Meninger

Stokke-bloggen: Vanskelig å være stor

Pellegrini tryllet med småklubber i Champions League. Med Manchester City er det verre.

HOVEDOPPGAVE: Manuel Pellegrinis største oppgave som Manchester City-manager er å erobre Europa.
  • Roar Stokke

Ikke mange managere har den naturlige autoriteten til å lede de store profilene i de store klubbene. I dagens internasjonale fotball er det vel kun Jose Mourinho, Carlo Ancelotti og Pep Guardiola som har bevist at de kan dette kunststykket av godt lederskap.

Mange fotballspillere opplever en kraftig tørke i utviklingen, straks de går fra å være en stor stjerne i en mindre klubb, til en av mange stjerner i en stor klubb. Eksemplene på det er mange, og utfordringen er å skulle dele oppmerksomheten med flere gode spillere, få en mindre sentral rolle og kanskje også mindre spilletid. Det krever ofte en mental styrke og en sterk indre drivkraft å takle dette, men historien viser at mange ikke takler det særlig godt. Da er ofte kort vei til et klubbskifte eller en retur til klubben man kom fra.

BLOGGER OG KOMMENTATOR: Roar Stokke.

Hvordan Manchester Citys manager Manuel Pellegrini opplever situasjonen i Manchester City vet han bare selv, men sett fra utsiden, så er ikke dette noen enkel jobb for den rutinerte ringreven med den grå hårmanken.Chileneren Pellegrini tryllet med spanske Villarreal og Malaga i Champions League, og førte begge klubbene, against all odds, til semifinaler i verdens største klubbturnering. Begge klubbene ble såkalte «big club killers» hvor taktisk klokskap, en intensiv spillestil og fantastiske kollektiv gjorde dem vonde å spille mot. For alle og enhver.

Hovedoppgaven til Pellegrini: Europa

Dette var hovedgrunnen til at Pellegrini ble hentet til den blå delen av Manchester, for å erobre Fotball-Europa. Så langt har de ikke engang vært i nærheten. Og de står igjen i fare for å ryke ut i gruppespillet. Og det er ikke det eierskapet har investert over 6 milliarder kroner for å oppleve.

De to største forskjellene fra Villarreal, via Malaga til Manchester er kravet til resultater, og til underholdning. I de to spanske klubbene slo de nedenfra og opp, det var små forventninger og krav til resultater. I Manchester er kravet å vinne Champions League, og underholde. En fryktelig vanskelig oppgave for en klubb som ikke har dette i kulturen. Det er ikke så lenge siden City var i engelsk andredivisjon.

Mange supportere mener at Pellegrini ikke evner å få det beste ut av spillerne sine denne sesongen, og at taktikken med den samme åpne og offensive fotballen som i Premier League, blir avkledd og avslørt i Europa. Tabellen viser at de foreløpig har rett.

Blir det en seierherre i kampen mellom CSKA Moskva og Roma så MÅ City slå uhyre sterke Bayern München på hjemmebane. Og uten Yaya Toure og Fernandinho blir oppgaven mot turneringsfavoritten fra Tyskland større en stor.

Ikke favoritter

Det er nå Manuel Pellegrini skal, og bør vise, at han har motivasjons— og lederegenskaper god nok, for en klubb med slike ambisjoner som dagens arbeidsgiver har.

Og foran kampen mot Bayern i kveld er ikke City favoritter, selv ikke på Etihad.

Kanskje kan Pellegrini bruke det for alt det er verdt?

Det har han tidligere bevist at han behersker. Og det må han igjen gjøre.

Sportslig hilsen Roar

  • Manchester City-Bayern München ser du i kveld klokken 20:45 på Viasat Fotball.

Les mer om

  1. Fotball
  2. Sportsblogger
  3. Roar Stokke
  4. Manuel Pellegrini
  5. Champions League
  6. Manchester City
  7. Bayern München