Meninger

Trondheim bør takke Asphjell

KOMMENTAR: Jorodd Asphjell kastet en brannfakkel da han frarådet Trondheim å søke om VM i 2021.

  • Kjetil Kroksæter

Utspillet var kanskje ikke det mest gjennomtenkte Asphjell har gjort i sin tid som stortingsrepresentant og visepresident i idrettsforbundet, men det ble et nyttig verktøy for VM-komiteen i Trondheim. Det var akkurat dette de trengte for å plassere skapet der det skal stå.

Vi trenger ikke være i tvil om at Asphjell vil ha VM til Trondheim. Og helst så snart som mulig. Han er en ihuga talsmann for idretten i denne regionen.

Når han taler som han gjør, så er det fordi han kjenner på klimaet der han oppholder seg i det daglige og lar seg påvirke av det. I idrettsforbundet og i det politiske miljøet rundt Stortinget er de ganske avslappet til VM i Trondheim. Der er Oslos OL-søknad alt overskyggende. Trondheims VM-søknad er en liten brikke i et stort spill.

KOMMENTATOR: Adresseavisens Kjetil Kroksæter.

Det finnes en leir blant OL-tilhengere som er redd for at en VM-søknad i 2021 skal forkludre OL-søknaden i 2022. Disse har skapt en stemning for å skyve Trondheims VM-søknad to år frem i tid. I det trønderske idrettspolitiske miljøet skapte Asphjells utspill sterke reaksjoner. Det summet kraftig under verdenscuprennet i Granåsen og teleselskapene tjente noen ekstra kroner på økt samtaletrafikk mellom Oslo og Trondheim.

Oppspillet ga VM-komiteen i Trondheim sjansen til å vise OL-kortet en gang til. Det er tilstrekkelig bare å nevne at deler av Trøndelagsbenkens OL-støtte henger tett sammen med et ja til Trondheims VM-søknad, så faller brikkene på plass. Uten stemmene fra Trøndelag, blir det i hvert fall ikke noen OL-søknad i denne omgang.

Det høres fint ut når idrettsledere fra andre landsdeler snakker varmt om Trøndelags betydning for norsk idrett og verdien av et nytt VM, men ikke alt dette er like oppriktig ment. Glem ikke at ski— og idrettsledelsens positive innstilling er presset frem med litt tvang.

Vi skal ikke se bort fra at det var nyttig å få satt eventuelle oppviglere på plass, en gang for alle.

For Trondheim kommune er det viktig å få et ja i denne omgang, fordi man ønsker å komme i gang med oppgraderingen av anleggene så snart som mulig. Det vil mange ha glede av.

Om Trondheim får VM i 2021 er heller tvilsomt. Kommer det en søker fra det amerikanske kontinent på banen, er sjansen liten. Og uansett er det lite trolig at FIS vil legge tre av de fire kommende VM til Norden.

Men at Trondheim vil få VM i perioden 2021, 2023 eller 2025 er nesten bankers.

Les også

  1. Mener Asphjell skader Trondheims VM-sjanser

  2. Kommunaldirektøren: - Dette kom som en bombe

  3. Tviler på VM i Trondheim før 2025

Les mer om

  1. Fotball
  2. Sportsblogger