Meninger

Jeg skjønner godt at du er forbannet

KOMMENTAR: Det går mot åpning av herrefotballen, mens damene må vente. Det er problematisk.

Reagerer: Rosenborg-profil Marit Clausen mener fotballåpningen kan bidra til å øke forskjellene mellom menn og kvinner i norsk fotball. CHRISTINE SCHEFTE

 • Birger Løfaldli
  Adresseavisen

Det er ikke lenge siden kvinnenes europamesterskap i fotball ble flyttet fra neste sommer til 2022. Årsaken var at fotball-EM for herrer, som egentlig skulle arrangeres i sommer, ble utsatt i ett år. I tillegg er Tokyo-OL flyttet til 2021.

Dermed måtte noe skyves ut. Det ble kvinnefotballen. Uefa argumenterer med at kvinne-EM i 2022 vil gjøre mesterskapet til hovedturneringen i 2022 og at den dermed får den oppmerksomheten EM fortjener. Det er nok tilfelle, da det i 2021 hoper seg opp med mesterskap.

Samtidig er det et faktum at kvinnefotballen nok en gang må vike plass. Herrene prioriteres.

Ikke klar: Marit Clausen og Rosenborgs kvinnelag er ikke klar til å åpne seriespillet 15. juni. CHRISTINE SCHEFTE

Nå er likestillingsperspektivet aktuelt igjen, i forbindelse med gjenåpningen av fotballen etter koronakrisen. Torsdag kommer svaret, og sannsynligheten er stor for at eliteserieklubbene, altså de beste lagene i norsk herrefotball, får starte med ordinær trening. Mye tyder på at serien kan åpnes 15. juni. Klubbene er innstilt på å følge et strengt smittevernregime for at dette skal være mulig å gjennomføre.

 • BAKGRUNN: På vei ut av krisa føler RBK-profilen seg forskjellsbehandlet

De samme kravene, som er temmelig drastiske, er imidlertid problematisk å gjennomføre for toppfotballen på kvinnesiden, hvor mange av spillerne har deltidsjobber eller studier. Da blir det eksempelvis vanskelig å følge karantenebestemmelsene.

Daglig leder i Toppfotball Kvinner, Hege Jørgensen, medgir at de beste kvinnefotballklubbene trenger mer tid.

Trenger tid: Hege Jørgensen, daglig leder i Toppfotball Kvinner. NTB SCANPIX

– Toppserien er semiprofesjonell. Dette medfører ekstra utfordringer rundt karantenebestemmelser. Det vil videre kreve økonomisk kompensasjon og bedre tilrettelegging, forklarer hun.

Marit Clausen, en av de største profilene i Rosenborgs ferske kvinnelag, er forbannet. Det er ikke vanskelig å forstå henne. Hun mener det som kan være i ferd med å skje understreker de ulike ressursene i herre- og damefotballen.

– Igjen ser vi forskjellen på herrer og damer. Og varer denne koronapausen lenge nok, risikerer vi å miste spillere. Synd at det skal være slik, sier hun til Adresseavisen.

Kulturminister Abid Raja ser problemet og utfordrer sponsorer og Norges Fotballforbund (NFF) på likestilling.

Ser utfordringen: Fotballpresident Terje Svendsen har foreløpig ingen konkrete løsninger. Til høyre idrettspresident Berit Kjøll. NTB SCANPIX

– Vi må komme dit, som et likestilt land, at kvinnefotballen ikke står under herrefotballen, uttalte han til VG tirsdag.

Også fotballpresident Terje Svendsen innser utfordringen. Han sier NFF vil bidra for at også kvinnefotballen kan opp og gå igjen, men at det per i dag ikke finnes konkrete løsninger.

Økonomiske bidrag er en mulighet. Å vente med åpningen av all fotball, til også kvinnene kan innfri smittevernkravene, er et annet.

Slik verden er i dag er det enklest å åpne Eliteserien for herrer først, før noe annet. Klubbene i Eliteserien har størst ressurser og spillerne har mulighet til å følge smittevernkravene.

Men bidrar en slik løsning til å føre fotballverdenen i rett retning?

Neppe.

– I verste fall kan dette også gjøre forskjellene enda større, sier Marit Clausen.

Da landets ledere tirsdag fortalte at målet er å åpne Norge før sommeren, forklarte KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad at første prioritet er å gi lettelser for barn og ungdom, at prioritet to er lettelser for arbeidsliv, og prioritet tre er øvrige aktiviteter.

Mot gjenåpning: Kulturminister Abid Raja (til venstre), sammen med fotballpresident Terje Svendsen og idrettspresident Berit Kjøll. NTB SCANPIX

Ett argument for å åpne Eliteserien først er at dette handler om arbeidsliv, ettersom det er toppfotballen på herresiden som først og fremst er helprofesjonell. Verdien av å få i gang norsk fotball, som engasjerer svært mange i vårt land, skal ikke undervurderes. Det er god sosialmedisin i en ellers tung tid.

Men samtidig:

Bidrar et frislipp kun for de beste mannlige utøverne til økt avstand fra toppen til grasrota, på samme måte som det kan øke forskjellene mellom menn og kvinner i fotballen? Har fotballederne sett grundig nok på økonomiske bidrag slik at også kvinnefotballen kan ivareta smittevernet, som kunne ha gjort det mulig for Rosenborgs kvinne- og herrelag å åpne serien samtidig?

Det er nødvendig med en gradvis åpning av samfunnet. Selv om toppfotballen for herrer er best i stand til å starte først, er dette spørsmålet betimelig:

Er det riktig at de gjør det?

Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli. GLEN MUSK

Likestilling er enkelt å prate om i festtaler. I gode tider er det nødvendigvis heller ikke så vanskelig å gjennomføre.

Nå er vi inne i en krise, og da får vi et signal om hva som betyr mest.

Slik det ser ut nå, er det herrefotballen.

Nok en gang.

Les mer om

 1. Hege Jørgensen
 2. Norsk fotball
 3. Fotball
 4. Kjell Ingolf Ropstad
 5. Norges Fotballforbund (NFF)
 6. Abid Raja
 7. Birger Løfaldli

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  NFF med klar beskjed til Uefa: – Vil sende et kraftfullt signal

 2. FOTBALL

  På vei ut av krisa føler RBK-profilen seg forskjellsbehandlet. Det gjør henne forbannet

 3. FOTBALL

  Åpner for mer kontakt i idretten – gir unntak fra énmetersregelen

 4. FOTBALL

  Anonymt brev om homofili gjør norsk landslagsprofil trist: – Vanskelig å skjønne hvorfor det er sånn

 5. FOTBALL

  Hegerberg kommer med advarsel til kvinnefotballen. Nå får hun støtte av norsk fotballtopp.

 6. FOTBALL

  Breddefotballen fikk nei fra myndighetene: – Uforståelig, sier fotballpresidenten