Meninger

5 ting jeg lærte av fotballsesongen i de største europeiske ligaene

Lars Tjærnås analyserer: En ny generasjon trenere er på vei mot toppen og de beste er best. En innholdsrik sesong er over i Europas største ligaer. Her er fem ting vi har lært.

Lars Tjærnås oppsummerer 2016/17-sesongen i Europa. Der har Cristiano Ronaldo spilt en viktig rolle.
 • Lars Tjærnås
  fotballekspert

1. Tilbake til normalen

Hvis sesongen 2016/17 skulle defineres i meteorologiske termer, ville vi snakke om normal temperatur og nedbør. Etter fjorårets sensasjon, da Leicester vant Premier League, er de største ligaene nå vunnet av de største, mektigste og rikeste.

Chelsea, Juventus, Bayern München og Real Madrid er vant til å vinne pokaler. Det mest overraskende er at det var fem sesonger siden Real Madrid sist vant i Spania.

Kun i Spania var det spenning til siste runde. I de andre var vinnerne altfor sterke for rivalene.

Cristiano Ronaldo og Real Madrid var tilbake på toppen av La Liga i Spania denne sesongen.

2. Spillerlogistikk betaler seg

Utenfor topp-fire-ligaene er Frankrike rangert rett bak. Der fikk vi en overraskelse. Paris St. Germain har ressurser og tradisjoner til å vinne hvert år. Det gjorde de ikke.

Kanskje burde vi ikke bli overrasket over at Monaco vant. De er kanskje aller best i verden til å finne spillere og å videreutvikle dem.

Bernardo Silva er et godt eksempel. Han ble hentet fra Benficas B-lag for tre år siden. Nå er han solgt til Manchester City for rundt en halv milliard kroner. Flere store salg kan komme. Hetest av alle er vidunderbarnet Kylian Mbappé.

Les også

Monaco-spiller klar for Manchester City: – Dette er stort

Bernardo Silva ble hentet fra Benficas reservelag til Monaco. Nå er han solgt for en haug med penger til Manchester City.

3. De beste er best – alltid

Den diskusjonen som skaper størst temperatur blant fotballsupportere verden over, er hvem som er best av Lionel Messi og Cristiano Ronaldo.

Det er en langt kortere diskusjon hvis temaet er at de to er de to beste. Det forbløffende er ikke nivået de holder – det har de for lengst skjemt oss bort med. Det sensasjonelle er hvor fantastisk stabilt gode de er. Ok, Cristiano Ronaldo hadde en ørliten periode i fjor høst hvor han ikke var helt seg selv. Nå er han tilbake i en vanvittig form. Messi endte med vanvittige 37 scoringer og ti målgivende i ligaen.

Det burde ikke være mulig å være så fenomenale uke etter uke, år etter år. Men de to kanskje beste spillerne verden noen gang har sett, makter det.

Lionel Messi har igjen brukt sesongen på å bøtte inn mål for Barcelona.

4. En ny generasjon trenere er på vei mot toppen

Når de aller største klubbene skal ansette trenere, har de en stund drevet stolleken. De samme trenerne har – med noen unntak – rullert mellom jobbene. Det kan det bli slutt på. Det er nye sterke navn på vei opp.

Zinedine Zidane er ikke ny i fotballverden, men fersk som trener. I England har Eddie Howes suksess med Bournemouth gjort ham attraktiv for større oppgaver. Monacos Leonardo Jardim blir selvsagt en ettertraktet mann etter suksessen der. Mest spennende av alle er imidlertid Julian Nagelsmann.

Eddie Howes har hatt stor suksess i Bournemouth.

Nagelsmann fyller 30 år i juli og er yngre enn flere av spillerne han har trent i Hoffenheim. Der ledet han klubben til en kruttsterk fjerdeplass og kvalifisering for spill i Champions League neste sesong. Kanskje ser vi en som skal sette standarden alle andre må strekke seg etter kommende år?

Hoffenheim-trener Julian Nagelsmann er 29 år, går i jeans på kamp og har hatt sitt store gjennombrudd denne sesongen.

5. Få norske suksesser

Det er nesten vemodig å tenke 20 år tilbake, til en tid der norske spillere spilte fast i veldig mange toppklubber, særlig i England. Nå er det langt mellom dem som gjør det. Nærmest er Rune Almenning Jarstein og Per Ciljan Skjelbred i Berlin. Jarstein har hatt en imponerende sesong, og ble av velrenommerte "Kicker" valgt på årets lag.

Rune Almenning Jarstein er med på «Årets lag» i fotballmagasinet «Kicker».

I England har Joshua King hatt sitt gjennombrudd, med fantastiske 16 mål i Bournemouth.

Bak dem er det tynt. Trøsten får være et det fortsatt er flere unge norske spillere med egenskaper som gjør at de kan bli interessante for de aller største.

Joshua King scoret 16 mål i Bournemouth denne sesongen.

Kanskje ser vi for eksempel Sander Berge i en av de aller største ligaene og klubbene om ikke lenge?

Premier League

SVUTMP
1Manchester City22006066
2Arsenal22006246
3Brentford21106244
4Tottenham Hotspur21106334
5Newcastle United21102024
 • Champions League
 • Europaliga
 • Nedrykk

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  POLITIKK
  Publisert:

  MDGs nye sjef ofrer ikke det tredje kjønn og rusreform for å vinne flere miljøvelgere

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5