Meninger

«Valakaris sju sikre kort»

KOMMENTAR: En kjerne med faste spillere er etablert i TIL. Resten må kjempe om Simo Valakaris gunst.

Simo Valakaris TIL anno 2018 begynner å ta form. Her på treningsleiren i Spania. Lasse Nilsen i forgrunnen.
  • Rune Robertsen
    iTromsø

Drøye tre uker gjenstår før TIL spiller sin første seriekamp for sesongen. Mye viktig trening er dermed lagt ned for «Gutan», som åpenbart har ambisjoner om å ta steg unna nedrykksstriden. Å ligge langt nede på tabellen er blitt normaltilstanden i Tromsø. Det er åpenbart ikke levelig for noen de neste årene.

I den relativt korte og intensive oppkjøringen gjenstår kun to kamper. Kommende søndag mot russiske Rostov. På dagen to uker etter står Bodø/Glimt på den andre banehalvdelen i generalprøven.

Dermed er det 180 minutter å gjøre det på for dem som vil overbevise hovedtrener Simo Valakari om at de fortjener en plass fra start. I vinter har Valakari variert litt mellom 4-3-3 og 3-5-2. Dette handler litt om hvilke spillere som er tilgjengelige, men også om å være uforutsigbare.

Rune Robertsen, sportsredaktør iTromsø.

Prinsippene blir uansett de samme. TIL skal tørre å spille bakfra langs bakken etter å ha lokket opp motstanderen. Gjerne holde ballen sentralt før den slås på kantene og finner en spiss foran mål.

Mot Vålerenga-lag torsdag, der TIL vant 3-0, vistes det godt hvilken stil Valakari har innført. Selv om motstanderen åpenbart ble preget av den stygge hodeskaden som inntraff tidlig, er det ikke lenger tilfeldig hvordan TIL har tenkt å spille.

2-0-målet er et godt eksempel. Magnar Ødegaard hadde is i magen til å vente til det midt på banen var rom for Gjermund Åsen i det Vålerenga presset høyt. Pasningen var glimrende, og det var også Åsens direktepasning videre til Lasse Nilsen, som alene klinket ballen i nettet.

I TIL er det i ferd med å utkrystallisere seg en kjerne av spillere som kommer til å spille fast når sesongen starter. For Valakari er det veldig viktig å ha slike bærebjelker i laget som spiller kamp ut og kamp inn.

Per i dag dreier det seg om sju spillere i stallen på 22, uansett hvilken tallformasjon som velges.

1) Gudmund Taksdal Kongshavn (26)

Sisteskansen har vært så godt som skadefri i oppkjøringen. Har utviklet spillet sitt med ballen i beina, noe som er vitalt i TILs taktikk.

2) Simen Wangberg (26)

Midtstopperen har vært skadet hele vinteren, men satser på å komme tilbake til generalprøven mot Glimt. Kapteinen, med seks mål i 2017, går rett inn på laget.

3) Magnar Ødegaard (24)

Stopperkollegaen til Wangberg har hatt variable perioder i TIL. Visekapteinen må unngå de svake periodene i 2018, men framstår med langt mer selvtillit i vinter enn tidligere år.

4) Lasse Nilsen (22)

Løpsfantomet scoret to mot Vålerenga. Så lenge han er skadefri spiller han enten back, vingback eller kant i Valakaris oppstilling.

Morten Gamst Pedersen sammen med Simo Valakari etter en kamp i 2017.

5) Morten Gamst Pedersen (36)

Skal ha en midtbanerolle lavt i banen. Gjerne rett foran midtstopperne. Dødballfoten gjør han uunnværlig i Valakaris rolle. God å skjule temposvakhetene.

6) Gjermund Åsen (26)

Årets TIL-spiller de siste par sesongene er kanskje den første Valakari setter opp når han skal ta ut laget. En drivkraft både offensivt og defensivt.

Tom Høgli er tilbake i TIL og Tromsø.

7) Tom Høgli (33)

Har spilt lite de siste årene i København grunnet skader og manglende tillit. I Valakaris system framstår Høgli uansett som en spiller som kommer til å få mye tillit, om det blir som stopper eller back.

Noen vil kanskje spørre hvorfor ingen angrepsspillere er på denne lista. Jeg tror både Mushaga Bakenga og Runar Espejord kan komme til å bli sentrale spillere som øker antallet av Valakaris sikre kort. Men begge har en vei å gå etter langtidsskader, og må bevise litt både internt og utad.

Totalt består TIL-stallen pr. i dag som nevnt av 22 spillere. Mange av disse kommer åpenbart å få spilletid gjennom en lang sesong.

Men det er klokt å skape seg en gruppe spillere, gjerne i sentrallinjen i banen, som «alltid» skal spille.

Dit er Simo Valakari på vei nå.

Les mer om

  1. Tromsø IL
  2. Rune Robertsen