Meninger

«Liverpool burde være vant til ikke å løfte pokaler. Men de blir det aldri»

Brendan Rodgers ble innhentet av storklubbens fortid, skriver Lars Tjærnås.

Her ser Brendan Rodgers ut mot banen på Goodison Park søndag. Nord-irens siste kamp som Liverpool-sjef ble 1-1-oppgjøret mot Everton.
  • Lars Tjærnås
    Fotballekspert

De syv managerne som har hatt ansvaret i tiden siden Premier League ble opprettet har ikke vunnet ligaen med Liverpool. De syv managerne før den tid vant den totalt 13 ganger. Det betyr to ting.

De burde være vant til ikke å løfte pokaler.

Og: Det blir de aldri.

Fotballekspert Lars Tjærnås.

Som manager i Liverpool blir du alltid målt mot historien. Alltid. Den forteller om en lang periode der klubben ikke bare var best i landet, men også best i verden.Det er ikke hovedårsaken til at Rogers ble sparket, men det er en del av det. Resultatene han oppnådde hadde vært akseptable hos det store flertallet av klubber i PL, men ikke hos en klubb som — selvsagt - har ambisjoner om å finne tilbake til en stolt fortid.

Fikk du med deg dette? Nye detaljer om Rodgers-sparkingen: - Fikk beskjeden på telefon.

Dit så det en stund ut som de kunne komme med Rodgers som sjef. Det varte ikke lenge.

Det startet heller ikke oppløftende. Syvendeplass den første sesongen er ikke godkjent, og avstanden til Manchester United på toppen var 28 poeng, et "verdenshav".

Derfor var neste sesong så uventet og så oppløftende. De to fattige poengene fra å vinne, det ufattelig bitre hjemmetapet mot Chelsea der Steven Gerrard "snublet vekk pokalen" var likevel løftene om en ny tid-en ærerik tid.

Derfor var det fjorårssesongen som beseglet Rodgers'skjebne. Det var sesongen der de rykket tilbake til start. Sjetteplass, og denne gang 25 poeng opp til vinneren var akkurat det som ikke måtte skje. To seiere på de siste ni kampene var et signal om resignasjon, om å miste stoltheten, om å miste troen på prosjektet.

Derfor var det mange som forventet skifte av sjef i sommer. Når han nå er sparket er det all grunn til å stille spørsmål ved hvorfor det ikke skjedde.

Les hva Brendan Rodgers sa etter Everton-kampen: — Spillerne viste hva de synes om meg.

Åpningen av denne sesongen har på mange måter vært en fortsettelse av den forrige. Statistikk kan brukes til mye. De som vil forsvare Rodgers kan peke på kun to tap på åtte kamper. Det blir for enkelt.

Tre seiere på åtte kamper, og kun åtte scoringer er ikke godt nok for Liverpool. Så enkelt. Ta med at de to kampene i Europa League har gitt null seiere og at de slet mot "dvergen" Carlisle i Ligacupen.

Du skifter aldri manager fordi resultatene er for svake - alene. Du skifter manager fordi resultatene er for svake, og fordi du ikke har tro på at det skal bli bedre.

Et Liverpool-øyeblikk Brendan Rodgers trolig vil minnes med glede. Manageren omfavner Raheem Sterling etter sistnevntes scoring mot Norwich i 2014. 3-2-seieren gjorde at Liverpool beholdt ledelsen i Premier League.

122 kamper, 63 vunnet, 30 uavgjorte og 29 tap. Det er tallene for Rodgers periode i Premier League. Godt nok mange steder, ikke godt nok for å skape den troen.Har han skyld og ansvar alene? Selvsagt ikke.

Mange vil peke på den mye diskuterte "transferkomiteen" i klubben, en slag overlevning fra det gammeldagse "uttakskomiteen, som fjerner noe av ansvaret fra manageren når spillere hentes. En ting er uansett sikkert: For mange av kjøpene i hans periode har ikke vært "verdi for penger".

En annen viktig årsak kan imidlertid manageren ikke løpe fra. Det har i lange perioder vært vanskelig å se en rød tråd, en identitet som har fått lov å feste seg.

Brendan Rodgers er ikke første mann ut. Allerede søndag formiddag ble sesongens første trener-exit i Premier League et faktum.

Han kom inn med en klar ide om å spille en pasningsorientert og ballbesittende fotball. Han fikk imidlertid langt mer suksess da han dreide spillet til å gå raskere framover i den sesongen de nesten vant.

Etter det har det litt for ofte vært en slag bastardløsning, og litt for ofte et skifte av formasjoner og spilleprinsipper. Denne vinglingen kalles genialitet hos en pragmatisk manager når resultatene kommer, men ses på som rådvillhet og svakhet når de uteblir.

Det interessante er selvsagt hvem som kommer inn. At de har gjort dette uten å ha en erstatter tilnærmet klar nekter jeg å tro. I så fall er det en ualminnelig uklok strategi.

Det er særdeles attraktive managere ledig. Og Liverpool er fortsatt en attraktiv klubb. Men å tro at Jurgen Klopp eller Carlo Ancelotti kommer kun fordi klubben heter Liverpool og historien er som den er vil være naivt.

Så langt har vi nemlig ikke berørt den aller største utfordringen. Klubbens ambisjoner om å bli best må harmonere med virkemidlene. De må rett og slet legge enda mer penger i potten, konkurrere om å hente de beste spillerne. De bruker mye penger, men de konkurrerer mot noen som bruker enda mer. De henter nesten uten unntak spillere på "hylle to". Da blir resultatene...på hylle to.

Uansett hvem som kommer, han må komme med løfter om å få bygge sitt eget lag med tid og tålmodighet.

Får han ikke det blir han den åttende manageren på rad som ikke vinner ligaen.

Hekta på Premier League? Da anbefaler vi disse sakene:

  • Gerrard snakker ut: — Var på vei mot selvmordsvakt

Les mer om

  1. Fotball
  2. Kommentar