Meninger

Vår nye sjef har allerede mistet sin troverdighet

Kjetil Kroksæter fyrer løs mot NFF og Høgmo.

  • Kjetil Kroksæter

SLOVENIA — NORGE 3-0

KOMMENTAR : Per-Mathias Høgmo og ledelsen i NFF har gjort seg til latter. Nå trenger Norge en fotballeder som kan stikke fingeren i jorda.

Alt ble feil. Det hastige og uverdige byttet av landslagssjef kastet ikke noe av seg. Per-Mathias Høgmos fikk sin pompøse retorikk om ballkontroll, backer i mellomrom og nyskapende fotball midt i fleisen. En middels europeisk fotballnasjon brukte et kvarter på å avsløre at keiseren mangler klær.

La ned forsvaret

Vi så fint lite av det Høgmo lovet oss på forhånd før Slovenia hadde gjort seg ferdig og la seg i hvilemodus for å lokke Norge frem og kontre inn det tredje målet. Og selv da vi fikk låne ballen, var det noe ubehjelpelig og ufarlig over det norske angrepsspillet.

Jeg laster ikke Per-Mathias Høgmo for at han tapte denne kampen. Selv ikke José Mourinho ville vunnet med dette mannskapet, men han ville hatt klokskap nok til å skjønne at man må starte med å få orden på forsvarsspillet. Det forbauser meg at Høgmo gjøv løs på et ambisiøst angrepsspill, i stedet for å investere tiden i det som er hans sterke side som fotballtrener; forsvarsorganisering.

Fredsprisen ble delt ut tidligere på dagen. Det var ingen grunn for Høgmo å legge ned forsvaret.

Mistet troverdighet

Vår nye landslagssjef har allerede mistet sin troverdighet. Uttalelsene i forkant vitner om at Høgmo ikke har et realistisk syn på hvor norsk fotball ligger i det internasjonale bildet. Han hadde kanskje en naiv tro på at han kunne kompensere for manglende ferdigheter med optimisme og entusiasme. Det varte i fem minutter, før motstanderen viste hvor landet ligger. Slovenia var bedre med ballen, overlegen i tempo og bevegelse og spilte oss ut etter alle kunstens regler.

Vi trenger ikke flere store ord og akademiske vendinger nå. Det vi trenger er en mer ydmyk fotballpresident og generalsekretær som viser tegn på sunn dømmekraft, vi trenger en landslagssjef som stikker fingeren i jorda og en toppfotballsjef som går ut og nullstiller alt dette våset som kommer fra kontorene på Ullevaal.

Vås

Men våset fortsatte i pausen, der Tor Ole Skullerud sto frem og sa seg fornøyd med spillet den siste halvtimen. Mangelen på selvinnsikt er i ferd med å bli norsk fotballs største problem. Det finnes ingen tegn som tyder på at Norge har noe som helst i et VM-sluttspill å gjøre. Resultatene i norsk klubbfotball er rett og slett elendige, landslaget har vært holdt på kunstig høyt nivå av en utskjelt landslagssjef. Denne selvtilfredse nasjonen produserer ikke en eneste spiller som er interessant for en europeisk toppklubb.

Og den nye kunstgressgenerasjonen som vi har så store forventninger til, tapte 1–3 for Aserbajdsjan. Vi er muligens nærmere Aserbajdsjan enn Brasil om dagen.

Per Mathias Høgmo er flink til å skape visjoner og starte prosjekter. Og han er både utviklingsorientert og innovativ av legning. Jeg skulle ønske at han laget en langsiktig visjon som går ut på at vi skal bygge over tid og skape et løft i et tiårsperspektiv.

Ikke best på noe

Det kan være på tide med et nasjonalt skippertak som starter i barnefotballen. Norge er ikke best i verden på noe lenger. Ikke engang på treningskultur og holdninger.

Hvis vi ikke starter med slike grunnleggende faktorer, hjelper det ikke hvilken landslagssjef vi ansetter.

Per-Mathias Høgmo har satt seg på en uriaspost. Når det omsider går opp for ham, er jeg redd han hopper over til en annen jobb.

PS ! Så gjenstår det å se om selvgodheten i Norges Fotballforbund er så stor at de fortsetter å true TV 2 med advokater for å få flyttet den betydningsløse kampen mot Island fra Zebra til hovedkanalen.

Les mer om

  1. Fotball
  2. Kommentar
  3. Herrelandslaget fotball