Meninger

Tore Strand: - Tiden var overmoden for et Skarsfjord-farvel

KOMMENTAR: Skarsfjord slipper ydmykende timer på Stadion.

GA SEG: Rune Skarsfjord.
 • Tore Strand

Det kan være bedre å hoppe enn å bli dyttet. Det at Rune Skarsfjord har trukket seg som Brann-trener, var det eneste riktige han kunne gjort.

Når situasjonen er blitt slik at ordet mistillit skriker etter deg fra alle fronter, er det få andre muligheter enn å si at nok er nok. Det har Rune Skarsfjord gjort, og for Brann var det eneste farbare vei ut av uføret klubben var kommet i. Jeg tror Rune Skarsfjord har tatt signalene og forlatt Stadion i visshet om at hans dager var talte, uansett.

Slipper ydmykende timer

Derfor slipper han selv ydmykende timer på Stadion søndag, der det neppe ville blitt vakre scener fra en supportergjeng som for lengst har vendt ham ryggen.

Rune Skarsfjords gamle kontrakt gikk ut etter neste sesong, men etter press fra investor Trond Mohn forlenget Brann kontrakten med Skarsfjord til ut 2016-sesongen i august. Det var en beslutning et historieløst Brann-styre tok i et håp om at en svak trend skulle snu, og at høsten skulle vise at Skarsfjord var rett mann for fremtiden. Hvorfor de ikke kunne vente til sesongslutt med en slik beslutning, vitner om et styre som ikke alltid går i takt med omgivelsene.

Høsten har vist at Skarsfjord ikke var rett mann for jobben, og Brann har fått den beslutningen tilbake i fanget som en bumerang. Som de gjorde i 2008 da de forlenget kontrakten til Mons Ivar Mjelde og ga ham sparken før den nye kontrakten hadde trådd i kraft.

Siden forlengelsen av Skarsfjord-kontrakten har ikke Brann bare opplevd en gedigen, sportslig nedtur. Vel så urovekkende som de manglende sportslige resultatene har vært, er fravær av engasjement. Brann har i perioder vært fattige på penger, og måttet støtte seg til Hardball og Trond Mohn, men klubbens viktigste ressurs har alltid vært lidenskapen, stoltheten og engasjementet fra en hel by.

Tore Strand.

VarsellamperNår de grunnpilarene blir svekket, burde varsellampene for lengst ha lyst på Stadion. Når kraften og energien fra tilhengere og støttespillere er borte, har ikke Brann mye igjen å vise til. Uten et løft og en ny giv, er jeg redd Brann ville tapt langt mer penger enn det nå koster at Skarsfjord går.

Det er alltid lett å peke på treneren når en fotballklubb møter motgang. Men prosessene i fotball er nå en gang slik at når treneren mister støtten fra deler av spillergruppen og store deler av omgivelsene, så er det eneste farbare vei å skifte trener.

Kontinuitet er viktig i mange sammenhenger, også i en fotballklubb. Men det er ikke nødvendigvis på trenersiden den faktoren spiller mest rolle. Da tror jeg det er av mer betydning at en har med sentrale aktører over tid som kan bidra i styre og administrasjon. Det hjelper lite å ha kontinuitet i trenerapparatet hvis det ikke fungerer som det skal. Og det har det ikke gjort i Brann.

Kontinuitet i det sportslige apparat burde vært tatt i vare av en sportssjef. Den stillingen har Brann ikke prioritert de siste årene. Derfor har Rune Skarsfjord vært både den øverste sportslige ansvarlige, og trener. Det har gitt ham større handlefrihet og bedre anledning enn andre trenere til å forme sitt eget lag. Og det er det laget vi må evaluere. Samtlige spillere i dagens tropp har Rune Skarsfjord hentet selv, eller forlenget kontrakten med. Og selv om klubber som Rosenborg og Molde har brukt mer penger på spillerkjøp de siste tre årene, har Skarsfjord tross alt hentet dyre spillere til klubben. Det er ikke mange norske trenere som har brukt tre millioner på en venstreback, og seks millioner på en midtbanespiller.

Ikke fremgang

Til tross for at Skarsfjord har satt sin signatur på laget i løpet av de tre og en halv sesong han har vært hovedtrener, er det ikke fremgang å spore. Snarere tvert imot. Fjerdeplassen i 2011 var en bra prestasjon. Den gang sluttet Brann ti poeng bak gullvinner Molde. Året etter ble det en skuffende sjetteplass, og nå var avstanden til moldenserne doblet. I år peker pilen nok en gang feil vei med en åttendeplass, hele 24 poeng bak serieleder Strømsgodset når en kamp gjenstår.

Brann er bare få poeng foran lag som Sandnes Ulf, Sogndal og Start, klubber som har kjent pusten av nedrykk i nakken. Det forteller alt om hvor svak sesongen har vært.

De tre siste sesongene har Brann sluppet inn 99 bortemål på 45 kamper, noe som er suverent flest. Verken borteformen eller forsvarsspillet viser tegn til bedring. Med 45 baklengsmål før siste kamp vil antallet sannsynligvis kun bedres marginalt siden en i 2011 slapp inn 49 og året etter 50. Men gapet frem til de beste lagene er skremmende også her.

Skarsfjord har sammen med sine nærmeste solgt inn et budskap om at Brann skal kjempe om medalje neste sesong. På bakgrunn av at avstanden til de beste øker, og ikke minker, er det vrient å se at det ville skjedd. Selv om mye endrer seg raskt i fotball, har Brann satt seg selv i en situasjon der de i realiteten ikke hadde annet valg enn å bytte trener skulle tilliten til klubben gjenopprettes.

Brann har den siste tiden mistet troverdighet og tillit for hver eneste dag som har gått. Det har helt sikkert Rune Skarsfjord fått med seg også. Derfor var det en rett beslutning han tok da han trakk seg som Brann-trener.

Les også

 1. «Jeg føler at jeg står i veien for en klubb jeg har blitt svært glad i»

 2. En splittet spillergruppe

 3. Rune Skarsfjord gir seg i Brann umiddelbart

 4. Brann-supporterne ble hørt

 5. - Du fortjente ikke den behandlingen

Eliteserien

SVUTMP
1Lillestrøm1283124111327
2Molde1181222111125
3Viking136342417721
4Strømsgodset126242020020
5Bodø/Glimt115422214819
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Fotball
 2. Kommentar
 3. Eliteserien
 4. SK Brann