Meninger

«Nå koker det over for fotballens kloke hoder»

KOMMENTAR: Davy Wathne fikk det til å koke over i fotballedernes hode. De mistet evnen til prinsipiell refleksjon.

Davy Wathe og TV 2s FotballXtra skaper irritasjon i fotballforbundet.
  • Kjetil Kroksæter
    Kommentator i Adressa

Vi kan forstå at Discovery vil beskytte den rettigheten de har betalt så svindyrt for. TV 2 opptrådte som reven i hønsegården da de glefset til seg godbitene (scoringene) og serverte dem rykende ferske i sitt fotballmagasin. Norsk Toppfotball (NT) må naturlig nok støtte den som har kjøpt rettighetene, men det er et langt steg derfra til å nekte eliteseriespillere å stille opp i TV 2s studiosending FotballXtra.

Fotball er en folkesport og må i utgangspunktet også forvaltes som det, og ikke kun som en eksklusiv eiendomsrett som skal melkes for alt den er verdt – og litt til. NT er i ferd med å skape avstand i stedet for nærhet ved å oppfordre sine utøvere til boikott. Slik opptrer man ikke i et demokrati.

Les også

Full uenighet i Fotball-Norge: Rosenborg nekter å stille i TV 2s FotballXtra

I den aktuelle tvisten med TV 2 er det viktig å skille mellom formidlingen av levende bilder og diskusjonsprogram om sport. TV 2s utspekulerte praksis for å vise flest mulig klipp av scoringer er utfordrende. Discovery og NFF må gjerne prøve den saken rettslig, men blander kortene når de forsøker å begrense tilgangen til intervjuobjekter.

Det er kanskje på sin plass å minne om at Norsk Toppfotball har utfordret de redaksjonelle mediene en gang tidligere. Eksperimentet med å bygge opp egne medieavdelinger i klubbene for å overta nyhetsformidlingen og skvise medier som stilte plagsomme spørsmål, var ikke vellykket.

Les også

Svak eliteserie-start: Styrer mot de dårligste tilskuertallene på 15 år

Discovery promoterer fotballproduktet sitt uten å drive journalistisk virksomhet av betydning. Derfor blir det et problem når også VG har kjøpt seg eksklusivitet og NT forsøker å legge begrensninger på TV 2s tilgang til aktører. Dermed har fotballen skaffet seg grep om tre av de viktigste aktørene i mediebransjen. Spørsmålet er om seere og lesere kan stole på at de får en journalistisk uavhengig formidling av landets største idrett.

Adresseavisens kommentator Kjetil Kroksæter.

Sportsjournalistikken har alltid levd med anklager om at den i for stor grad bygger opp under produktet på bekostning av en uavhengig og kritisk tilnærming. Fotballederes manglende rolleforståelse stiller både toppfotballen og mediene i et dårlig lys.

Jeg sliter med å finne eksempler på andre områder der man forsøker å regulere ansattes adferd i fritiden. Til syvende og sist er det klubbene, som arbeidsgiver som bestemmer, men klubbene føyer seg etter Norsk Toppfotballs anbefaling i denne saken.

Les også

«Skinner Bendtner fordi motstanden er svak?»

Når fotballederne trekker boikott-kortet, hindrer de tilgangen til fri nyhetsformidling. Når sportssjef Jostein Grindhaug i Haugesund FK nektes å stille opp i helgens FotballXtra, betyr det at NT i realiteten hindrer journalistisk virksomhet i TV 2. Her har fotballens ledere brått sluttet å tenke prinsipielt.

I en tid da norsk fotball ligger på et lavmål på alle internasjonale rankinger, og de fire første serierundene indikerer kraftig publikumssvikt, er det overraskende at noen ser seg tjent med å sette kråkfot på en så viktig nyhetsformidler som TV 2. Discovery og NT er avhengig av at TV 2, og andre medier, skaper oppmerksomhet mellom serierundene.

Akkurat nå trenger norsk fotball all den oppmerksomhet den kan få, ikke minst den kritiske journalistikken som skaper litt debatt og røre. Det bør være i fotballen interesse å invitere til nærhet mellom utøvere og media, i stedet for å skape avstand.

Les mer om

  1. Fotball
  2. TV 2
  3. Norsk fotball
  4. Kjetil Kroksæter