norge tok de fire øverste plassene i 30-kilometeren. F.v. Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Heidi Weng, Marit Bjørgen og Ragnhild Haga. Foto: Olav Olsen

Samtidig får hun en svært spennende tirsdag: Da skal Det internasjonale skiforbundet (FIS) fortelle om det anker straffen hennes – 13 måneders utestengelse – eller ikke.

Johaug vet at Lahti kunne ha blitt hennes mesterskap. Hun hadde vært medaljekandidat på fire øvelser. Om noen kunne hindret Marit Bjørgen å havne øverst på resultatlisten ufattelige fire ganger, så er det Therese Johaug.

I lørdagens 30-kilometer, for eksempel. Hun vant distansen i Oslo i 2011 og Falun i 2015. Rennet ble en 68 minutter lang reklamefest for kvinnelangrenn. Sol, dramatikk, stavbrekk, raske spor og 984 høydemeter hun ville ha elsket å klatre med den lette kroppen sin.

I stedet fikk hun se et renn med en utvikling få hadde sett for seg. Hele ti løpere fra seks forskjellige nasjoner holdt tempoet. Favoritten Marit Bjørgen var hele tiden med, men klarte ikke å stikke fra. Først et par kilometer før mål åpnet det seg opp. Tapre Charlotte Kalla brakk staven (svenskene ga Heidi Weng skylden) omtrent samtidig som tempoet ble økt litt i tet. Plutselig hadde de fire norske kvinnene revet seg løs, og derfra og inn ble det et «norsk mesterskap»-oppgjør.

Les også

Tårevåte Bjørgens beskjed til Johaug etter gullet

Tre norske på pallen på tremila. Foto: Olav Olsen

Det hadde trolig blitt enda mer «NM» om Johaug hadde fått bruke friplassen sin fra Falun-VM og deltatt som Norges femte løper.

En salve, liksom

Det er en scene i det TV 2-sendte følgeportrettet «Dommen» som beskriver situasjonen hun befinner seg i. Hun har nettopp fått vite om utestengelsen, og gråter lenge før hun utbryter: «Jeg er så møkk lei. Ei salve på leppa, liksom!»

Hvordan både hun og den erfarne landslagslegen Fredrik Bendiksen kunne unngå å se «DOPING»-merket på salveesken hadde hun ikke noe godt svar på.

Mange sliter likevel med å forstå at salvebruken kunne få så enorme konsekvenser. For fire dager siden skrev advokaten Jens Chr. Hauge i en kronikk i Aftenposten: «Johaug-saken er egentlig en ikke-sak, man klarer ikke å skjelne mellom doping og sårsalve».

Marit Bjørgen snur seg og ser på sølvduellen. Foto: Richard Sagen

Inntil dopingreglementet forandres, får han finne seg i at det er slik.

  • «Dommen over Therese Johaug er vel så mye en dom over idrettens selvdømmesystem», skriver Jens Chr. Hauge i denne kronikken.

Det må Johaug også. Slik det ser ut nå, er hun tilbake til OL i Pyeongchang neste år. Hun kan også begynne å trene sammen med lagvenninnene hun savner så sårt noen uker før perioden med utestengelse er over, 19. november.

De får en ekstremt innbitt Johaug tilbake. Det er fascinerende å se henne i «Dommen» når hun begynner å snakke om seg selv i tredjeperson: «Den saken her, den skal ikke knekke Therese Johaug. Hun skal tilbake!»

Therese Johaug var tittelforsvarer på distansen som gikk lørdag. Dette er fra Falun i 2015 der hun vant tremila i klassisk stil. Foto: Martin Slottemo Lyngstad

Don’t play that game

Denne journalisten gjorde tidligere i mesterskapet et forsøk på å prate om den utestengte norske løperen med Sarah Lewis, generalsekretæren i FIS. Da ble hun sur. «Don’t play that game», sa hun og gikk uten å si ha det.

FIS er heller ikke så verst på spilling. Da Dagbladet intervjuet forbundets president Gian Franco Kasper kort tid etter at nyheten sprakk i oktober i fjor, sa han oppsiktsvekkende ting: «Normalt, om hun er skyldig, er det helt klart at hun burde få fire år. Det er det ikke noe spørsmål om.»

Han sa også: «Hvis de (Norge, vår anm.) frikjenner den stakkars jenta uten diskusjon, så vil vi selvfølgelig ta affære. FIS eller WADA kan anke, og det må vi gjøre om det ikke skjer noe eller om det som gjøres ikke er nok.»

Om 13 måneder er «nok», får den lille delen av verden som har skiinteresse vite tirsdag 7. mars. I mellomtiden får Therese Johaug trøste seg med at mesterskapet hun hadde gledet seg til å lenge er over.

Les mer om

  1. Therese Johaug
  2. Marit Bjørgen
  3. FIS
  4. Doping
  5. Johaug-saken