Meninger

Lillebakk-bloggen: Molde har klart det før

<p>MFK-blogger Knut Lillebakk mener Moldes jobb i Basel ikke er uoverkommelig.</p>

Molde: MFK -FC Basel 1893 0-1. Mattias Mostrøm
  • Knut Dørum Lillebakk

Molde FK fikk seg en etterlengtet opptur mot Sogndal på lørdag. Det trengte laget for å komme på sporet igjen, og ikke minst for å knipe inn poeng på Strømsgodset i eliteserien.

På onsdag er det tøffere motstand som venter. FC Basel i Sveits. Etter tap 0-1 i hjemmekampen er utgangspunktet mildt sagt vanskelig for MFK. Men ikke uoverkommelig.

Molde har stått foran tøffere oppgaver før, og har kommet ut av det med gode resultater. Hjemmemøtet ble på mange måter ødelagt av Davy Claude Angans lille klaps mot Basels midtstopper Dragovic. Molde skulle hatt straffespark, men Angan skal også ha rødt kort. Dommeren greide bare å gjøre det siste riktig. Med elleve mann på banen hadde Molde slått Basel-laget som var på besøk. Men Angans handling ga ikke bare MFK problemer i det første møtet — han må også sone kampen på Stadium St. Jakob Park.

Det blir en ekstra utfordring å reise til en så tøff kamp uten toppscoreren. Selv om Molde har bredde i stallen, og er villige til å utnytte den til fulle, er det unødvendig at spillere må sone karantener for at Solskjær skal rullere på laget.

Tallenes tale er klare før onsdagens kamp. Molde må vinne. På et stadion der Manchester United tapte og ble sendt ut av Champions League for bare åtte måneder siden. Det høres vrient ut. Molde må også score to ganger for å få delta i gruppespillet i Champions League. Det kan MFK greie.

Basel imponerte meg ikke på Aker Stadion, men jeg er fullt klar over at de stiller enda sterkere på onsdag. Og de har nok mer på lager enn de viste i Molde. Det som gir meg troen på at Molde kan greie det, og risikere å tørre, er Basels manglende kontringsspill. Jeg skal innrømme at jeg ikke har studert FC Basel nøye, men av det jeg har sett er de enormt tro mot sitt ballbesittende pasningsspill.

De tok ingen av de overgangsmulighetene de fikk mot Moldes 10 mann på Aker Stadion, men valgte heller å holde ballen i laget. Det er de derimot ekstremt dyktige på. Men Molde kan tørre å slippe mange fremover på banen, for de rekker som oftest å få hjem nok folk på riktig side om de mister ballen.

Skal Molde greie denne bragden, må samtlige i klubben ha troen på at de skal greie nettopp det. Som da MFK kom hjem fra Moskva i 1999 med 2-0 å ta igjen. CSKA Moskva holdt Molde til 0-0 til pause i returmøtet, men en ung jypling fra Averøya ville det annerledes. Etter nitti spilte minutter sto det 4-0 til MFK og Magne Hoseth hadde for alvor presentert seg med to scoringer. Senere samme sommer reiste Molde til Palma de Mallorca for å score mål etter 0-0 hjemme i den første kampen. Mallorca hadde avsluttet på tredjeplass i La Liga, to fattige poeng bak Real Madrid på andreplass. Et noe tøffere utgangspunkt enn onsdagens møte i Sveits.

Men MFK greide det den gangen og kan absolutt greie det igjen.

I nyere tid husker jeg godt da vi møtte Stuttgart sommeren 2010. Vi tapte 2-3 på hjemmebane og reiste til mektige Mercedes-Benz-Arena for å vinne. Kjell Jonevret, som var trener den gangen, snakket ustanselig i en uke før kampen om mirakelet som skulle skje i Stuttgart. Det gikk femti minutter av kampen før vi spillerne virkelig trodde på mirakelet. Da ledet vi 2-0 og hadde det tyske storlaget i kne. De fikk en redusering og vi måtte jage et mål til, og var fryktelig nære ved et par anledninger. Det endte 2-2, etter Stuttgart scoret på overtid mens vi hadde alle mann i angrep.

Men vi hadde vunnet den kampen om det hadde vært nok med 2-1. På onsdag er det nok med 2-1. Og det hadde ikke vært et mirakel om det endte sånn heller. For MFK er gode nok til å slå ut FC Basel. De tror på det og vet de har det inne. Men de må score på mulighetene de får, og Bugge Pettersen må ha en god kamp helt bakerst. Og det hadde vært en fordel å ha elleve mann på banen hele kampen også.

Jeg gleder meg stort til kampen og om MFK mot formodning trenger ekstra hjelp for å greie det, håper jeg virkelig at miraklenes tid ikke er forbi.

Les også

    Les mer om

    1. Fotball
    2. Sportsblogger