Når du er i ferd med å miste garderoben, er det bare én ting som gjelder

ANALYSE: To italienske trenerlegender har sagt noe treffende om den stormen som nå treffer Ole Gunnar Solskjær.

En manager må være en trygg veiviser. Så spørs det om Ole Gunnar Solskjær greier å snu trenden i lørdagens kamp mot Tottenham.
 • Lars Tjærnås
Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

Tottenham-Manchester United 0–3

«En sterk og trygg veiviser».

Det var ordene som lyste mot oss på tavlen under et UEFA-regissert trenerkurs for noen år siden. Anledningen var en spørreundersøkelse gjort i Europas beste ligaer. Et ganske stort utvalg spillere hadde svart med én setning hva de aller mest ønsket seg hos sin manager. Dette var essensen av mange ulike svar.

Det er når den trygge veiviseren mister retningssansen, han lever farlig.

Å være manager i en toppklubb skiller seg på enkelte punkter ikke vesentlig ut fra å lede et lag i breddefotballen. Uansett nivå er din aller viktigste jobb å selge ideer.

Spillerne ønsker seg nesten uten unntak tre ting fra sin trener eller manager:

 1. En relasjon som bygger på ærlighet.
 2. Klar retning på hva en vil som leder.
 3. Kunnskap om faget.

Den ukentlige dosen

Marcello Lippi, mannen som trente Italia til VM-tittel i 2006, sa en gang følgende: «Som manager må du alltid være forberedt på kriser, stort sett dukker de opp to ganger i uken».

For Ole Gunnar Solskjærs del bør den ukentlige dosen av kriser helst begrense seg til rystelsen som rammet Manchester United etter ydmykelsen mot Liverpool forrige helg. I motsatt fall vil han trenge alt han kan om både fag og ledelse- og litt til.

Uansett om du som manager gir spillere alle tre punktene over, er de lite verdt å kjøpe om de ikke underbygges med det eneste språket av verdi i toppfotball: Resultater.

Den brutalt ærlige sannheten er ganske sikkert at i garderoben før møtet mot Tottenham sitter det mange spillere og stiller seg selv ett enkelt spørsmål: Hvorfor skal jeg kjøpe dine ideer når de har gitt oss to tap og ni baklengsmål på de to siste kampene i ligaen?

Det er da du er i ferd med å miste garderoben.

Marcello Lippi (73) har ledet Italia i to perioder.

I de tilfellene er det bare kriseledelse som gjelder. Det inneholder for en fotballtrener som lever farlig noen nøkkelelementer:

 • Kjølig hode. Evnen til å stenge ute alle tanker på konsekvenser, også for egen del.
 • Tydelig kommunikasjon.
 • Presentere konkrete løsninger til hva en vil endre.
 • Sørge for at en har et dønn lojalt team rundt seg som kan eliminere flest mulig problemer i garderoben.

Litt spøkefullt er det mange managere som hevder at de til enhver tid kun har elleve venner: De elleve som starter neste kamp.

Det er en halv sannhet. Så lenge laget har suksess, vil de som sitter på benk eller tribune i større grad holde munnen lukket og akseptere situasjonen. Der er når tapene kommer den delen også blir et problem. I Solskjærs tilfelle er det et par grunner til at problemet er større enn i mange andre klubber.

Manchester United har bygget en stall som er så stappet med etablerte spillere at samtlige managere ville fått et problem med å holde alle fornøyde. På benken mot Liverpool satt ni etablerte spillere. Noen av dem er verdensstjerner. På tribunen utenfor troppen på 20 spillere satt flere i samme kategori.

Det er en oppskrift på trøbbel hvis en ikke sørger for å vinne tilstrekkelig mange kamper. På den måten burde overgangsvinduet i sommer blitt evaluert grundigere etter hvilke spillere som ikke forlot klubben enn ut fra hvilke spillere som kom inn.

Etter en forestilling som mot Liverpool vil det være et høyt antall spillere som bruker alle arenaer til å frata seg selv ansvar og la flasketuten peke på sjefen. Sånn har det alltid vært. Det som er annerledes i dag kontra tidligere tider er hvor mange steder de vil kunne få gehør for det.

Selvsagt varierer det fra spiller til spiller. Mange er dønn lojale, også i motgang. Men de som ønsker, vil alltid finne arenaer å undergrave managerens autoritet på. Små drypp til mediene om misnøye. Noen ord til agenten sin om at de ikke er tilfredse med situasjonen. Eller vage antydninger til supportere om at de er klare til å gi alt – bare de har en manager som gir dem muligheten.

Du mister nesten aldri hele garderoben som manager. I så fall må du har gjort ualminnelig mange feil.

Støyen rundt Paul Pogba er mye forårsaket av en pratsom agent.

Det vil alltid være minst to kategorier spillere: Dem som tjener på at manageren blir. Og dem som ikke gjør det.

Det er også minst to ulike grunner til at en kan miste en garderobe: Mangel på respekt som leder og menneske. Og manglende tro på at det faglige gir suksess.

Det første er neppe et problem for Solskjær. Han faller aldri i fellen å dele opp i «vi og jeg», ta æren for suksess og skyve vekk ansvar for fiasko. Det gir uansett respekt, selv blant de misfornøyde.

Problemet er av mer prosaisk art: Han må sørge for at laget vinner fotballkamper.

Han? Ikke spillerne? Det virker snodig.

For Solskjær kan hverken løpe for Maguire, posisjonere seg for Shaw eller score for Rashford.

Men la oss lytte til en annen italiensk trenerlegende, Fabio Capello:

«Hvis det blir kaos og krise, er det alltid din skyld som leder. Og om det ikke er din skyld, vil sjefene dine alltid hevde at det er det».

Derfor er det bare én utvei. Vinn fotballkamper!

TV2 Sport Premium lørdag 18.30

Les også

Problemene handler ikke bare om Solskjær

Fabio Capello var engelsk landslagssjef fra 2008 til 2012.

Premier League

SVUTMP
1Arsenal19162145162950
2Manchester City20143353203345
3Newcastle United20109133112239
4Manchester United2012353225739
5Tottenham Hotspur2111374031936
 • Champions League
 • Europaliga
 • Nedrykk