Meninger

TIL tåler ikke medgang

KOMMENTAR: Vi har sett det så mange ganger før. Et TIL-lag som svikter når forventningene har bygd seg opp.

NEDTUR: TIL tapte 0–3 hjemme mot Stabæk søndag.
 • Rune Robertsen
  iTromsø

ALFHEIM: Klokken 18.46 søndag hadde TIL spilt en omgang mot Stabæk. På tavla sto det 0-3, og jeg så en rekke tilskuere som gikk hjem. De hadde sett nok.

En drøy time seinere var oppgjøret over, og resten av oss som var til stede kunne forlate stadion med samme stilling på tavla.

Da jeg gikk rundt banen for å komme til pressesonen i kjelleren til den gamle hovedtribunen, så jeg et titalls frivillige som på sin egen fritid ryddet arenaen for søppel. Et øyeblikk tenkte jeg at disse folkene skulle overlatt ryddingen til den gjengen som akkurat da satt i garderoben.

Les også

Tromsø med stortap på hjemmebane

Jeg vet ikke om et slikt grep ville fått spillerne til å prestere bedre neste gang. Men at TIL sliter med å levere når byen forventer det er det ingen tvil om.

Sju poeng på fire seriekamper før Stabæk kom på besøk var godkjent. Forrige gang TIL spilte på Alfheim ble dessuten Sogndal sendte hjem med 0–3 i sekken. Dermed var det ikke uhørt å forvente at laget skulle fortsette i samme stil. Klubben har selv gått høyt ut og snakket om at «Fort Alfheim» skal gjenerobres.

Les også

«Hvorfor spiller han ikke fast på TIL?»

Se høydepunktene fra TIL-Stabæk

I stedet for nok et steg fram, ble det to tilbake. Stabæk hadde tre muligheter før det var spilt fem minutter. Der vi med rette kunne anta at TIL kom til å ta styring fra start av, skjedde det stikk motsatte.

Av «Gutan» er det kun et fåtall spillere som har opplevd medgang som TIL-spiller. Morten Gamst Pedersen, Magnus Andersen og Hans Norbye har vært med på perioder der TIL har lyktes over tid. Resten har kun spilt i sesonger der man enten har vært i 1.-divisjon eller stått på stupet av nedrykk. Det har åpenbart en synlig effekt.

Når laget lykkes i en eller to kamper, virker det som om neste kamp tas for gitt. Vi kan gjerne kalle det Tromsø-syken, men hvor mange ganger har vi ikke sette dette før?

Spol tilbake til kvartfinalekampen mot Rosenborg i september. Da hadde Gutan lagt en sterk periode bak seg med tre strake seirer på Alfheim før de røk ut på straffespark mot Norges beste lag. Flere RBK-spillere sa i fullt alvor at TIL var et av de beste lagene de hadde spilt mot, i en sesong der trønderne var helt suverene og tok «The Double». De neste fire kampene endte så med tap, og sendte TIL rett ned i bunnstriden igjen.

Det er fem år siden TIL sist leverte over tid i Eliteserien. Derfor er trenerteamet, med Bård Flovik i spissen, nødt til å finne ut hvordan de skal få laget til å lære seg å tåle medgang. Slike brutale nedturer som mot Stabæk er nemlig med på å undergrave Floviks autoritet, og det lokker heller ikke flere på kamp.

TIL-treneren har rullert på mange spillere over de fem kampene som er spilt. Sentralt på midtbanen har Morten Gamst Pedersen hatt tre forskjellige partnere. På stopperplass har Simen Wangberg også hatt tre forskjellige medspillere.

Jeg tror viktigheten av å kunne etablere gode relasjoner mellom faste midtstoppere og faste midtbanespillere er noe som på lang vei kan hjelpe TIL å bli mer stabil.

Mot Stabæk hadde TIL etter pause en rekke muligheter til å score. Det får ikke Bård Flovik gjort noe med. Men det er han som har hovedansvaret for at TIL framstår uten en tydelig nok plan og rett tenningsnivå fra start når kampen avgjøres.

Vi har bare spilt fem runder, og tabellen er per i dag uvesentlig å se på. Husk at Bodø/Glimt ledet serien etter tre kamper i fjor. Vi husker alle hvordan det gikk med dem til slutt.

Mer urovekkende er det at TIL etter halvannet år under Flovik kun har vunnet ni av 23 eliteseriekamper på Alfheim. Fortsetter en slik statistikk videre i 2017 blir klubbledelsens mål om å bli blant de åtte beste i Eliteserien bare tomme ord. I hvert fall når man vet at TIL ikke akkurat har for vane å sope med seg poeng på bortebane heller.

Et synlig grep som ble gjort av TIL var å lage en Fanzone utenfor Alfheim i timene før kampstart som et ledd i å trekke flere tilskuere. Slike tiltak skal applauderes, og jeg så selv at det var bra med folk innom.

Like fullt kommer tromsøværingene for å se at laget presterer. Når "Gutan" ligger under 0–3 til pause, hjelper det til sjuende og sist lite hva som har blitt gjort utenfor banen.

Vi har lov å forvente langt mer enn hva de 90 minuttene mot Stabæk ga oss. Heldigvis for TIL kommer det raskt flere muligheter til å trene på å takle medgang gjennom å kapre trepoengere.

Men da må man skape en vinnerkultur som varer. Ikke bare viser seg i en kamp nå og da.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt28178354233159
2Molde28175665362956
3Viking2815675546951
4Lillestrøm2813694437745
5Rosenborg28128853391444
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Tromsø IL
 2. Eliteserien
 3. Hans Norbye
 4. Bård Flovik
 5. Morten Gamst Pedersen
 6. Tromsø
 7. Magnus Andersen