Meninger

Simos verste mareritt kan skje

KOMMENTAR: Gjermund Åsen spiller høyst sannsynlig for en annen klubb enn TIL når sesongen starter i mars. Norske, danske og polske klubber er mulige destinasjoner for trønderen.

Gjermund Åsen har ofte svart for gode prestasjoner gjennom 2018. TILs resultater har det ofte stått verre til med.
  • Rune Robertsen
    iTromsø

En merkelig sesong for Tromsø Idrettslag ble avsluttet lørdag kveld. Før sesongen ville sikkert mange sagt seg tilfredse med en tiendeplass på eliteserietabellen. Våren ga TIL-håp om både topp seks og medalje. Bølgen «Gutan» fløt på fra i fjor høst virket til å fortsette inn i himmelen.

I slutten av april lå TIL helt i toppen, og anført av en Gjermund Åsen i fantastisk form kom poengene raskt inn på konto. Så ble Åsen skadet, og både spillet og resultatene begynte å halte. Verken Åsen eller TIL ble helt den samme etter at han kom tilbake i høst, og 11 tap på 15 kamper sto til stryk.

Rune Robertsen, sportsredaktør i iTromsø.

Den svært profilerte trønderen ankom Tromsø fra Ranheim som en relativt ukjent spiller foran 2015-sesongen. Kjøpesummen var ikke voldsom. Bare noen hundre tusen kroner. Åpenbart TILs beste kjøp de siste årene. Best på iTromsøs spillerbørs i 2016, 2017 og 2018 forteller alt om hvor viktig han har vært.

Da jeg møtte Åsen i pressesonen på Alfheim en halvtime etter kampslutt lørdag, virket han tydelig preget av stunden. Tapet var nå én sak, men 27-åringen fra Heimdal et par mil sør for Trondheim var opptatt av å samle og hylle alle spillerne som er på utgående kontrakt.

Les også

  1. Børsen: «Sørger for at TIL ikke ryker på et styggere tap»

  2. Forbannet Gamst snakket ut med Valakari etter vrakingen

– Det er mange tunge personligheter og navn som er på vei ut av klubben, og vi må alle i kveld vise at vi setter pris på dem, sa Åsen.

Også på banen har Åsen vært den som har gitt. Faktisk har han gitt lagkameratene flere målgivende enn noen andre i Eliteserien i 2018, og det på tross av at han bare har spilt 21 kamper fra start grunnet skader.

Slikt blir lagt merke til, og vel vitende om Tromsø Idrettslags meget skrale økonomi taler det meste for at Åsen forsvinner i vinter selv om han har ett år igjen av kontrakten. I en verden der norske klubber ofte overvurderer verdien av sine egne spillere, kan TIL i det minste få noe igjen for en karakter som har gitt et par av sine beste år i karrieren.

iTromsø er kjent med at det per i dag ikke foreligger noen tilbud, men at tre klubber i tre forskjellige land er mest interessert. Danske Horsens, polske Arka Gdynia og norske Brann er de som ligger fremst i løypa. Og blir det ikke disse vil andre klubber komme på banen, da TIL er innstilt på å selge han om rett bud foreligger.

Hva salgssummen til slutt ender på bestemmer selvsagt TIL, men etter det iTromsø er kjent med skal det mye til for at summen overstiger halvannen million kroner. Jeg spurte Åsen lørdag om det fristet å spille sammen med bestekompisene Kristoffer Løkberg og Christian Rismark Eggen i Bergen.

– Selvfølgelig er Løkberg og Eggen to av mine bedre venner, men samtidig synes jeg det er veldig spennende det vi gjør i Tromsø, sa Åsen.

At attraktive spillere som Åsen blir hentet av større klubber er selvsagt leit for supporterne. Samtidig er det en del av fotballen. Men akkurat Gjermund Åsen er en ekstraordinær spiller med ekstrem drivkraft både på gressmatta og i garderoben. Senest lørdag hadde han på egenhånd ordnet 25 T-skjorter for å hylle Tom Høgli i hans siste kamp.

TIL har fra før visst at de må både på stopper- og spissjakt i vinter. En utfordrende, men løsbar, jobb om de rette vurderingene tas.

Å finne en erstatter for Åsen er langt verre. TIL har en rekke spennende offensive spillere i stallen per i dag. Daniel Berntsen, Kent-Are Antonsen, Mikael Norø Ingebrigtsen, Runar Espejord, Robert Taylor og Sigurd Grønli, for å nevne noen, har alle et bra potensial.

Men de trenger en ledertype og en som går foran på veien mot å bli enda bedre. Denne sesongen var det ofte Gjermund Åsen. Han var den som dro lagkameratene i gang gjennom å hente ballen på egen halvdel, og spille de andre «Gutan» god. I noen av kampene før Åsens skade var det som om han nesten gjorde som han ville.

For de midlene TIL har tilgjengelig er det tilnærmet umulig å finne en spiller som kan gå direkte inn og påvirke laget på samme måte som Åsen. Da må klubben velge mellom å stole på at profiler som allerede er i laget kan ta noen steg opp, og samtidig forsterke laget med en annerledes type enn Åsen. Eller ta den utfordrende oppgaven med å finne en «ny Åsen». Alt dette vet både hovedtrener Simo Valakari og sportssjef Svein-Morten Johansen veldig godt.

Jeg tror stort sett Valakari sover godt om natta, selv etter en høstsesong alle i Tromsø vil glemme raskest mulig. Om noe skal holde gi han mareritt i vinter er det tanken på hvordan TIL skal erstatte Gjermund Åsen. TIL-treneren brukte tross alt mye av tiden sin i fjor høst på å overbevise Åsen om å bli videre i klubben.

Valakaris jobb med å snakke om titler og europacup blir ikke enklere av at hans største stjerne, og ryggraden i laget, er på vei ut portene på Alfheim.

Men så har også Valakari tryllet med TIL før. Kan han klare det også uten sin beste spiller?

Les mer om

  1. Tromsø IL
  2. Rune Robertsen