Meninger

Når 13. plass er en bragd

KOMMENTAR: For en måned siden så Tromsø ut som et nedrykkslag. Nå har de seks poeng å gå på ned til kvalifiseringsplass. Imponerende, skriver Ola Bernhus.

Kontrastene i nedrykksstriden er store. Her jubler Thomas Lehne Olsen for mål, mens Sogndal-spillerne fortviler. Blom, Christian / NTB scanpix

 • Ola Bernhus
  Kommentator, Aftenposten

Sogndal-Tromsø 0–2

For tredje helg på rad var beskjeden fra redaksjonen: skriv om nedrykket.

Slik er denne sesongen, som ikke vil fremstå som minneverdig når vi skal se tilbake på den. Rosenborg var en tydelig vinner ganske tidlig, selv om det er gjort et nummer av at de måtte vente til denne helgen med å feire.

Medaljestrid er ikke alltid det mest pirrende, og kamp om europaplasser er heller ikke det som gir de store forventninger, det er så lenge til. Nei, det er nedrykk som gjelder – spennende år etter år, i år også.

Det artigste for oss som ser dette utenfra, er hvordan marginale situasjoner får stemningen til å endres fra minutt til minutt. Kampen mellom Sogndal og Tromsø var en nedrykkskamp vi gjerne husker noen dager.

Sjanser, tilfeldigheter, rot og ferdigheter i en typisk norsk miks ga god underholdning.

Les også

TIL vant viktig bunnkamp - og brøt 16 år gammel forbannelse

Ola Bernhus - kommentator i Aftenposten. Dons Signe / Rekaa Tone

Det kan kalles redning

Noen eksempler. En trippelsjanse til Sogndal – der Bendik Bye skjøt i tverrliggeren fra en snau meter og TIL-keeper Gudmund Kongshavn gjorde redningen som han vil få høre om nesten av livet – ga ikke uttelling.

Sogndal-mål, og de to kunne ligget likt på tabellen. I stedet ledet TIL like etter med seks poeng. I motsetning til Sogndal var de presise i avslutningen og fikk ledelse ved Thomas Lehne Olsen.

Og da Sogndal fikk ballen i mål like før pause, fikk de frispark imot seg av dommer Tore Hansen. Han var som vanlig god, men her ville nok de fleste dommerne latt spillet gå og åpnet for Sogndal-mål.

Sogndal hadde mange sjanser utover i kampen også, størst da Kjetil Wæhler fikk muligheten fra fire meter i andre omgang, headet han i tverrliggeren.

Summen av kampen var at Sogndal hadde alle muligheter, men forspilte dem. Tromsø gjorde det motsatte, for eksempel da Mikael Ingebrigtsen fikk en sjanse etter corner og ordnet 2–0.

Tromsø grep sine sjanser, og de hadde banens avgjørende spiller i keeper Gudmund Kongshavn.

Les også

Sjelden Viking-seier etter uvanlig snuoperasjon

Hårfine avgjørelser

Det som ofte glemmes når jevne kamper avgjøres, er dommernes betydning. De er ingen objektiv gjenstand ute blant spillerne, de er der med sanser, tvil og antagelser, ofte mer avgjørende enn noe annet.

Ikke fordi de ikke er flinke (tvert imot, de er ofte forbløffende skarpsynte når vi tenker på hvor vanskelig oppgave de har), men fordi en fotballkamp er full av situasjoner der dommerne kan velge det ene eller det andre. Og avgjøre kamper, selv om det er det siste de ønsker.

Sogndals publikum mente at dommeren i denne kampen lot Tromsø få fordel i flere situasjoner der det burde vært pekt motsatt vei.

Publikum hadde litt rett, men spillerne var heller ikke gode nok. Så da ble det seks poeng mellom lagene likevel.

To igjen

Tromsø hjalp ikke bare seg selv, de hjalp også Kristiansund og Lillestrøm. Nå er det Sogndal og Aalesund som skal vakle rundt nedrykksstreken, der gevinsten er en kvalifisering for å overleve.

De to har disse kampene igjen.

SOGNDAL. Stabæk borte, Vålerenga hjemme.

AALESUND. Sarpsborg borte, Strømsgodset hjemme

Det er ikke greit for noen av dem, kanskje verst for Aalesund, som også må hente inn to poeng.

Les mer om

 1. Tromsø
 2. Sogndal
 3. Eliteserien
 4. Fotball
 5. Norsk fotball

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Nå er han TILs toppscorer: – Tar heller seks poeng enn to mål til

 2. FOTBALL

  TIL vant viktig bunnkamp - og brøt 16 år gammel forbannelse

 3. FOTBALL

  Supporterprotesten avblåst da Lillestrøm tok viktig seier

 4. FOTBALL

  TIL-spiller ferdig i klubben

 5. FOTBALL

  Aalesund nærmer seg nedrykksplass etter nytt tap – har ikke vunnet siden juni

 6. FOTBALL

  Nå har Henning Berg fått Stabæk ut av nedrykksplassene